.jpg)
Βέσσα Χίος
Η Βέσσα είναι ένας παλαιός, μεσαιωνικός οικισμός της Χίου, χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού χωριού-κάστρου (καστροχώρι) που διατηρεί αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του. Πέτρινες καμάρες, γραφικά σοκάκια και πετρόκτιστα σπίτια πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον χρόνο.
Απλώνεται στο κέντρο μιας κοιλάδας και είναι ένα χωριό με καλά διατηρημένη την πύλη, τη σφιχτή ρυμοτομία και τα ψηλά στενομέτωπα κτίρια που θυμίζουν πύργους. Παρόλο που ο οχυρωματικός περίβολος του χωριού έχει μερικώς διασπαστεί, η Βέσσα έχει διατηρήσει άριστα στη διάρκεια των ετών την αρχιτεκτονική και πολεοδομική της δομή. Αυτό είναι διακριτό Ιδιαίτερα στους γωνιακούς πύργους του κάστρου της και σε αρκετά τμήματα του οχυρωματικού της τοίχου.
Κτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να μείνει μακριά από τα βλέμματα των πειρατών αφού το σημείο που βρίσκεται δεν έχει άμεση επαφή με τη θάλασσα. Πολλά από τα σπίτια του οικισμού είναι σήμερα μισοερειπωμένα ενώ υπάρχουν και αρκετά ακατοίκητα.
Εκκλησίες του χωριού είναι η Παναγιά, ο Άγιος Δημήτριος με τη ξυλόγλυπτη εικόνα του και η Παναγιά η Πετρούσενα, η αρχαιότερη εκκλησία της Χίου κατά τους Βεσσιανούς. Η Βέσσα είναι η γενέτειρα του Κωνσταντίνου Βαλιάδη (Κωνσταντίνου Ε΄), Οικουμενικού Πατριάρχη μεταξύ των ετών 1897 και 1901.
Βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά της της πόλης της Χίου και ανήκει στα χωριά των Μαστιχοχωρίων, ενώ είναι και ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού.