Αθήνα

Translate English Version

Αθήνα

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας από το 1834 και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Βρίσκεται στην Αττική, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, και είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Η Αρχαία Αθήνα, αρχικά οικισμός πάνω στην Ακρόπολη, εξελίχθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. σε μία πανίσχυρη πόλη – κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς. Υπήρξε, κατά την κλασική εποχή, κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Λυκείου του Αριστοτέλη. Αναφέρεται ευρέως ως γενέτειρα της δημοκρατίας. Συχνά, η Αθήνα, όπως και γενικότερα η Ελλάδα, χαρακτηρίζεται «λίκνο του δυτικού πολιτισμού», ενώ άλλες φορές, ο τίτλος αυτός αποδίδεται στη Μεσοποταμία. Η σύγχρονη Αθήνα είναι το κέντρο της οικονομικής, βιομηχανικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Ευρύτερη Αστική Περιοχή της Αθήνας, η οποία ουσιαστικά συμπίπτει με την Περιφέρεια Αττικής, είναι η 7η πολυπληθέστερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πληθυσμό της να εκτιμάται το 2004 στους 4.013.368 κατοίκους.
 
Στην Αρχαία Ελλάδα η πόλη αναφερόταν στον πληθυντικό αριθμό: «Ἀθῆναι» καθώς αποτελούσε συνοικισμό των διάσπαρτων δήμων της Αττικής, τους οποίους σύμφωνα με το μύθο, συνένωσε ο μυθικός βασιλιάς Θησέας. Το 19ο αιώνα το όνομα αυτό επανήλθε ως το επίσημο όνομα της πόλης. Το 1979, με την εγκατάλειψη της καθαρεύουσας, το όνομα «Αθήνα» καθιερώθηκε ως το επίσημο. Εν τούτοις, συχνή παραμένει η χρήση του πληθυντικού στην γενική πτώση: Αθηνών, ιδίως στον γραπτό λόγο ή σε ονομασίες ιδρυμάτων, όπως η Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
 
Κατά τη μυθολογία λέγεται ότι η πόλη έχει το όνομα της θεάς Αθηνάς, μετά από τον αγώνα της με τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα για να αναδειχθεί το καλύτερο δώρο, που είχε καθένας για την πόλη. Συγκεκριμένα ο πρώτος βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι, έπρεπε να αποφασίσει ποιος θα ήταν ο προστάτης της πόλης. Οι δύο θεοί Ποσειδώνας και Αθηνά θα έκαναν από ένα δώρο στον Κέκροπα και όποιος έκανε το καλύτερο, αυτός θα γινόταν προστάτης. Εμφανίστηκαν και οι δύο μπροστά στον Κέκροπα και πρώτος ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στο έδαφος και εμφανίστηκε ένα ρυάκι με γάργαρο νερό. Μετά η Αθηνά χτύπησε το δόρυ της στο έδαφος και εμφανίστηκε μια μικρή ελιά. Ο Κέκροπας παραξενεύτηκε αλλά και εντυπωσιάστηκε από το δώρο της Αθηνάς και αποφάσισε να διαλέξει το δώρο της και αυτήν ως προστάτιδα της πόλης. Έτσι πήρε η Αθήνα το όνομά της. Όμως, ο Ποσειδώνας, θυμωμένος με τον Κέκροπα, καταράστηκε την Αθήνα να μην έχει ποτέ αρκετό νερό. Έτσι από τότε ξεκίνησε το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρούσε την Αθήνα.
 
Το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών - Πειραιώς, δηλαδή η περιοχή της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων τους, έχει πληθυσμό 3.181.872 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η περιοχή του ανήκει διοικητικά σε πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής: Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βορείου Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών και την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς. Το κέντρο των Αθηνών βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων και του Πειραιά στον Δήμο Πειραιά. Ο Πειραιάς, ιστορικά γνωστός ως το «επίνειο των Αθηνών», είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Τα κέντρα των δύο πόλεων απέχουν εννέα χιλιόμετρα και παλαιότερα ο Πειραιάς χωριζόταν από την Αθήνα από άκτιστες εκτάσεις, αλλά σήμερα, μετά από τη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής τον 19ο και 20ο αιώνα, ο Πειραιάς έχει ενωθεί πολεοδομικά με την Αθήνα.
 
Η περιοχή της Αθήνας περικλείεται από πέντε βουνά: το Όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο Όρος στα δυτικά, την Πάρνηθα στα βορειοδυτικά, την Πεντέλη στα βορειοανατολικά και τον Υμηττό στα ανατολικά. Η Πάρνηθα, με μέγιστο υψόμετρο 1.413 μέτρων, είναι το ψηλότερο από τα βουνά, ενώ μεγάλο μέρος της έκτασής της έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός. Ο Σαρωνικός κόλπος οριοθετεί την Αθήνα στα νότια. Η Αθήνα είναι χτισμένη γύρω από αρκετούς λόφους. Ο Λυκαβηττός είναι ένας από τους ψηλότερους λόφους της κυρίως πόλης και προσφέρει θέα ολόκληρου του Λεκανοπέδιου. Η γεωμορφολογία της Αθήνας θεωρείται ως μια από τις πιο ιδιαίτερες στον κόσμο, λόγω των βουνών της, που προκαλούν ένα φαινόμενο θερμοκρασιακής αναστροφής, που σε συνδυασμό με τις δυσκολίες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ελέγξει την εκπομπή ρύπων, ευθύνεται για τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει η πόλη. Ο Κηφισός, ο Ιλισός και ο Ηριδανός είναι οι ιστορικοί ποταμοί της Αθήνας. Το μεγαλύτερο τμήμα της κοίτης τους έχει καλυφθεί από συγκοινωνιακά έργα (Κηφισός: Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, Ιλισός: Μιχαλακοπούλου - Καλλιρρόης) συμβάλλοντας στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου.
 
Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμη φανερή στην πόλη, εκπροσωπούμενη από αρχαία μνημεία και έργα τέχνης, με γνωστότερο όλων τον Παρθενώνα, που θεωρείται εμβληματικό μνημείο του αρχαίου Δυτικού πολιτισμού. Στην πόλη διατηρούνται ακόμη Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία, καθώς και μικρός αριθμός Οθωμανικών μνημείων, ενώ στον ιστορικό της πυρήνα υπάρχουν στοιχεία που αποτυπώνουν την ιστορική συνέχεια της πόλης. Στην Αθήνα βρίσκονται δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Ακρόπολη και η μεσαιωνική Μονή Δαφνίου. Αξιοθέατα της νεότερης εποχής, χρονολογούμενα από την καθιέρωση της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1834, περιλαμβάνουν τη Βουλή των Ελλήνων (19ος αιώνας) και την Τριλογία, ένα σύνολο τριών κτηρίων: η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία. Η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και 108 χρόνια αργότερα διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην Αθήνα βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων, καθώς και το νέο Μουσείο Ακρόπολης. Πολιούχος της Αθήνας είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης.
 
Διαδρομές της Αθήνας και των Προαστίων
 
Η διαδρομή γύρω από την Ακρόπολη ξεκινά από το ναό του Ολυμπίου Διός (6ος αι. π.Χ.), έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας και καταλήγει στην Πύλη του Αδριανού (131 μ.Χ.), που αποτελεί τη συμβολική είσοδο της πόλεως των Αθηνών. Από εκεί, περπατώντας κατά μήκος της οδού Διονυσίου Αρεοπαγήτου, στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου (5ος αι. π.Χ.), ο χώρος όπου οι τέσσερις σημαντικότεροι αρχαίοι Έλληνες ποιητές, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευρυπίδης και ο Αριστοφάνης, είδαν τα έργα τους να παίζονται για πρώτη φορά. Στη συνέχεια της διαδρομής ακολουθούν η στοά του Ευμένους (2ος αι. π.Χ.) και πάνω από αυτή τα ερείπια του Ασκληπιείου (5ος αι. π.Χ.) και το Ωδείου Ηρώδου Αττικού ή Ηρώδειο όπως ονομάζεται σήμερα, που χτίστηκε το 161 μ.Χ. και στις μέρες μας φιλοξενεί τις σπουδαιότερες παραστάσεις στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να ανέβει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το μέρος όπου θα συναντήσετε μερικά από τα σημαντικότερα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης και αρχιτεκτονικής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο Παρθενώνας. Εξίσου εντυπωσιακά με τον Παρθενώνα τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και ο ναός της Αθηνάς ή Άπτερου Νίκης πρωταγωνιστούν στον ιερό βράχο. Μόλις 300 μέτρα μακριά από τον ιερό βράχο, βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης, φτιαγμένο από ατσάλι, γυαλί και τσιμέντο και το οποίο φιλοξενεί συνολικά 4.000 ευρήματα από τα μνημεία της Ακρόπολης. Κατεβαίνοντας από την Ακρόπολη συναντάμε τον Άρειο Πάγο, το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου. Απέναντι ακριβώς, ο λόφος του Φιλοπάππου, με τους πανέμορφους λιθόστρωτους δρόμους και το ρωμαϊκό μνημείο που φέρει το ίδιο όνομα, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Πνύκα, το μέρος όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι πολίτες συνήθιζαν να συναθροίζονται προκειμένου να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα. Συνεχίζοντας τον περίπατο κατά μήκος του πεζόδρομου φθάνουμε στην Αρχαία Αγορά, το εμπορικό, πολιτικό, πολιτιστικό αλλά και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Αθήνας. Από εδώ, δια μέσου της οδού Ερμού, συναντάμε το νεκροταφείο του Κεραμεικού, το μεγαλύτερο της αρχαίας πόλης, με εντυπωσιακές επιτύμβιες στήλες, αγάλματα και γλυπτά. Ο Ιριδανός, ιερός ποταμός κατά την αρχαιότητα, διαπερνά τον αρχαιολογικό χώρο. 
 
