Φωτο: © Giannis Theodoropoulos
Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα
Η Μεγάλη Πρέσπα (αρχαία ονομασία: Μεγάλη Βρυγηίς) είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής χερσονήσου, μετά τη λίμνη Σκόδρα και την Οχρίδα. Bρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, μεταξύ των κρατών Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Περίπου το 60% της λίμνης, ανήκει στην Δημοκρατία της Β.Μακεδονίας, ενώ στην Ελλάδα ανήκουν 39,4 τ.χλμ. (22%) και στην Αλβανία, το 18%. Συνδέεται στα νότια με την γειτονική της Μικρή Πρέσπα, από την οποία απέχει περίπου 300 μέτρα και τροφοδοτείται από τα νερά της. Η σύνδεση γίνετε μέσω μιας στενής λωρίδας γης, στην περιοχή Κούλα. Η Μεγάλη Πρέσπα επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη της Οχρίδος, και κατά καιρούς η στάθμη των υδάτων τους μεταβάλλεται.
Είναι ένας μαγικός κόσμος ασύγκριτου φυσικού κάλλους που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο παγετώνων και την αλληλουχία σεισμικών φαινομένων. Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική ρομαντική βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας χρησιμοποιώντας τις «πλάβες», τις χαρακτηριστικές ξύλινες βάρκες της περιοχής. Η βαρκάδα ξεκινάει από τον οικισμό Ψαράδες που βρίσκετε δίπλα στη λίμνη.Τα ασκητήρια των Πρεσπών (ασκηταριά) είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός για τη Μεγάλη Πρέσπα. Είναι πραγματικά σαν «αετοφωλιές», που κάποτε κατοικούσαν πολλοί μοναχοί και ασκητές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Βρίσκονται σε κοιλότητες και φυσικές σπηλιές μέσα στα βραχώδη τοπία που περιβάλλουν τη λίμνη και προσφέρουν μοναδικές εικόνες. Το πιο διάσημο ασκηταριό είναι της Παναγίας Ελεούσας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Στη νότια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας βρίσκεται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης, που χρονολογείται τον 12ο ή 13ο αιώνα. Αυτό είναι το κοντινότερο σωζόμενο ασκηταριό στην κοινότητα Ψαράδων. Επίσης οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία γύρω από τη λίμνη είναι υψηλής αισθητικής και επιστημονικής αξίας. Στη Μεγάλη Πρέσπα υπάρχουν δύο ακατοίκητες νησίδες, ο Άγιος Πέτρος και ο Άγιος Παύλος που διατηρούν όμως κατάλοιπα παλαιότερων οικισμών και σημαντικούς μεσαιωνικούς ναούς. Αν και παλαιότερα οι νησίδες ήταν ελληνικές σήμερα ανήκουν η πρώτη στην Β.Μακεδονία και η δεύτερη στην Αλβανία.
Η περιοχή των Πρεσπών έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως κέντρο βιοποικιλότητας και προσελκύει το ενδιαφέρον επιστημόνων, ερευνητών και φυσιολατρών από όλο τον κόσμο, όλες τις εποχές του χρόνου. Η πανίδα είναι πλούσια στην περιοχή γύρω από την λίμνη, η οποία είναι ιδανική για αλιεία, κυνήγι, ξεκούραση και τουρισμό. Στα νερά των Πρεσπών ζουν 23 είδη ψαριών, εκ των οποίων τα 9 είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται μόνο στις λίμνες και σε κάποια ποτάμια γύρω από αυτές και πουθενά άλλου στον κόσμο. Το ψάρεμα στη λίμνη απαγορεύεται κατά την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών σε ετήσια βάση (Απρίλιος- Ιούνιος). Στη Μεγάλη Πρέσπα υπάρχουν σημεία για κολύμπι το νερό όμως είναι γλυκό.