Μονή Προφήτη Ηλία
Ξεκινώντας από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ακολουθούμε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή του Προφήτη Ηλία, σε 60 περίπου λεπτά, που ιδρύθηκε το 1813 από αγιορείτες «Κολλυβάδες» πατέρες, στη θέση ενός μονυδρίου, που ήταν μετόχι της Ι. Μ. Παναγίας της Φανερωμένης Υδρας.
Κατά τη διαδρομή συναντάμε ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα και στην περιοχή των "Παλαιών Καλογραιών", ένα παλιό γυναικείο Μοναστήρι.
Στη διαδρομή υπάρχουν παγκάκια για να ξαπωστάσετε και να απολαύσετε τη μοναδική θέα. Από ένα σημείο και μετά το μονοπάτι γίνεται καλντερίμι με σκαλάκια που σε οδηγεί στην πύλη της Μονής, όπου σε καλωσορίζει ο Προφήτης Ηλίας με ανοιχτές τις αγκάλες του, κοιτάζοντάς σε από ένα ψηφιδωτό που στολίζει την πύλη.
Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού απλής βασιλικής με τρούλο, κατά το αγιορείτικο πρότυπο, που περιβάλλεται από κελιά ή βοηθητικά κτίσματα και εγκαινιάστηκε το 1815, την ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Σήμερα σώζονται αρκετές παλαιές φορητές εικόνες, ο Παντοκράτωρ στον τρούλο, η Πλατυτέρα και ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Η Μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, που οργανώθηκε ιδιαίτερα το 1870 από τον τότε ηγούμενο Ιερόθεο Κωστόπουλο, ενώ στο προαύλιο του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία υπάρχει στέρνα με πόσιμο νερό, αλώνι και στάβλοι.
Το έτος 2000 εκοιμήθη ο τελευταίος της εκλεκτής εκείνης συνέχειας των Κολλυβάδων του 1813,π. Ευθύμιος Σκάγκος.
Η Μονή κατόπιν ενεργειών της Ιεράς Μητροπόλεως Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης επανδρώθηκε και πάλιν από το Αγιον Ορος, από την Μονή του Οσίου Γρηγορίου.
Κατά την Επανάσταση του 1821 το Μοναστήρι λειτούργησε ως φυλακή και έμεινε σε αυτό για ένα διάστημα φυλακισμένος ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί.