Λιαπάδες
Κτισμένοι αμφιθεατρικά στη πλαγιά ενός λόφου στο δυτικό τμήμα του νησιού, οι Λιαπάδες έχουν τις ρίζες τους στη Βυζαντινή περίοδο. Είναι ένα αυθεντικό χωριό που αποτελείται από τον παραδοσιακό οικισμό με τις παλιές οικίες και τα στενά δρομάκια και το τουριστικό τμήμα με τα οικογενειακά ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Παρά την ανάπτυξη, ο οικισμός διατηρεί στο ακέραιο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την ενετική του αρχιτεκτονική.
Στη κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας του 16ου αιώνα με το εντυπωσιακό καμπαναριό και τις αξιόλογες τοιχογραφίες καθώς και το παλιό Δημοτικό Σχολείο, ένα χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα που έχει χαρακτηρισθεί μνημείο από το 2004. Γύρω από τη πλατεία, υπάρχουν λιγοστές ταβέρνες και καφενεία που περιμένουν καρτερικά ντόπιους και τουρίστες να γευτούν τη νόστιμα παραδοσιακά πιάτα. Το χωριό αν και δεν είναι παραθαλάσσιο, έχει τη δική του παραλία. Είναι μία πανέμορφη και καλά οργανωμένη, αμμώδης παραλία που ονομάζεται Γέφυρα. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό υπάρχουν και άλλες όμορφες παραλίες, απομονωμένες οι περισσότερες, όπως η Ροβινιά, η Κληματιά, το Ηλιόδωρο και η Λίμνη.
Ως προς την ονομασία του χωριού, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, που βασίζεται σε αυθεντικές, έγγραφες πηγές, η ονομασία προέρχεται από την αρχαία Δωρική διάλεκτο, που ήταν διαδομένη στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο, κατά την βυζαντινή-μεταβυζαντινή περίοδο. Οι νέοι άποικοι που ονομάζονταν Αλίπλακτοι εμφανίστηκαν στα παράλια της Παλαιοκαστρίτσας και εγκαταστάθηκαν στο σημερινό όρμο που λέγεται Αλίπα. Το όνομα Αλίπλακτος σημαίνει θαλασσοδαρμένος-θαλασσινός, δηλαδή το χωριό των θαλασσινών. Με την πάροδο του χρόνου και χάρις στην Κερκυραϊκή προφορά, το όνομα Αλίπλα έγινε Αλίπα και οι κάτοικοι τώρα πια ονομάζονταν Αλιπάδες. Τελικά με το πέρασμα του χρόνου, οι Αλιπάδες μετονομάστηκαν σε Λιαπάδες.
Οι Λιαπάδες είναι ένα από τα χωριά της Κέρκυρας που αξίζει να επισκεφθείτε, τόσο για τη γραφικότητά του όσο και για τις υπέροχες παραλίες του. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε το κρασί που παράγεται στο χωριό το οποίο φημίζεται για το μοναδικό του χρώμα και την υπέροχη γεύση του.
Μονή Παλαιοκαστρίτσας
Μοναστήρια
Αγγελόκαστρο
Κάστρα/Φρούρια