Σκοτεινά

Translate English Version

Σκοτεινά

Τα Σκοτεινά ή Μόρνα, που σημαίνει σκοτεινός τόπος, όπως ήταν η ονομασία του χωριού μέχρι τις 31 Αυγούστου 1936, βρίσκεται 15 νοτιοδυτικά της Κάτω Μηλιάς στο νομό Πιερίας. Το μέρος που βρίσκεται το χωριό είναι ανήλιαγο λόγω της πυκνής βλάστησης, έτσι οι κάτοικοι του έδωσαν το όνομα Σκοτεινά. Το χωριό είναι ακατοίκητο, εδώ και 40 περίπου χρόνια καθώς οι κάτοικοι της Μόρνας το εγκατέλειψαν και ίδρυσαν ένα νέο χωριό τα Φωτεινά. Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και αυτή του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου λέγεται ότι κατέρρευσε δύο φορές. Η δεύτερη φορά ήταν το 1950 οπότε και χτίστηκε νέα. 

Η πρώτη γραπτή αναφορά στη Μόρνα γίνεται στους Κώδικες της Μονής Ζάβορδας των Γρεβενών, όπου καταγράφεται μια δωρεά προς τη Μονή, γύρω στα 1850. Σύμφωνα με τη παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες από τη Πέτρα, που ήρθαν στη περιοχή και εγκαταστάθηκαν στα κελιά του Αγίου Νικολάου, πιθανόν μετόχι της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου. Στις 19 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκαν από τους Ναζί και τους Ταγματασφαλίτες 10 κάτοικοι του χωριού, ανάμεσά τους ο παπα-Χρήστος Τσολάκης, ενώ το χωριό πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε.

Στη Μόρνα υπήρχε Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου Οξιάς το οποίο μέχρι το 1949, υπολειτουργούσε. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το εργοστάσιο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1969 όταν και μεταφέρθηκε στο Λιτόχωρο. Να σημειωθεί ότι η οξιά της περιοχής θεωρείται άριστης ποιότητας και από τις καλύτερες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον καθηγητή - ιστορικό Γιάννη Καζταρίδη ήταν τέτοια η ποιότητα της ξυλείας που έδινε η περιοχή που η Μόρνα επελέγη για να κατασκευαστεί η θαλαμηγός του βασιλιά Όθωνα με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το 1830. Το 1956 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, το υπουργείο Εμπορίου, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του εργοστασίου της Μόρνας στην Εθνική Οικονομία, απένειμε στους υπεύθυνους Χρυσό Μετάλλιο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το κτίριο του εργοστασίου στέκει ακόμη στην είσοδο του χωριού.

Υπάρχουν πολλές τρομακτικές ιστορίες που έχουν αναγάγει τη Μόρνα σε ένα «στοιχειωμένο» χωριό οι κάτοικοι του οποίου μέσα σε ένα βράδυ αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν. Σκοτεινές φιγούρες που εμφανίζονται ξαφνικά και στη συνέχεια εξαφανίζονται, πόρτες που ανοιγοκλείνουν μόνες τους, απόκοσμες φωνές και πολλά ακόμα ανατριχιαστικά φαινόμενα. Ακόμη και σήμερα είναι εμφανή τα σημάδια μέσα στα εγκαταλειμμένα σπίτια από την εσπευσμένη αποχώρηση των κατοίκων.



Δείτε
Σωτήρη Ρέμα

Σωτήρη Ρέμα
Καταρράκτες