Μάρπησσα

Translate English Version

Μάρπησσα

Η Μάρπησσα ή Τσιπήδος όπως λεγόταν παλαιότερα είναι ένα γραφικό χωριό στο ανατολικό τμήμα του νησιού σε απόσταση 19 χιλιόμετρα από την Παροικιά. Είναι από τα πιο όμορφα και δημοφιλή χωριά του νησιού, αµφιθεατρικά χτισµένο στη κορυφή ενός μικρού λόφου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο ναός της Μεταμόρφωσης βυζαντινού ρυθμού. Από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες της Πάρου είναι αυτή με τους τέσσερις ανεμόμυλους στη κεντρική πλατεία της Μάρπησσας. Στο χωριό υπάρχει Λαογραφικό μουσείο και τμήμα μουσείου γλυπτικής του Νίκου Περαντινού. Ο γλύπτης καταγόταν από την Μάρπησσα και δώρισε στο χωριό του 192 γλυπτά.

Τα σπίτια είναι του 16ου και 17ου αιώνα ενώ το χωριό έχει λιθόστρωτα σοκάκια και η αρχιτεκτονική του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κοντινά μονοπάτια προσφέρονται για περιπάτους προς σημεία υπέροχου φυσικού κάλους, προς παλαιά μοναστήρια και εκκλησίες. Ένα από αυτά οδηγεί στη μονή του Αγίου Αντωνίου από την οποία η θέα είναι εκπληκτική. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στον λόφο Κέφαλο, o οποίος στην πραγματικότητα είναι ένα παλιό σβησμένο ηφαίστειο. Εκεί κάποτε ήταν χτισμένο το ενετικό κάστρο του άρχοντα της Πάρου Σομμαρίπα. Καταστράφηκε, όμως, από τις ορδές του πειρατή Μπαρμαπρόσα, μετά το 1537, όταν και το κατέλαβε.

Από τη Μάρπησσα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί εύκολα τις όμορφες παραλίες της ανατολικής πλευράς του νησιού όπως το Πίσω Λιβάδι, ο Λογαράς, η Χρυσή Ακτή και η παραλία του Δρυός.Ιδιαίτερη εμπειρία είναι το Πάσχα στη Μάρπησσα, με την εντυπωσιακή αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή και το Πασχαλινό γλέντι.