Φωτο: © Angelos Zymaras
Νάουσα Πάρου
Η Νάουσα με τα γραφικότατα σοκάκια και το ενετικό της κάστρο είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό οικισμός της Πάρου. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά, στο δεύτερο μεγαλύτερο κόλπο του νησιού και απέχει 11 χιλιόμετρα από την Παροικιά. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Είναι από τα ομορφότερα ψαροχώρια της Ελλάδας έχοντας διατηρήσει τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια μαγεύουν τον επισκέπτη.
Διαθέτει ασφαλές λιμάνι για τα αλιευτικά και τουριστικά σκάφη. Ο αλιευτικός της στόλος είναι ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους στόλους στις Κυκλάδες. Το παλιό ψαράδικο λιμανάκι της Νάουσας είναι μια από τις ομορφότερες γωνιές σε ολόκληρο το Αιγαίο. Η Νάουσα αναφέρεται χάρη και στην ψαράδικη παράδοση της και σε αρκετά τραγούδια.
Χτίστηκε περιμετρικά του λιμανιού κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από την εποχή των Κομνηνών. Ήταν οχυρωμένη με τοίχος που κατέληγε στο καστέλι. Ακόμα και σήμερα σώζονται μέρη του και αποτελούν σημεία μεγάλου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.Το καστέλι χτίστηκε από τους Ενετούς ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Νικολάου προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων. Στη πλατεία της είναι ο ναός της Παναγίας της Παντάνασσας ενώ στο ύψωμα του οικισμού βρίσκεται ο ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Τριγύρω υπάρχουν αρκετά αξιόλογα μοναστήρια με περίτεχνα τέμπλα, τοιχογραφίες και πρωτότυπα αρχιτεκτονικά στυλ. Στε αυτά περιλαμβάνεται η ιστορική Μονή Αγίου Αθανασίου στα Πρωτόρια Νάουσας, της οποίας τα κελιά μετά από ανακαίνιση έχουν μετατραπεί σε βυζαντινό μουσειακό χώρο όπου εκτίθενται ξυλόγλυπτα, γλυπτά βυζαντινής και ενετικής περιόδου, πολλά λατρευτικά σκεύη, εικόνες Παριανών και Κρητικών αγιογράφων του 12ου και 13ου αιώνα από τις οποίες σπουδαιότερες είναι η «Δέηση» (15ου αι.), η «Αποκαθήλωση» (16ου αι.) και η «Παναγία η βρεφοκρατούσα» (επίσης 16ου αι.), καθώς και το μοναδικό τμήμα αγιογραφίας που σώθηκε από τον βυζαντινό ναό. Σημειώνεται ότι το μοναστήρι αυτό επί τουρκοκρατίας ήταν σχολείο των Καθολικών.
Στο Λαογραφικό μουσείο του χωριού εκτίθενται μεταξύ άλλων παραδοσιακές φορεσιές (ανδρικές και γυναικείες) όχι μόνο από τις Κυκλάδες αλλά και από διάφορες άλλες περιοχές του Ελληνισμού που δημιούργησε το χορευτικό φολκλορικό συγκρότημα «Νάουσα Πάρος», καθώς και η λαογραφική συλλογή του ιατρού Όθωνα Κάπαρη που κληροδότησε στη κοινότητα η οποία περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και κάποια αρχαιολογικά ευρήματα. Άλλα αξιοθέατα είναι το Μυκηναϊκό ανάκτορο του 1200 π.Χ. που βρέθηκε στις Κουκουναριές και αρχαιολογικά ευρήματα από την ανασκαφή εκεί εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο (Πλαστήρα) όπου έχουν βρεθεί πολλά ειδώλια και τάφοι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, οι οποίοι βάσει των χαρακτηριστικών τους χρονολογούνται στην πρωτοκυκλαδική περίοδο και η νησίδα Αγία Καλή εντός του όρμου επί της οποίας είχαν στήσει το στρατηγείο τους οι Ρώσοι όταν κατέλαβαν τις Κυκλάδες το 1770 με αρχηγούς τους Ορλώφ.
Κοντά στην Νάουσα μπορείτε να εξερευνήσετε τις Κολυμπήθρες με τα πολύχρωμα βράχια και τους παράξενους σχηματισμούς ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και αρκετές ακόμη όμορφες παραλίες όπως η Σάντα Μαρία, το Πιπεράκι, το Πιπέρι, το Μοναστήρι και η Λάγγερη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται πολλά πανηγύρια και εκδηλώσεις όπως η γιορτή του ψαριού και η Κουρσάρικη νύχτα, στις 23 Αυγούστου, στην οποία γίνεται αναπαράσταση της λεηλασίας του χωριού από πειρατές και συνοδεύεται από καύση βεγγαλικών και μεγάλο γλέντι με πολύ κρασί και θαλασσινούς μεζέδες για όλους.
Οινοποιείο Μωραΐτη Πάρου
Μουσεία
Μονή Λογγοβάρδας
Μοναστήρια
Καστέλι Νάουσας
Κάστρα/Φρούρια
Μυκηναϊκή Ακρόπολη Κουκουναρίες
Ακροπόλεις