Η Πλάκα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ακρόπολης, είναι από τις πιο γνωστές συνοικίες της Αθήνας, κατοικείται αδιάκοπα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, και αποτελεί την καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εδώ θα συναντήσετε μια σειρά από αρχαία μνημεία, όπως το μνημείο του Λυσικράτη χτισμένο από γενναιόδωρη δωρεά του ίδιου, όταν το 334 π.Χ. νίκησε ως χορηγός σε θεατρικούς αγώνες. Ακολουθούν η Ρωμαϊκή αγορά, ο φημισμένος Πύργος των Ανέμων ή των Αέρηδων (1ος αι. π.Χ.) και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού (132 μ.Χ.), στην αυλή της οποίας ανεγέρθηκε μια παλαιοχριστιανική εκκλησία, που αργότερα καταστράφηκε και στη θέση της χτίστηκαν μια τρίκλιτη (7ος αι.) και μια μονόκλιτη βασιλική (1ος αι.) αριστουργήματα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα δείτε και δείγματα από την αρχιτεκτονική της Οθωμανικής περιόδου όπως το Φετιχιέ τζαμί, το τζαμί Τζισταράκη, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσουλμανικό Διδασκαλείο. Η περιοχή της Πλάκας διαθέτει και αρκετά σημαντικά και ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών οργάνων, το Μουσείο Φρυσίρα και άλλα πολλά, γραφικές ταβέρνες, καφέ, μπάρ καθώς και μαγαζάκια με σουβενίρ και ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.

Συνεχίζοντας από την Πλάκα, φθάνουμε στο Μοναστηράκι, μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιοχές της Αθήνας, με σήμα κατατεθέν το παραδοσιακό παζάρι με τους υπαίθριους πάγκους των μικροπωλητών, όπου μπορεί κανείς να βρει ό,τι επιθυμεί. Στην πλατεία βρίσκεται μια παλιά εκκλησία της Θεοτόκου, που κτίστηκε τον 11ο αιώνα και ένα οθωμανικό τέμενος (τζαμί) που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Δίπλα στο Μοναστηράκι, βρίσκεται η περιοχή του Ψυρρή, μια γραφική, νεοκλασική αθηναϊκή γειτονιά, που εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια της πόλης, με έντονη νυχτερινή ζωή, γεμάτη με μπαράκια, ταβέρνες και ουζερί.
 
Ωστόσο, η καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης βρίσκεται στο παραδοσιακό εμπορικό κομμάτι της, που διαθέτει περισσότερα από 2.500 χιλιάδες καταστήματα όλων των ειδών και αναπτύσσεται στους δρόμους και τα στενά που περιστοιχίζουν την οδό Ερμού που είναι ο πιο δημοφιλής εμπορικός δρόμος της πόλης. και όπου βρίσκονται πολλά από αυτά τα καταστήματα. Η οδός Ερμού είναι ένας πεζόδρομος μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, που συνδέει την πλατεία Συντάγματος με το Μοναστηράκι. Το 2008 ήταν ο ενδέκατος ακριβότερος δρόμος λιανικής πώλησης στον κόσμο. Ωστόσο λόγω της κρίσης, πολλά καταστήματα έχουν κλείσει και πλέον, το 2013 η Ερμού βρισκόταν στην 31η θέση. Σε κοντινή απόσταση το ανακαινισμένο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Οδό Πανεπιστημίου περιλαμβάνει πολυκατάστημα και αρκετά ακριβά επώνυμα καταστήματα. Το δυτικό σύνορο του εμπορικού κέντρου είναι η οδός Αθηνάς, με μια μεγάλη αγορά τροφίμων, που θυμίζει πολύ έντονα παζάρι της Μέσης Ανατολής. Εδώ, μεταξύ άλλων, βρίσκονται το νεοκλασικό κτήριο της Βαρβακείου Αγοράς, όπου πωλούνται κρέας, ψάρια και λαχανικά αλλά και η μεγάλη και πανέμορφη πλατεία Κοτζιά με το Δημαρχείο των Αθηνών, το Μέγαρο Μελά και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.
 
