Μικρή Πρέσπα
Η Μικρή Πρέσπα είναι μακρόστενη λίμνη που από το σύνολο της επιφάνεια της τα 5 τ.χλμ. βρίσκονται στην Αλβανία. Δημιουργήθηκε από την κάποτε ενιαία Πρέσπα, εξαιτίας της απόθεσης υλικών από το ρυάκι-χείμαρρο του Αγίου Γερμανού. Αφότου δημιουργήθηκε μία στενή λωρίδα γης μεταξύ των δύο Πρεσπών, έγινε εκτροπή του χειμάρρου, την περίοδο 1936-1945, ώστε να εκβάλει στη Μεγάλη Πρέσπα. Τα νερά της υπερχειλίζουν, μέσω του ρέματος "Κούλα", στην ομώνυμη παραλία "Κούλα" της Μεγάλης Πρέσπας. Τα νερά της λίμνης χρησιμοποιούνται για ύδρευση, άρδευση, αλιεία, αναψυχή και τουρισμό αλλά πολλές φορές κατά την διάρκεια του χειμώνα παγώνουν.
Στην Μικρή Πρέσπα σχηματίζονται δύο νησίδες ο Άγιος Αχίλλειος και το Βιδρονήσι ή Βιτρινέτσι. Στον Άγιο Αχίλλειο υπάρχει οικισμός ο οποίος είναι ένας από τους δύο οικισμούς της Ελλάδας που είναι χτισμένοι σε νησιά λιμνών (ο άλλος είναι ο οικισμός στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων). Διαθέτει ακτές σε ορισμένα σημεία απότομες και σε άλλα επίπεδες με καλαμιώνες. Η βλάστηση είναι υδροφυτική, υγρών λιβαδιών, καλαμιώνων και (παρυδάτια) δενδρώδης. Από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, η Μικρή Πρέσπα θεωρείτε ως ο επίγειος παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών και όχι μόνο. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι αργυροπελεκάνοι, οι κορμοράνοι και οι ερωδιοί. Εφοδιαστείτε με το δικό σας κατάλληλο εξοπλισμό για παρατήρηση ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο όπου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά.
Η πανίδα, ερπετοπανίδα και ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια λόγω των πολλών βιοτόπων και σπάνια, (11 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών, 45 είδη θηλαστικών, πάνω από 260 είδη παρυδάτιων πτηνών). Στην περιοχή της λίμνης όπως και στις κοντινές περιοχές ζουν ενδιαφέροντα είδη θηλαστικών όπως η βίδρα, η αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι και η αλεπού. Στα νερά των Πρεσπών ζουν 23 είδη ψαριών, εκ των οποίων τα 9 είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται μόνο στις λίμνες και σε κάποια ποτάμια γύρω από αυτές και πουθενά άλλου στον κόσμο. Το ψάρεμα στη λίμνη απαγορεύεται κατά την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών σε ετήσια βάση (Απρίλιος- Ιούνιος).
Όταν στη Μικρή Πρέσπα μιλούν για “ψάρι” εννοούν το Γριβάδι. Το Γριβάδι είναι το μεγαλύτερο ψάρι που ζει στις λίμνες (νόστιμο, να το δοκιμάσετε) κι έχει μεγάλη εμπορική αξία για τους ψαράδες. Εισήχθη στη λίμνη μάλλον κατά την ρωμαϊκή ή τη βυζαντινή εποχή. Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα η Πρέσπα αποτελεί έναν από τους πιο ευάλωτους στην κλιματική αλλαγή υγροτόπους της Ευρώπης. Σοβαρή απειλή για το ευαίσθητο οικοσύστημα των υγροτόπων σήμερα είναι η κλιματική αλλαγή (αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων) που στην περίπτωση της Πρέσπας θα έχει επιπτώσεις και στη διαθεσιμότητα του νερού για άρδευση με ό,τι σημαίνει αυτό για τις καλλιέργειες φασολιού που ανθίζουν στη περιοχή.