Λίμνη Καστοριάς (Ορεστιάδας)
Η λίμνη Ορεστιάδα ή Ορέστιδα γνωστή ως Λίμνη της Καστοριάς, βρίσκεται στην βορειοδυτική Ελλάδα και είναι κατά γενική ομολογία, μία από τις ομορφότερες λίμνες των Βαλκανίων. Είναι ένας υδάτινος τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς και μία σημαντική περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας. Η λίμνη απλώνεται σε μια φυσική λεκάνη που περικλείεται από βουνά και αποτελεί το υπόλειμμα μιας τεράστιας αρχαίας λίμνης του Μειόκαινου.
Στα βορειοανατολικά της υψώνεται το Βίτσι, στα βορειοδυτικά το όρος Τρικλάριο και στα νοτιοδυτικά απλώνονται οι πρόποδες του Βόιου όρους, ενώ τα νερά της Ορεστιάδας ανανεώνονται κυρίως από τα νερά που κατεβαίνουν από το Βίτσι με τους χειμάρρους Ξηροπόταμο, Τοιχολίστη, Μεταμόρφωσης και Λάκκου. Στα δυτικά της λίμνης απλώνεται ειδυλλιακά μια όμορφη χερσόνησος στον ισθμό της οποίας βρίσκεται η πόλη της Καστοριάς. Σχεδόν κάθε χειμώνα τα νερά της λίμνης παγώνουν για 2 εώς 5 εβδομάδες. Κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το Δισπηλιό, στο οποίο έχουν βρεθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού. Μία μαγευτική καταπράσινη διαδρομή 9 περίπου χιλιομέτρων κινείται πλάι στη λίμνη, γύρω από τη χερσονήσο και ενώνει τη νότια με τη βόρεια παραλία της Καστοριάς.Είναι ένας ωραίος περίπατος για τους κατοίκους της πόλης που συνδυάζει το αστικό τοπίο με τη παραλίμνια φύση. Στο μέσο περίπου της διαδρομής βρίσκεται το Σπήλαιο του Δράκου και η Βυζαντινή Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας.
Η Ορεστιάδα περιβάλλεται από δασωμένους λόφους, υγρά λιβάδια, καλαμιώνες, παραλίμνια δάση, έλη και χωράφια, πλούσιους βιοτόπους που συντηρούν μια πλούσια ορνιθοπανίδα. Από τα υδρόβια φυτά εδώ βρίσκονται το νεροκάστανο (Trapa natans), η Najas marina, οι ποταμογείτονες (Potamogeton pectinatus), P. crispus, P. natans, P. perfoliatus και P. lucens, η Azolla filiculoides, τα κερατόφυλλα (Ceratophyllum demersum και C.submersum), το Polygonum amphibium, το Myriophyllum spicatum, το λευκό νούφαρο (Nymphaea alba), το κίτρινο νούφαρο (Nuphar lutea), η Hydrocharis morsus-nanae, η Lemna gibba, η Spirodella polyrrhiza, κ.ά.
Η χλωρίδα γύρω από τη λίμνη και πάνω στη χερσόνησο περιλαμβάνει σπάνια και όμορφα είδη, όπως ο κρίνος (Lilium candidum), η ίριδα (Iris pseudacorus), ο Stachys palustris, το σπάνιο Galeopsis candidum, το Leucojum aestivum, η καμπανούλα (Campanula versicolor), η Althaea officinalis, το Verbascum phoeniceum, η κλιματσίδα (Clematis viticella), ο σπάνιος θάμνος (Rhamnus intermedius), το Alisma plantago-aquatica, o άκανθος (Acanthus balcanicus), ο Butomus umbellatus, η Rorippa amphibia, η Oenanthe aquatica, το Lythrum salicaria, το Galium palustre, η Veronica anagalis-aquatica, η Mentha aquatica, το Nasturtium officinalae, το Sparganium erectum, το Solanum dulcamara και το Apium nodiflorum.
Η Ορεστιάδα αποτελεί ένα παράδεισο για την ορνιθοπανίδα καθώς χαρακτηρίζεται από πολλούς διαφορετικούς βιοτόπους. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών από τα οποία τα 90 αναπαράγονται εδώ. Σημαντική είναι η μόνιμη παρουσία του αργυροπελεκάνου και της λαγγόνας, τα οποία αποτελούν σπάνια και απειλούμενα είδη. Επίσης στην Ορεστιάδα βρίσκεται ο μεγαλύτερος τόπος αναπαραγωγής του εντυπωσιακού βουβόκυκνου στην Ελλάδα. Από τα παπιά συναντά κανείς σπάνιους χηνοπρίστες, γκισάρια, βαλτόπαπιες, χουλιαρόπαπιες, σαρσέλες, βουκεφάλες, πρασινοκέφαλες πάπιες, μαυροκέφαλες πάπιες, κιρκίρια, κ.ά. Από τους ερωδιούς απαντώνται νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες. Στα υγρολίβαδα ζούνε μεταξύ άλλων, αβοκέτες, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, μπεκατσίνια, λασπότρυγγες, ποταμότρυγγες και μαχητές. Άλλα πουλιά της περιοχής είναι οι καλαμόκιρκοι, οι φιδαετοί, οι γερακίνες, τα κιρκινέζια, τα μαυροκιρκίνεζα, οι γκιώνηδες, οι ροδοπελεκάνοι, τα σκουφοβουτηχτάρια, τα νανοβουτηχτάρια, οι αλκυόνες, οι κορμοράνοι, οι τσιχλοποταμίδες, οι κούκοι, οι μελισσοφάγοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι πελαργοί, οι κίσσες, οι χαλκοκουρούνες και τα καλαμοτσίχλονα.
Από τα αμφίβια και τα ερπετά συναντώνται σαλαμάνδρες, τρίτωνες, πρασινόφρυνοι, λιμνοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, γραικοβάτραχοι, τοιχογουστέρες, πρασινόσαυρες, σβελτοβάτραχοι, βαλτοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, τυφλίτες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, λαφίτες, σαπίτες, αγιόφιδα και οχιές. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στη λίμνη ζούνε ακόμα βίδρες, ενώ στους γύρω λόφους συχνή είναι η παρουσία λύκων. Άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, καθώς και αρκετά είδη νυχτερίδων.
H ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει 14 είδη, όπως το χέλι (Anguilla anguilla), η τούρνα (Esox lucius), ο βουλγαροκωβιός (Gobio bulgaricus), το τσιρώνι (Rutilus rutilus), η κοκκινοφτέρα (Scardinius erythrophthalmus), ο γουλιανός (Silurus glanis), ο μακεδονικός ποταμοκέφαλος (Squalius vardarensis), το γληνί (Tinca tinca), η πεταλούδα (Carassius gibelio), το γριβάδι (Cyprinus carpio), ο χορτοφάγος κυπρίνος (Ctenopharyngodon idella), το ηλιόψαρο (Lepomis gibbosus), η αμερικάνικη πέστροφα (Oncorhynchus mykiss) και το περκί (Perca fluviatilis).