Στα όρια του ιστορικού κέντρου της πόλης μπορεί κανείς συναντήσει κι άλλες χαρακτηριστικές και ιδιαίτερα γραφικές συνοικίες όπως την περιοχή Μακρυγιάννη, κοντά στην Ακρόπολη και δίπλα στο Μουσείο της, τα Άνω Πετράλώνα και το Θησείο, όπου θα βρείτε πολλά μικρά μουσεία αλλά και καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Στο Θησείο βρίσκεται ο αρχαίος Ναός του Ηφαίστου, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, μια γραφική βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα, καθώς και ένα Οθωμανικό τζαμί του 15ου αιώνα. Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας μέσω της πεζοδρομημένης οδού Αποστόλου Παύλου ενώνει τις περιοχές Μακρυγιάννη, Ακρόπολης, Θησείου, Μοναστηρακίου και Πλάκας, πλαισιώνοντας ένα ενιαίο σύνολο πεζοδρομήσεων, γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Χαρακτηριστική ομορφιά διαθέτουν επίσης οι περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Το Μεταξουργείο πήρε το όνομά του από το εργοστάσιο κατεργασίας μεταξιού που χτίστηκε τον 19ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν σχεδόν ακατοίκητη. Μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης, έγιναν προσπάθειες εξωραϊσμού της συνοικίας. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το πασίγνωστο Γκαζι, η περιοχή που λειτουργούσε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το κτήριο που σήμερα στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, γνωστό και ως «Τεχνόπολις», και περιλαμβάνει επίσης καλλιτεχνικούς χώρους, μικρά κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια. Στο Γκάζι υπάρχει και σταθμός του μετρό.
 
Οι πλατείες του Συντάγματος και της Ομόνοιας αποτελούν τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης. Συνδέονται μεταξύ τους με τις οδούς Πανεπιστήμιου και Σταδίου, όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα και επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια ολόκληρης της Αθήνας. Η πλατεία Συντάγματος, πήρε το όνομά της από τη εξέγερση του στρατού και του λαού και τη συγκέντρωση που έγινε σ' αυτήν στις 3 Σεπτεμβρίου 1843. Η συγκέντρωση αυτή πέτυχε την αποδοχή του Συντάγματος από τον Όθωνα και την ψήφισή του την επόμενη χρονιά από την Εθνοσυνέλευση. Στην πλατεία Συντάγματος δεσπόζει το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων και ακριβώς μπροστά το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο από επίλεκτους φρουρούς, του Ευζώνους, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή στολή. Στην πλατεία βρίσκεται και κεντρικός σταθμός του μετρό. Από το σημείο αυτό ξεκινά ο πανέμορφος Εθνικός Κήπος, που καλύπτει μια έκταση 160 στρεμμάτων και στη νότια πλευρά του βρίσκεται το εντυπωσιακό Ζάππειο Μέγαρο, που οικοδομήθηκε την περίοδο 1874 - 1888. Δίπλα συναντάμε το κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου (1897) και λίγο πιο κάτω το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της νεότερης ιστορίας (1896). Από εκεί, διασχίζοντας τη περιοχή του Μετς, ο δρόμος οδηγεί στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών, το παλιότερο νεκροταφείο της Αθήνας, που αποτελεί ουσιαστικά μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, καθώς διαθέτει πλούτο από υπέροχα επιτύμβια γλυπτά, φιλοτεχνημένα από τους σημαντικότερους γλύπτες του 19ου και 20ου αιώνα.

