Ιαματικά Λουτρά Κύθνου

Translate English Version

Ιαματικά Λουτρά Κύθνου

Η Κύθνος ονομάζεται και Θερμιά λόγω των ζεστών ιαματικών πηγών που βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Τα Λουτρά απέχουν 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μέριχα και 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Αν και πιστεύεται ότι οι ιαματικές πηγές υπήρχαν από τους αρχαίους χρόνους, η χρήση τους δεν αναφέρεται από κανέναν αρχαίο συγγραφέα. Μετά την ανακάλυψη ενός πλίνθινου λουτήρα και μερικών ακόμη ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η χρήση τους ξεκίνησε κατά τους ρωμαϊκούς ή βυζαντινούς χρόνους. Το 1872, ένας ντόπιος αρχιτέκτονας, ο Κωνσταντίνος Ζανάκης με δαπάνες της κοινότητας των Μεσσαριωτών, έχτισε θολοσκεπή δεξαμενή και αποδυτήρια στη πηγή των Αγίων Αναργύρων, όπως αποδεικνύεται από εντοιχισμένη επιγραφή στο σημείο.

Το θεραπευτικό χαρακτήρα των θερμών πηγών της Κύθνου, διαπίστωσαν πρώτοι Γερμανοί γιατροί και χημικοί που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα. Αφού πρώτα έγιναν χημικές αναλύσεις που απέδειξαν τις ιαματικές ιδιότητες των νερών, το 1838 οικοδομήθηκε η δεξαμενή της πηγής των Αγίων Αναργύρων. Τα σχέδια του κτηριακού συγκροτήματος βασίστηκαν σε σχέδια του βασιλικού αρχιτέκτονα Christian Hansen και του βοηθού του Laurent αλλά την εκτέλεση των έργων ανέλαβε αποκλειστικά ο Laurent αφού στο μεσοδιάστημα ο Hansen ανέλαβε να σχεδιάσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα Λουτρά επισκέπτονταν συχνά ο βασιλιάς Όθωνας μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία, προκειμένου η τελευταία να λύσει το πρόβλημα εγκυμοσύνης της. Στο υδροθεραπευτήριο υπάρχουν και σήμερα οι μαρμάρινοι λουτήρες που κατασκευάστηκαν προκειμένου να κάνει το μπάνιο του το βασιλικό ζεύγος.

Τα Λουτρά τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Τα νερά φθάνουν στο υδροθεραπευτήριο από δύο πηγές που υπάρχουν δίπλα σε αυτό. Πρόκειται για την πηγή των Αγίων Αναργύρων, τα νερά της οποίας είναι αλατούχα και η θερμοκρασία τους φθάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου και την επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από την πρώτη. Τα νερά της δεύτερης περιέχουν ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία τους φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου.

Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Ειδικότερα, βοηθούν για τη θεραπεία παθήσεων όπως αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες – ισχιαλγίες, νεφρίτιδες, μυοσίτιδες, πρωτογενή οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική αρθρίτιδα) χρόνιες ρευματοπάθειες (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και άλλες παθήσεις. Στο υδροθεραπευτήριο, το οποίο λειτουργεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, υπάρχουν ατομικοί μαρμάρινοι λουτήρες και ένα υδρομασάζ. Η κάθε λουτροθεραπεία διαρκεί 20 λεπτά  και επιτρέπεται μόνο μία λουτροθεραπεία την ημέρα. Το υδροθεραπευτήριο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00. Για άνεργους και για τους κατοίκους του νησιού ισχύουν ειδικές τιμές.

Πρέπει να αποφύγετε τη λουτροθεραπεία σε περίπτωση:

  • Χρήσης αντιπηκτικών φαρμάκων
  • Αρτηριακής υπέρτασης (πίεση) η οποία δεν ρυθμίζεται και/ή η ελάχιστη πίεση (διαστολική) υπερβαίνει τα 100mmHg
  • Κρίσεων στηθάγχης, πρόσφατου εμφράγματος ή άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Σακχαρώδους διαβήτη (σάκχαρο)
  • Ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Εμπύρετης κατάστασης ή πρόσφατης αιμορραγίας
  • Ηπατικών δυσλειτουργιών ή νεφρικής ανεπάρκειας
  • Νεοπλάσματος (καρκίνος) ή φυματίωσης