Ανάβατος

Translate English Version

Ανάβατος

Ο Ανάβατος είναι ένα επιβλητικό μεσαιωνικό χωριό, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Χίου. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου, πάνω σε έναν λόφο με απόκρημνες πλαγιές, προσβάσιμος από ένα μόνο σημείο (βόρεια).

Οι πρώτοι κάτοικοί του επωφελήθηκαν από τη φυσική οχύρωση αυτού του βράχου και το ενδυνάμωσαν με έναν κυκλικό τοίχο που περιλαμβάνει τα σπίτια φτιαγμένα από πέτρα που δείχνουν να είναι συγκολλημένα το ένα με το άλλο. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ανάβατου σφαγιάστηκαν το 1822 από τους Τούρκους, ενώ ο μεγάλος σεισμός του 1881 επέφερε σημαντικές καταστροφές στα κτίρια. Το χωριό πλέον είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα. Παρόλαυτα, τα περισσότερα πέτρινα σπίτια του χωριού διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Κοντά στην μοναδική πύλη του τείχους υπάρχει μία επιβλητική οικοδομή που κυριαρχεί ανάμεσα στα κτίσματα της ανατολικής πλευράς του. Είναι το λεγόμενο "Τριώροφο" που αποτελείται από το λιοτρίβι, το διδακτήριο, την Δεξαμενή και την εκκλησία της Παναγιάς. Το καλοκαίρι ο Ανάβατος αποτελεί ιδανικό προορισμό για περιπάτους στα γραφικά πέτρινα σοκάκια του ή για καφέ και φαγητό στην πλατεία του χωριού.

Δείτε
Νέα Μονή Χίου

Νέα Μονή Χίου
Μοναστήρια

Ανάβατος

Ανάβατος
Κάστρα/Φρούρια