Στην πλατεία Ομονοίας υπάρχουν αρκετοί χώροι εστίασης ενώ βρίσκεται σταθμός του ηλεκτρικού και του Μετρό. Είναι το επίκεντρο πανηγυρισμού αθλητικών επιτυχιών, όπως έγινε μετά την κατάκτηση των πρωταθλημάτων Euro 2004 και Eurobasket 2005. Το 1988 στήθηκε στην Ομόνοια το γλυπτό "Δρομέας" του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου κατασκευασμένα από γυαλί, που το 1994 μεταφέρθηκε στην Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον. Από την πλατεία της Ομόνοιας ξεκινά η οδός Πατησίων, ένας πολυσύχναστος δρόμος στολισμένος με πανέμορφα κτήρια, ανάμεσα στα οποία εντυπωσιακά νεοκλασικά, όπως εκείνο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, καθώς φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκεται η περιοχή των Εξαρχείων, μια ιδιαίτερα ζωντανή γειτονιά, δημοφιλές στέκι και σημείο συνάντησης αλλά και τόπος κατοικίας πολλών φοιτητών και καλλιτεχνών, με πολλά καφέ, μπαρ και βιβλιοπωλεία. Τα Εξάρχεια περιλαμβάνουν επίσης σημαντικά κτίρια αρκετών ρυθμών του 20ου αιώνα όπως Νεοκλασικισμού, Αρ Ντεκό και Πρώιμου Μοντερνισμού, με επιρροές Μπάουχαους. Από τα Εξάρχεια, διασχίζοντας τη συνοικία της Νεάπολης, μπορεί κανείς να ανέβει στον κατάφυτο λόφο του Λυκαβηττού. Από την κορυφή του λόφου μπορείτε να θαυμάστε την εκπληκτική θέα της πόλης, μέχρι τη θάλασσα. Απο την άλλη πλευρά του λόφου βρίσκεται η περιοχή του Κολωνακίου που εκτείνεται μέχρι την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ένας από τους πιο μεγαλειώδης δρόμους της Αθήνας, με πανέμορφα νεοκλασικά, σημαντικά μουσεία, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, και πολλές περιοχές πρασίνου. Στο Κολωνάκι, που θεωρείται η πιο αριστοκρατική συνοικία του κέντρου, θα βρείτε πολλά καταστήματα ρούχων και οίκους υψηλής ραπτικής, μοντέρνα εστιατόρια, μπαρ και καφέ. 
 
Τα προάστια της Αθήνας χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες: τα βόρεια προάστια που περιλαμβάνουν Eκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Διόνυσο, Κρυονέρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Ηράκλειο, Γλυκά Νερά, Βριλήσσια, Μελίσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Θρακομακεδόνες, Ψυχικό, Φιλοθέη και Βαρυμπόμπη, τα νότια προάστια που περιλαμβάνουν Καλαμάκι, Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη και το νοτιότερο προάστιο της Βουλιαγμένης, τα ανατολικά προάστια που περιλαμβάνουν Αχαρνές, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανή, Χολαργό και Παπάγου και τα δυτικά προάστια που περιλαμβάνουν Πετρούπολη, Ίλιον, Περιστέρι, Αιγάλεω και Νίκαια.
 
Στα νότια προάστια, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και προγραμματίζονται έργα για το μετασχηματισμό των εκτάσεων του παλιού Αεροδρομίου της Αθήνας σε ένα από τα μεγαλύτερα διαμορφωμένα πάρκα της Ευρώπης, επονομαζόμενο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Επίσης διαθέτουν μεγάλα εμπορικά και πολλά clubs, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως και πολλές αμμώδεις ελεύθερες αλλά και οργανωμένες παραλίες, τις περισσότερες από τις οποίες τις λειτουργεί ο ΕΟΤ με εισιτήριο.
 
Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφθείτε τη γειτονική περιοχή του Πειραιά, που διαθέτει το μεγαλύτερο και γνωστότερο λιμάνι της Ελλάδας, την περιοχή του Δαφνίου (11 χιλιόμετρα δυτικά), με την περίφημη μονή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της πόλης, διακοσμημένη με περίφημα μωσαϊκά, τη μονή της Καισαριανής (5 χιλιόμετρα ανατολικά) που κτίστηκε τον 11ο αιώνα αλλά και το ναό του Ποσειδώνα (5ος π.Χ. αι.) στο ακρωτήριο του Σουνίου (58 χιλιόμετρα νότια). Οι ακτές της πόλης της Αθήνας, που εκτείνονται από το μεγάλο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά μέχρι το νοτιότερο προάστιο της Βάρκιζας επί περίπου 25 χιλιόμετρα, συνδέονται με το κέντρο της πόλης και με Τραμ.
 
Στα βόρεια προάστια και ειδικότερα στο Μαρούσι, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου της Αθήνας, γνωστό με το ακρωνύμιο ΟΑΚΑ, όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αγωνισμάτων για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Η περιοχή έχει αναπλασθεί σύμφωνα με σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, με χαλύβδινες αψίδες, διαμόρφωση κήπων, κρήνες, φουτουριστικές γυάλινες κατασκευές και μια νέα οροφή - σήμα κατατεθέν από μπλε γυαλί, που προστέθηκε στο κυρίως στάδιο. Λίγο βορειότερα, βρίσκεται το προάστιο της Κηφισιάς, το πιο κομψό ίσως προάστιο της Αθήνας, με όμορφες βίλες και εντυπωσιακές επαύλεις του 19ου αιώνα.

