Καρδαμύλη

Translate English Version

Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη είναι ένα πανέμορφο, παραδοσιακό χωριό της Δυτικής Μάνης εκεί όπου η θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου ενώνεται με το απότομο μεγαλείο του Ταΰγετου και ο ένας κολπίσκος διαδέχεται τον άλλον. Σε απόσταση 38 περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, η Καρδαμύλη έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της σπάνιας γης: το εξαιρετικό φως, τις μυρωδιές του θυμαριού και της αλμύρας, την πέτρα, την ελιά και το απέραντο γαλάζιο. Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αποτελεί  έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της περιοχής. Είναι το διαμάντι της Μεσσηνιακής Μάνης με φανατικούς επισκέπτες απ' όλο το κόσμο. 

Είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία. Το όνομα "Καρδαμύλη" αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου, στην Ιλιάδα (Ι 150) ως πρώτη από τις "επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις" που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μία από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε "Σκαρδαμούλα", ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα. Πάνω από το νεότερο οικισμό βρίσκεται η Παλιά Καρδαμύλη, ένα οχυρωμένο σύμπλεγμα με πυργόσπιτα χτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του 18ου αιώνα που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.

Ο όμορφος οικισμός το 2012 έγινε σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας Before Midnight με τον Ίθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί. Πετρόκτιστα σοκάκια, πέτρινα σπίτια και πύργοι, αυλές με λουλούδια, ειδυλλιακή θέα, ελιές και κυπαρίσσια, παλιά ταβερνάκια και ένα γραφικό λιμανάκι συνθέτουν την εικόνα αυτού του γοητευτικού οικισμού που εντυπωσιάζει με την ομορφιά του και την αρχιτεκτονική του, έχοντας διατηρήσει αναλλοίωτο το χρώμα του στο πέρασμα του χρόνου. Στο λιμάνι βρίσκεται ένα κτίριο το οποίο προεπαναστατικά ήταν αποθήκη-τελωνείο της οικογένειας Τρουπάκη. Δίπλα ακριβώς είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη ενώ στον διπλανό βράχο υψώνεται ο πύργος-βάρδια της οικογένειας Δημητρέα.

Στην Καρδαμύλη ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στην παραλία Ριτσά με τα μεγάλα στρογγυλά βότσαλα και τα γαλάζια νερά ή να επισκεφθεί τα Δελφίνια, την παραλία του Φονέα με τα εντυπωσιακά και επιβλητικά βράχια αλλά και την παραλία Καταφύγιο. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχει ένα εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών, ανατολικά της Καρδαμύλης, στις πλαγιές του Ταΰγετου. Απέναντι από το μικρό λιμάνι της βρίσκεται η νησίδα Μερόπη όπου επάνω σώζονται ερείπια κτισμάτων και τειχών της μεταβυζαντινής περιόδου καθώς και ο ναός της Παναγίας του 18ου αιώνα. Στο νησάκι κατοικούσαν ενετοί μέχρι το 1818 περίπου, ενώ ο εορτασμός της εκκλησίας γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου.

Στην Καρδαμύλη ο επισκέπτης μπορεί να βρει ατμοσφαιρικά μπαράκια, γραφικά ταβερνάκια, παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχειακές μονάδες και μικρά μαγαζάκια.