Κύθνου

Translate English Version

Κύθνου

Η Κύθνος ανήκει στις δυτικές Κυκλάδες και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Κέα και Σέριφο. Ονομάζεται και Θερμιά λόγω των ζεστών ιαματικών πηγών που βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται ακτοπλοϊκά από Πειραιά (περίπου 3 ώρες) και από Λαύριο (1 ώρα και 40 λεπτά ή 2 ώρες και 30 λεπτά αν το δρομολόγιο καλύπτει και την Κέα). Τα Λουτρά απέχουν 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μέριχα και 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Στα Λουτρά υπάρχει μαρίνα για σκάφη αναψυχής.

Τα Λουτρά που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά φιλοξενούν τις μοναδικές Ιαματικές Πηγές των Κυκλάδων.

Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η πρώτη, των Αγίων Αναργύρων, με θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο παρακείμενο παλαιό κτίριο.

Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου.

Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Ειδικότερα, βοηθούν για τη θεραπεία παθήσεων όπως αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες – ισχυαλγίες, νευρίτιδες, μυοσίτιδες, πρωτογενή οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική αρθρίτιδα) χρόνιες ρευματοπάθειες (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) κλπ.

Στο Υδροθεραπευτήριο, το οποίο λειτουργεί για τέσσερις μήνες το χρόνο (Ιούνιο – Οκτώβριο) υπάρχουν ατομικοί μαρμάρινοι λουτήρες και ένα υδρομασάζ. Η κάθε λουτροθεραπεία διαρκεί 20 λεπτά (μόνο μία λουτροθεραπεία την ημέρα). Ισχύουν ειδικές τιμές για άνεργους και για τους κατοίκους του νησιού.

Πρέπει να αποφύγετε τη λουτροθεραπεία σε περίπτωση:

  • Χρήσης αντιπηκτικών φαρμάκων
  • Αρτηριακής υπέρτασης (πίεση) η οποία δεν ρυθμίζεται και/ή η ελάχιστη πίεση (διαστολική) υπερβαίνει τα 100mmHg
  • Κρίσεων στηθάγχης, πρόσφατου εμφράγματος ή άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Σακχαρώδους διαβήτη (σάκχαρο)
  • Ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Εμπύρετης κατάστασης ή πρόσφατης αιμορραγίας
  • Ηπατικών δυσλειτουργιών ή νεφρικής ανεπάρκειας
  • Νεοπλάσματος (καρκίνος) ή φυματίωσης