Επίσης πρέπει να επισκεφθείτε την περιοχή του Μαραθώνα και να δείτε από κοντά τον Τύμβο του Μαραθώνα αλλά και μέρος όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη μάχη (490 π.Χ.). Περίπου 23 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται η περιοχή της Ελευσίνας, με αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερης σημασίας και 38 χιλιόμετρα ανατολικά η περιοχή της Βραυρώνας και του Ραμνούντα αλλά και το υπέροχο φυσικό τοπίο των ορεινών όγκων της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού, που αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Δύο Καζίνο λειτουργούν στην Αθήνα, το Regency Casino Mont Parnes στο Όρος Πάρνηθας, περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, και είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο ή τελεφερίκ, και το Καζίνο του Λουτρακίου στην κοντινή πόλη του Λουτρακίου, το οποίο είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο από την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου ή τον προαστιακό σιδηρόδρομο.
 
Η πόλη της Αθήνας διαθέτει τρεις γραμμές Μετρό, δίκτυο Τραμ, λεωφορείων και τρόλεϊ που συνδέουν τους παράκτιους δήμους με το κέντρο της πόλης.
 
Πάρκα και Άλση
 
1. Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας χαρακτηρίζεται από καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, φαράγγια, πηγές, χειμάρρους και σπήλαια, που υπάρχουν στην περιοχή. Η πεζοπορία και η ποδηλασία στο βουνό και στα τέσσερα βουνά είναι δημοφιλείς υπαίθριες δραστηριότητες για τους κατοίκους της πόλης.
 
2. Ο Εθνικός Κήπος ολοκληρώθηκε το 1840 και είναι ένα καταφύγιο πρασίνου 155 στρεμμάτων στο κέντρο της Ελληνικής πρωτεύουσας. Βρίσκεται ανάμεσα στα κτίρια της Βουλής και του Ζαππείου. Είναι γεμάτος από άγρια "δασικά" και ήμερα δένδρα, καλλωπιστικούς θάμνους, λουλούδια και στολισμένος με τεχνητές λιμνούλες που έχουν υδρόβια φυτά και κύκνους, με πίδακες και βρυσούλες.
 
3. Συνέχεια του Εθνικού Κήπου είναι ο κήπος του Ζαππείου, που δημιουργήθηκε το 1887 από τον Στέφανο Δραγούμη, με έκταση 130 στρέμματα. Έχει διάφορα είδη δένδρων και φυτών, ένα σιντριβάνι με πολύχρωμα φώτα και το μέγαρο του Ζαππείου, όπου γίνονται διάφορες εκθέσεις.
 
4. Ο Διομήδειος Κήπος στο Χαϊδάρι, έκτασης 1.500 στρεμμάτων, περιλαμβάνει μια πρότυπη, πλούσια συλλογή λουλουδιών και φυτών από όλο τον κόσμο και είναι Εθνικό Κληροδότημα – Κοινωφελές Ίδρυμα που διοικείται από Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
5. Το Άλσος του Πεδίου του Άρεως είναι ο δεύτερος πνεύμονας πράσινου της Αθήνας με ψηλά δένδρα, λουλούδια και λίμνες, με φαρδείς δρόμους και πλατείες, με το ψηλό άγαλμα της Αθηνάς και δυο μικρά εκκλησάκια των Αγίων Ταξιαρχών και του Αγίου Χαραλάμπους. Ο κήπος άρχισε να φυτεύεται το 1934, ενώ μέσω της πιο πρόσφατης ανάπλασης αφαιρέθηκαν τμηματικά οι επιστρώσεις των δρόμων οι οποίες αντικαταστάθηκαν από πιεσμένο χώμα δίνοντας έτσι την αίσθηση εξοχής.
 
6. Το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι περιλαμβάνει μεγάλους κήπους με ωραία δρομάκια, δημοτικό κολυμβητήριο και φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων, ενώ δίπλα βρίσκεται και το Ολυμπιακό κέντρο Γαλατσίου.
 
7. Το Αττικό Άλσος στα Τουρκοβούνια στα όρια των δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Φιλοθέης - Ψυχικού, περιλαμβάνει γήπεδα τένις και μπάσκετ.
 
8. Το Άλσος Παγκρατίου φυτεύτηκε το 1908 με τη φροντίδα της βασίλισσας Σοφίας και έχει έκταση 30 στρέμματα. Στην αρχή είχε μόνο πεύκα, αλλά μετά το 1936, όταν παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, φυτεύτηκαν και άλλα δένδρα και θάμνοι. Πριν από τη γερμανική κατοχή στο Άλσος του Παγκρατίου υπήρχε ζωολογικός κήπος.
 
