Γεφύρι Αρτοτίβας
Το γεφύρι της Αρτοτίβας (η «Καμάρα» ή το «Βενέτικο»), είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την οικονομία και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής του Θέρμου, της βόρειας Ναυπακτίας και της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας. Είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα γεφύρια στην Αιτωλοακαρνανία και ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Είναι χτισμένο στο στενότερο σημείο του Ευήνου ποταμού, λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο (Διπόταμα). Το όνομά του το οφείλει στο στο χωριό Αρτοτίβα (σημερινό Αχλαδόκαστρο), που ήταν το πρώτο χωριό της Ναυπακτίας που συναντούσε το παλιό μονοπάτι που διερχόταν από το γεφύρι. Το καλοκαίρι ο διαβάτης μπορούσε να περάσει και από άλλα σημεία του ποταμού αλλά τον χειμώνα όταν ο Εύηνος είχε πολύ νερό, υποχρεωτικά οδηγείται στο Γεφύρι της Αρτοτίβας.
Συνέδεε τη Δυτική Αιτωλία με την ορεινή Ναυπακτία και την Ευρυτανία μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε κατασκευάσθηκε ο νέος δρόμος Θέρμου – Πλατάνου. Είναι λιθόκτιστο με ασβεστοκονίαμα και είναι κατά πάσα πιθανότητα κτίσμα της Ενετοκρατίας (1407 – 1499), ωστόσο ο τρόπος κατασκευής του εμφανίζει ομοιότητες με την ηπειρώτικη γεφυροποιΐα, κάτι που οδηγεί κάποιους να πιθανολογούν ότι το γεφύρι χτίστηκε στη μορφή που είναι σήμερα στα μέσα του 18ου αιώνα, κάτι που όμως δεν τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα του γεφυριού ως την κορυφή προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα πλάτους 0,80 – 1 μ. περίπου και η τελική επίστρωση γίνεται καλντερίμι. Στις δυο πλευρές υψώνεται στηθαίο μέχρι ύψους 0,60 μ.
Λόγω της στρατιγικής του θέσης υπήρξε σημείο σημαντικών μαχών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821. Από το εν λόγω γεφύρι πέρασαν οι διασωθέντες της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826), ακολουθώντας το μοναδικό προς την ορεινή ενδοχώρα μονοπάτι των αρχαίων Αιτωλών.
Πρόσβαση στο γεφύρι υπάρχει μέσω ενός δύσβατου χωματόδρομου. ακολουθώντας την διαδρομής Θέρμο – Αβαρίκος – Δοσούλα – Γέφυρα Αρτοτίβας είτε μέσω της διαδρομής Θέρμο – Κάτω Χρυσοβίτσα – Δοσούλα – Γέφυρα Αρτοτίβας, όπου υπάρχει αντίστοιχη σήμανση. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να φτάσει μέσω του μονοπατιού που που ξεκινάει από την Κάτω Χρυσοβίτσα.
Πηγή: Δήμος Θέρμου