Βέροια
Κτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, η Βέροια υπήρξε η δεύτερη σημαντικότερη πόλη μετά τις Αιγές στα χρόνια ακμής της Μακεδονίας και η τρίτη σπουδαιότερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά τη Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη από τον 11ο ως το 14ο αιώνα. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του χριστιανισμού. Αδιάψευστος μάρτυρας ο μεγάλος αριθμός βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών που της χάρισαν το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ».
Σήμερα η Βέροια είναι μία σύγχρονη πόλη που έχει όμως καταφέρει στο πέρασμα του χρόνου να διατηρήσει ανέπαφα στοιχεία του παρελθόντος. Ιστορικές γειτονιές όπως αυτή της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας και πλήθος μνημείων ταξιδεύουν τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο και τους καλούν να γνωρίσουν το ένδοξο παρελθόν της πόλης.
Ιστορία
Πιστεύεται ότι η πόλη ιδρύθηκε από το Μακεδόνα στρατηγό Φέρωνα, ο οποίος έδωσε στη πόλη το όνομά του αλλά κατά μία άλλη εκδοχή ιδρυτής ήταν ο βασιλιάς Βέρητας ο οποίος έδωσε στη πόλη το όνομα μιας από τις κόρες του. Η πόλη ήταν γνωστή από τη κλασσική εποχή αλλά μεγάλωσε την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Μεγάλη ακμή γνώρισε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και συγκεκριμένα στη διάρκεια της βασιλείας της τελευταίας δυναστείας των Μακεδόνων Ανταγονιδών. Την περίοδο εκείνη είχε δικό της νόμισμα και γινόντουσαν αθλητικοί αγώνες που ονομάζονταν «Ολύμπια» ή «Αλεξάνδρεια» προς τιμή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η παρακμή άρχισε κατά τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους εξαιτίας επιδρομών σλάβικων φύλων. Η πόλη άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι τη τελική της απελευθέρωση από τον ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου του 1912. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά τη παραμονή της εορτής της 15 Αυγούστου 1864. Πάνω από 300 σπίτια, εργαστήρια, οκτώ εκκλησίες, η Μητρόπολη, το Ελληνικό σχολείο και η περίφημη βιβλιοθήκη έγιναν στάχτες. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, πολλές οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων εγκαταστάθηκαν στη Βέροια.
Σύγχρονη Πόλη
Σήμερα η Βέροια είναι μία σύγχρονη πόλη με έντονη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Στο κέντρο της πόλης, η πλατεία Εληάς προσφέρει υπέροχη θέα στο κάμπο της Ημαθίας και μαζί με τη πλατεία Ωρολογίου αποτελούν ορόσημο για τους επισκέπτες της πόλης. Είναι μία πόλη φιλική προς τους πεζούς και μία από τις λίγες με ελεύθερο ασύρματο δίκτυο στο κέντρο.
Εστίαση - Διαμονή
Η Βέροια διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων όλων των τύπων που καλύπτουν όλα τα βαλάντια. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες αγροτουριστικά καταλύματα αλλά και οργανωμένες κατασκηνώσεις (camping). Επίσης θα βρει εργαστήρια τοπικών προϊόντων, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες που σερβίρουν υπέροχα εδέσματα και θα τον μυήσουν στη τοπική κουζίνα.
Γαστρονομία
Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει φαγητά με μαγειρεμένο κρέας, παραδοσιακές πίτες με σκληρό φύλλο κρούστας και φασόλια στο φούρνο. Τα φασόλια στο φούρνο είναι ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της περιοχής και είναι γνωστά ως φασουλοταβάς ή φασουλονταβάς. Η πόλη φημίζεται επίσης για το ραβανί που πωλείται σε όλα τα ζαχαροπλαστεία καθώς και για τους σιροπιαστούς λουκουμάδες. Είναι επίσης γνωστή για τα τοπικά κρασιά και το τσίπουρο που παράγονται από τοπικές ποικιλίες. Η περιοχή άλλωστε φημίζεται για τους αμπελώνες της και τις ποικιλίες σταφυλιών.
Βέροια - Πως πάω
Η πόλη της Βέροιας απέχει 511 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 73 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται κοντά στην Εγνατία που συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Ηγουμενίτας αλλά εξυπηρετείται και σιδηροδρομικώς μέσω της γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλωρίνης. Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 90 χιλιομέτρων.
Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
Μουσεία
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Μουσεία
Μονή Παναγίας Σουμελά
Μοναστήρια
Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου
Μοναστήρια
Αιγές (Βεργίνα)
Αρχαίες Πόλεις