9. Το Άλσος Ευαγγελισμού φυτεύτηκε όταν ιδρύθηκε το νοσοκομείο. Έχει στηθεί η προτομή της βασίλισσας Όλγας, που ίδρυσε το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".
 
10. Το Άλσος του Θησείου έχει έκταση 24 στρέμματα, κοντά στον αρχαίο ναό του Ηφαίστου με πεύκα, κυπαρίσσια και διάφορα φυτά.
 
11. Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας έχει διάφορα είδη δένδρων και φυτών, με τεχνητή λίμνη και διάφορα ζώα.
 
12. Το Άλσος της Νέας Σμύρνης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Σμύρνης που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '20 με έκταση 50.000 τ.μ.
 
Οι λόφοι της Αθήνας παρέχουν επίσης χώρους πρασίνου όπως ο Λυκαβηττός, ο λόφος του Φιλοπάππου και η περιοχή γύρω του, περιλαμβανομένης της Πνύκας και του Λόφου Αρδηττού, που είναι φυτεμένοι με πεύκα και άλλα δένδρα, με τη μορφή μικρού δάσους.
 
Ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος της Αθήνας είναι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένας ιδιωτικός ζωολογικός κήπος 20 στρεμμάτων που βρίσκεται στο προάστιο των Σπατών. Ο ζωολογικός κήπος φιλοξενεί περίπου 2000 ζώα που αντιπροσωπεύουν 400 είδη και είναι ανοιχτό 365 ημέρες το χρόνο. Μικρότεροι ζωολογικοί κήποι υπάρχουν σε δημόσιους κήπους ή πάρκα, όπως ο ζωολογικός κήπος στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας.
 
Ιστορία
 
Μυκηναϊκή Εποχή και Πρώτα Στάδια:  Πιστεύεται ότι η Αθήνα πρωτοκατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική Περίοδο. Κατά την Μυκηναϊκή Εποχή ήταν μια μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά με την εγκατάσταση περισσοτέρων φυλών, επεκτάθηκε και βαθμιαία εξελίχθηκε οικονομικά και πολιτιστικά. Στην πνευματική ζωή της Αθήνας εμφανίζονται την περίοδο εκείνη ποιητές, φιλόσοφοι και άνθρωποι των επιστημών, ενώ η Ακρόπολη γίνεται τόπος λατρείας και οι ρήτορες μαζεύονται στην Αρχαία Αγορά για να συζητήσουν θέματα κάθε λογής. Η Αθήνα εξελίσσεται σταδιακά σε πόλη μεγάλης δύναμης και σημασίας.
 
Ο Χρυσός Αιώνας: Τον 5ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα πολέμησε δύο φορές τους Πέρσες. Οι Αθηναίοι που είχαν γίνει μεγάλη στρατιωτική δύναμη νίκησαν και τις δύο φορές, στη μάχη του Μαραθώνα και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο Περσικός Πόλεμος έγινε η αιτία να ενωθούν οι Ελληνικές πολιτείες εναντίον του κοινού εχθρού, και αυτό το γεγονός είναι μια απ' τις πιο σημαντικές στιγμές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Η θέση της Αθήνας ενισχύθηκε σημαντικά εξαιτίας της νίκης της επί των Περσών και έτσι η Αθήνα καθιερώθηκε ως η ηγέτιδα του Ελληνικού κόσμου. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., ο οποίος είναι γνωστός και ως o Χρυσός Αιώνας, ο μεγάλος πολιτικός άνδρας Περικλής ήταν επικεφαλής της πόλης. Η Αθήνα ήταν η πρώτη Δημοκρατία και η πιο τρανή όλων των Ελληνικών Κρατών, δίνοντας ζωή σε ιδέες και αρχές που κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί. Την περίοδο εκείνη η Αθήνα αποτελούσε το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ελλάδας, το διαμάντι του αρχαίου κόσμου. Ήταν η πόλη όπου γεννήθηκαν οι πιο πολύτιμες ηθικές αξίες της ανθρωπότητας: η φιλοσοφία, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η τέχνη, και το δράμα. Αρχές που αποτέλεσαν τη βάση του Δυτικού Πολιτισμού και τον πυρήνα της σημερινής κοινωνίας όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η προοδευτική σκέψη πρωτοεμφανίστηκαν και άνθισαν σε αυτήν την πόλη κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
 
Μακεδονική Εποχή: Το 431 π.Χ. η Σπάρτη κηρύττει πόλεμο εναντίον της Αθήνας και μετά από πολλά χρόνια σύρραξης, η Αθήνα ηττήθηκε. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, όπως λέγεται, αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον Φίλιππο ΙΙ της Μακεδονίας να υποτάξει την πλειοψηφία των Ελληνικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Αργότερα ο Μέγας Αλέξανδρος, γιος του Φίλιππου, ενοποίησε την Ελλάδα και εξάπλωσε την αυτοκρατορία του, κατακτώντας περιοχές της Αφρικής και της Ανατολής και διαδίδοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Αθήνα παρέμεινε σημαντικό πνευματικό κέντρο.
 
