Ιουλίδα (Χώρα)

Translate English Version

Ιουλίδα (Χώρα)

Η Ιουλίδα ή Χώρα είναι πρωτεύουσα της Κέας και απέχει από την Κορησσία, το λιμάνι του νησιού, 5,5 χιλιόμετρα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ενδοχώρα του νησιού, στους λόφους Κάστρου και Μύλων, στην ίδια θέση με την αρχαία Ιουλίδα. Η αρχαία Ιουλίδα ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Ήταν η μόνη από τις τέσσερις πόλεις της Κέας, που γνώρισαν ευημερία και άνθισαν στο παρελθόν, μαζί με την Καρθαία, την Κορησσία και την Ποιήεσσα, που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Σήμερα από την αρχαία πόλη σώζονται τα ερείπια των οχυρών της αρχαίας ακρόπολης και τμήμα του τείχους. Στην ίδια θέση ο Ενετός Ντομένικο Μικέλι έκτισε περίπου το 1210 ένα κάστρο και χρησιμοποίησε στην κατασκευή τα αρχαία οχυρωματικά τείχη. Το κάστρο σώζεται μέχρι σήμερα.

Η Ιουλίδα είναι ένα χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο χωριό, με κεραμοσκεπή διώροφα κτίρια, λιθόστρωτους δρόμους, μικρές πλατείες και αποτελείται από τέσσερις συνοικισμούς, που αντιπροσωπεύουν την κοινωνική θέση των κατοίκων. Το Κάστρο, στα βορειοδυτικά, είναι το ιστορικό κέντρο της Χώρας και εκεί βρίσκονταν τα σπίτια των πλουσιότερων γαιοκτημόνων και εμπόρων, γι' αυτό και τα σπίτια εκεί είναι μεγαλύτερα. Η συνοικία πήρε το όνομά της από το ενετικό κάστρο που κτίστηκε το 1210, με οικοδομικό υλικό από τους ναούς της αρχαίας ακρόπολης, όπως έγινε άλλωστε και με τα σπίτια της συνοικίας, σε πολλά από τα οποία βρίσκουμε εντοιχισμένα αρχαία ανάγλυφα. Σήμερα σώζονται ορισμένα μόνο τμήματα τόσο του αρχαίου τείχους όσο και του κάστρου, που ξεπροβάλλουν σε διάφορα σημεία. Εδώ βρίσκεται κι η εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος τιμάται μεγαλοπρεπώς στις 10 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια του Κάστρου βρίσκεται το Κατηχώρι, με την πλατεία Πιάτσα να ενώνει τις δύο συνοικίες. Στο Κατηχώρι ζούσαν κυρίως έμποροι και όπου δεσπόζει η μητρόπολη της Ιουλίδας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και γνωστή με το όνομα «Δημοτικιά». Η Μεσάδα ήταν το επίπεδο τμήμα της πόλης, εκεί όπου συναντούταν οι κάτοικοί της. Τέλος, το Πανωχώρι είναι το υψηλότερο τμήμα της Ιουλίδας, με ενορία του το Ναό του Αγίου Δημητρίου, εκτείνεται περιμετρικά γύρω από τη Μεσάδα και αποτελείται κυρίως από μικρά σπίτια που χωρίζουν στενά σοκάκια.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού είναι το επιβλητικό αρχαϊκό άγαλμα του Λέοντα της Κέας, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιουλίδας. Στην Πλατεία της Χώρας βρίσκεται το Ιστορικό Δημαρχείο, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 1902, έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, το οποίο κοσμούν ευρήματα από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Κοντά στη βρύση «Τρία Πηγάδια» δεσπόζει το νέο Δημαρχείο της Ιουλίδας, χτισμένο επίσης με βάση σχέδια του Τσίλερ. Το κτήριο έχει στην 100χρονη πορεία του στεγάσει Δημοτικό Σχολείο, Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Σήμερα θεωρείται διατηρητέο ενώ πρόσφατα έγιναν σε αυτό εργασίες αποκατάστασης. Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, υπάρχουν ενδιαφέροντα εκθέματα από τις ανασκαφές γύρω από την Κέα. Στην Καρθαία, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκονται οι οχυρώσεις της πόλης που παραμένουν έως σήμερα. 

Η Ιουλίδα, όπως κι όλο το νησί, περιστοιχίζεται από κτήματα και περιβόλια που στις πλαγιές διαμορφώνονται σε αναβαθμίδες, ή όχτες, όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, οριοθετούμενα από ξερολιθιές, ενώ διάσπαρτες τριγύρω βρίσκονται κι άφθονες πηγές, με γούρνες για το πότισμα των υποζυγίων. Στην κορυφή του «βουνού των Μύλων» βρίσκεται το μεγαλύτερο συγκρότημα ανεμόμυλων στις Κυκλάδες, με 26 μισο - ερειπωμένους μύλους, που άλλοτε παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες κριθής, και συνιστούν δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Αξιόλογη είναι και η Κοιλάδα του Μυλοπόταμου που θα συναντήσετε στη διαδρομή από την Κορρησία προς την Ιουλίδα. Στο ρέμα του ρέουν νερά από την Ιουλίδα και την παρακείμενη πλούσια πηγή της Φλέας, που καταλήγουν στον κόλπο του Αγίου Νικολάου και συμβάλλουν στην πυκνή βλάστηση της περιοχής με τα κυπαρίσσια να κυριαρχούν. Λόγω των νερών, λειτουργούσαν 11 νερόμυλοι άλεσης σιτηρών, χαρακτηριστικά δείγματα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, που σήμερα έχουν στην πλειοψηφία τους εγκαταλειφθεί, ενώ ορισμένοι έχουν μετατραπεί σε καταλύματα.



Δείτε