Λίνδος
Ο παραδοσιακός οικισμός της Λίνδου γοητεύει τους επισκέπτες με την απαράμιλλη γραφικότητά του. Είναι από εκείνα τα μέρη που επιβάλλεται κάποιος να επισκεφθεί και να γνωρίσει. Πλούσια σε ιστορία αφού ήταν μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και αυτή με την μεγαλύτερη ναυτική παράδοση.
Ο παράκτιος οικισμός βρίσκεται στο ακρωτήριο Κράνα, στις ανατολικές ακτές του νησιού, 55 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Πλησιάζοντας στην Λίνδο ξεχωρίζει η Ακρόπολη που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό. Είναι χτισμένη σε απότομο βράχο και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με τα μνημεία που περιλαμβάνει όσο και με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει προς το κλειστό λιμάνι του Αποστόλου Παύλου με τα καταγάλανα νερά του καθώς και την απεριόριστη θέα προς το Αιγαίο και όλη την γύρω περιοχή. Κάτω από την Ακρόπολη απλώνεται ο γραφικός οικισμός. Κατάλευκα σπίτια με μικρές αυλές στολισμένες με ψηφιδωτά από άσπρα και μαύρα βότσαλα, αρχοντικά με οικόσημα και χαραγμένη την ημερομηνία ανέγερσης τους, στενά δαιδαλώδη δρομάκια και άπειρα σκαλοπάτια συνθέτουν μία πανέμορφη εικόνα που μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη κάθε επισκέπτη. Πολλά από τα αρχοντικά ανήκουν σε καπετάνιους του 17ου-18ου αιώνα και έχουν τώρα μετατραπεί σε πολυτελή διαμερίσματα, εστιατόρια και καφετέριες. Στην μοναδική πλατεία του χωριού ένα τεράστιο δέντρο στέκει στη μέση και ποτίζεται από βρύση με πηγαία νερά, η κατασκευή της οποίας χρονολογείται από την εποχή των ιπποτών.
Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με τις πανέμορφες παραλίες όπως αυτή του Αγίου Παύλου στον ομώνυμο όρμο που έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 10 καλύτερες της Ευρώπης, έχουν καταστήσει τη Λίνδο δημοφιλή τουριστικό προορισμό και γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ακρόπολη της Λίνδου κατατάσσεται 3η σε σειρά επισκέψεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ η Λίνδος είναι το μέρος όπου γυρίστηκαν μερικές σκηνές από την ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε». Τα υπέροχα τοπία της έχουν μαγέψει εδώ και χρόνια πολλούς ερωτευμένους και κάθε χρόνο πολλά ζευγάρια από όλη την Ευρώπη επιλέγουν την Λίνδο και το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου για να τελέσουν το γάμο τους. Στο κέντρο του χωριού απαγορεύονται τα τροχοφόρα και ο μόνος τρόπος μεταφοράς είναι με γαϊδούρια. Η ανάβαση στην Ακρόπολη επάνω σε ένα γαϊδουράκι αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μονοπάτι που οδηγεί στην Ακρόπολη είναι το ίδιο μονοπάτι που οδηγούσε εκεί κατά την αρχαιότητα.
Η Λίνδος είναι ένα μέρος που συνδυάζει την χαλάρωση με την έντονη ζωή, την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με την νόστιμη τοπική κουζίνα, τα σμαραγδένια νερά με τον πολιτισμό και την ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου επισκέπτονται τη Λίνδο κάθε χρόνο. Ο πιο διάσημος οικισμός του νησιού έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός και διατηρητέος λόγω της μοναδικής του αρχιτεκτονικής και του ιστορικού του χαρακτήρα. Η Λίνδος είναι μαζί με την Παλαιοχώρα Χανίων ένα από τα θερμότερα μέρη της Ελλάδας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 21,4 °C (2015).
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία του οικισμού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τις Δαναϊδες, τις 50 κόρες του επώνυμου ήρωα των Αργείων Δαναού, που έκτισαν στη Λίνδο ναό της Αθηνάς ερχόμενες στο νησί από την Αίγυπτο όπου ζούσαν. Η Ακρόπολη της Λίνδου αποτελούσε πάντα το κέντρο της ζωής του οικισμού. Προϊστορικά λείψανα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στο χώρο ήδη από τη νεολιθική εποχή. Είναι συνυφασμένη όχι αποκλειστικά με την ιστορία της Λίνδου, αλλά με την ιστορία ολόκληρου του νησιού αφού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του μέσα στους αιώνες. Η Λίνδος είναι η γενέτειρα του Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, του Χάρη, γλύπτη του περίφημου Κολοσσού της Ρόδου και του Παναίτιου, φιλοσόφου που εισήγαγε τη στωική φιλοσοφία στη Ρώμη.
Στην Λίνδο δημιουργήθηκε το ναυτικό δίκαιο σαν αποτέλεσμα της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας της αρχαίας Ρόδου ως μεγάλης ναυτικής δύναμης. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος κώδικας Ναυτικού Δικαίου, γνωστός ως «Νόμος Ροδίων Ναυτικός». Περιλαμβάνει διατάξεις που σχετίζονται με τα πληρώματα και τα καθήκοντά τους, με παραβιάσεις των κανόνων ναυσιπλοΐας και τις αντίστοιχες ποινές, με συμβάσεις μεταφοράς αγαθών, ναυτικά δάνεια, ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων κατά τη μεταφορά τους. Κυρίως, όμως, αναφέρεται σε θέματα ναυαγίου και αβαρίας, δηλαδή αποβολής φορτίου.
Ι. Ν. Αγίου Παύλου
Εκκλησίες
Ακρόπολη Λίνδου
Κάστρα/Φρούρια