Ρωμαϊκή Εποχή και Βυζάντιο: Το 146 π.Χ. η Ελλάδα κατακτήθηκε από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην παρακμή της Αθήνας και την σημαντική μείωση της δύναμης και δόξας της. Η εξάπλωση του Χριστιανισμού άρχισε σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Το 330 μ.Χ. ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην περιοχή του Βυζαντίου και την μετονόμασε Κωνσταντινούπολη. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαχωρίστηκε σε δύο μέρη, το δυτικό και το ανατολικό, και η Αθήνα έγινε κομμάτι της ανατολικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της οποίας η κυριαρχία κράτησε για πάνω από 1000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Εποχής, οι περισσότεροι αρχαίοι ναοί μετατράπηκαν σε εκκλησίες και για το λόγο αυτό η σημερινή Αθήνα είναι γεμάτη από δείγματα θαυμάσιας Βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης.
 
Τουρκοκρατία: Δυστυχώς καθ' όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Εποχής η Αθήνα, όπως και άλλα μέρη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεχόταν συνεχείς εισβολές, οι οποίες εντέλει προκάλεσαν την πτώση της. Τον Μεσαίωνα, η Αθήνα ήταν υπό την κυριαρχία πολλών Μεσογειακών δυνάμεων όπως των Φράγκων, των Καταλανών, των Φλωρεντινών και των Βενετών. Τελικά οι Οθωμανοί Τούρκοι πήραν τον έλεγχο της πόλης το 1456 μ.Χ. και για τα επόμενα 400 χρόνια η Αθήνα και η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή των Οθωμανικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της κατοχής αυτής, πολλά αρχαία μνημεία καταστράφηκαν, όπως ο Παρθενώνας, που είχε μετατραπεί τότε σε τζαμί. Οι οβίδες των Βενετών μισθοφόρων κατέστρεψαν ολοσχερώς πολλά τμήματα του Παρθενώνα.
 
Επανάσταση και Ανεξαρτησία: Οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Οθωμανών το 1821 και έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Ο πόλεμος αυτός διήρκησε 8 χρόνια και το 1830 οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, νόμιμα ανακήρυξαν την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος. Το 1834 ο Βασιλιάς Όθωνας Ι ονόμασε την Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας.
 
Παγκόσμιοι Πόλεμοι και 20ος Αιώνας: Η Αθήνα άλλαξε ριζικά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή, κυρίως λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Παρόλο που η πόλη γέμισε ασφυκτικά και υπήρχε η ανάγκη για επέκταση των γύρω περιοχών, η Αθήνα επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πολυσυλλεκτικότητας διαφόρων πολιτισμικών στοιχείων. Η Αθήνα συμμετείχε δυναμικά στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 28 Οκτωβρίου 1940, η Ελλάδα αρνήθηκε να ανοίξει τα σύνορά της στους Ιταλούς εισβολείς και έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Με ελάχιστες δυνάμεις και μηδαμινό οπλισμό για να πολεμήσουν, οι Έλληνες κατάφεραν να εξαναγκάσουν τους Ιταλούς να υποχωρήσουν στην Αλβανία. Οι Ναζιστικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν να εισβάλλουν στην Αθήνα το 1941 λόγω του ανώμαλου εδάφους και του θάρρους και της ψυχής της ελληνικής αντίστασης. Κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής, οι Έλληνες υπέφεραν φρικτά από το λιμό και τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε τελικά το 1944. Τα επόμενα πέντε χρόνια ο τόπος ταλανίστηκε από εμφύλιες ταραχές. Ακολούθησαν μερικά χρόνια ηρεμίας στο πολιτικό σκηνικό μέχρι την 21η Απριλίου 1967 που ένα κλιμάκιο Συνταγματαρχών κήρυξε στρατιωτική χούντα. Η χούντα ανετράπη το 1973 και σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά η Ελλάδα ανακηρύχτηκε Προεδρική Δημοκρατία. Το 1981 ολοκληρώθηκε η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τότε η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και πολύπλευρη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.