Λίμνη Πετρών (Αμύνταιου)
Η Λίμνη Πετρών είναι λίμνη της βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας στους πρόποδες του όρους Βόρας και απέχει 540χλμ. από την Αθήνα και 140χλμ. από την Θεσσαλονίκη.Τροφοδοτείται με κανάλι από την λίμνη Χειμαδίτιδα και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της Βεγορίτιδα. Μια όμορφη και ήσυχη λίμνη στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου οι πυκνοί καλαμιώνες που την περιτριγυρίζουν, η απουσία σημαντικών παραγόντων όχλησης και η πυκνή ομίχλη που συχνά την καλύπτει δημιουργούν ιδανικές συνθήκες καταφυγίου για πολλά παρυδάτια και υδρόβια είδη.
Άλλη ονομασία της λίμνης είναι λίμνη Αμυνταίου, από την πόλη που απλώνεται στα νότια λίγο μετά τις όχθες της, αλλά και Πέτερσκο και Σόροβιτς, παλιές σλαβικές ονομασίες. Η λίμνη των Πετρών, έχει σχεδόν στρογγυλό σχήμα και χαρακτηρίζεται ως μεσοτροφική. Σημαντικό ρόλο και στη λίμνη των Πετρών παίζουν οι καλαμώνες της και τα συνοδά υδρόβια μακρόφυτα, των οποίων η μεγαλύτερη αφθονία εντοπίζεται στα κενά ανάμεσα τους. Επίσης, έχουν βρεθεί πυκνές συστάδες με κυρίαρχο το ελόφυτο.
Στη λίμνη των Πετρών έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 90 είδη πτηνών (πάπιες, χήνες, αρπακτικά, αργυροπελεκάνοι κ.α). Εξάλλου, εκεί αναπαράγονται σπάνια είδη ορνιθοπανίδας, όπως είναι η λαγγόνα (Phalacrocorax pygmaeus). Στη λίμνη εντοπίζεται επίσης μεγάλη ποικιλία αμφίβιων, ερπετών και η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει περίπου 20 είδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίμνη ζούνε δύο ενδημικά γαστερόποδα που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κινδυνεύοντα, το Marstoniopsis graeca και το Graecoanatolica vegorriticola.
Η Λίμνη Πετρών είναι από τις αγαπημένες για τους παρατηρητές πτηνών (birdwatchers). Το μοναδικό παρατηρητήριο της περιοχής βρίσκεται 3 χλμ. έξω από τη περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα.
Πανίδα
-
Αρπακτικά: κραυγαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, πετρίτες, κιρκινέζια, νανογέρακα, ξεφτέρια, σπάνιοι βαλτόμπουφοι.
-
Χήνες: σταχτόχηνες, βαρβάρες, γκισάρια, βουκεφάλες, καπακλήδες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, χουλιαρόπαπιες, σαρσέλες, φερεντίνια, μαυροκέφαλες πάπιες και πρασινοκέφαλες πάπιες.
-
Άλλα είδη πτηνών: αργυροπελεκάνοι, λευκοπελαργοί, χαλκόκοτες, κύκνοι, σκουφοβουτηχτάρια, μαυροβουτηχτάρια και οι αλκυόνες.
-
Αμφίβια: σαλαμάνδρες, λοφιοφόρους τρίτωνες, φρύνους, βαλκανοβάτραχους, δεντροβάτραχους, σβελτοβάτραχους, γραικοβάτραχους και κιτρινομπομπίνες.
-
Ερπετά: βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, πρασινόσαυρες, τοιχόσαυρες, σαπίτες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές.
-
Ιχθυοπανίδα: γριβάδια (Cyprinus carpio), τις τούρνες (Esox lucius), τα γληνιά (Tinca tinca), τα βαβούκια (Rhodeus meridionalis), τα χέλια (Anguilla anguilla), οι κοκκινοφτέρες (Scardinius erythrophthalmus), οι πεταλούδες (Carassius gibelio), οι βουλγαροκωβιοί (Gobio bulgaricus), οι μακεδονικοί ποταμοκέφαλοι (Squalius vardarensis), οι κορήγωνοι (Coregonus sp.), οι γουλιανοί (Silurus glanis) και τα μαυροτσιρώνια (Pachychilon macedonicum).
-
Γαστερόποδα: Marstoniopsis graeca και το Graecoanatolica vegorriticola.