Νικιά - Κρατήρας Στέφανος
Η διαδρομή Νικιά-Καλδέρα οδηγεί στο επίπεδο τμήμα της καλδέρας με τους υδροθερμικούς κρατήρες. Ξεκινάει δίπλα από το Ηφαιστειολογικό Μουσείο στα Νικιά και η πεζοπορική διαδρομή διαρκεί περίπου 45' λεπτά. Μπορείτε να επιστρέψετε από το ίδιο μονοπάτι ή να κατευθυνθείτε προς τη Μονή Ευαγγελίστριας και στη συνέχεια προς το Μανδράκι.Κατά μήκος της διαδρομής, μπορείτε να παρατηρήσετε την εντυπωσιακή ροή λάβας, ενώ η θέα του επίπεδου τμήματος της καλδέρας με τον κρατήρα του Στέφανου και τον λόφο με τους λοιπούς κρατήρες είναι εντυπωσιακή.
Στο επίπεδο τμήμα της διαδρομής, συναντώνται στα δυτικά οι ηφαιστειακοί δρόμοι του Μποριάτικου και της Βιστερνιάς πριν ο δρόμος καταλήξει στον κρατήρα του Στέφανου. Ο Στέφανος είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας του υδροθερμικού πεδίου. Κατεβαίνοντας στο εσωτερικό του, εντυπωσιακή είναι η βουή του υδροθερμικού ρευστού το οποίο κινείται στο εσωτερικό της γης και βρίσκει διέξοδο μέσω των ατμίδων, που βρίσκονται περιμετρικά του εσωτερικού κρατήρα. Τα αέρια που διαφεύγουν από τις ατμίδες έχουν θερμοκρασίες κοντά στους 100°C και είναι πλούσια σε νερό (94%), υδρόθειο, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθάνιο. Αν επισκεφθείτε το κρατήρα κατά τη περίοδο των βροχών, θα συναντήσετε λίμνες λάσπης κοχλάζουν δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Στις νοτιοανατολικές πλευρές της καλδέρας δεσπόζουν οι υδροθερμικοί κρατήρες Καμινάκια, ενώ νοτιότερα από τον κρατήρα του Στέφανου, υπάρχει ο κρατήρας του Μικρού Στέφανου.
Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μονοπάτι που οδηγεί στο λόφο που φιλοξενεί τους μετακαλδερικούς κρατήρες του Λογοθέτη, του Μεγάλου Πολυβώτη, του Μικρού Πολυβώτη και του Αλέξανδρου (ή Φλέγετον). Καλό θα ήταν για λόγους ασφαλείας, να αποφεύγεται η κατάβαση στον κρατήρα του Μεγάλου Πολυβώτη σε περιόδους άπνοιας, καθώς ο αέρας δεν ανανεώνεται με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση σε μεγάλο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης προσοχή μην ακουμπήσετε στα πετρώματα, ρουχισμό και σακίδια γιατί θα καταστραφούν.