
Λίμνη Κρεμαστών
Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής. Σε άλλο σημείο υπάρχει και η Γέφυρα της Τατάρνας κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και από τη συσσώρευση των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.
Η λίμνη Κρεμαστών είναι ίσως η ποιο όμορφη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια που στέκουν διάσπαρτα θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη κάνοντας τον να νομίζει ότι βρίσκετε σε κάποιο εξωτικό προορισμό. Εκεί πραγματοποιούνται διάφορες αθλητικές δραστηριότητες όπως canoe-kayak και rafting.
To Φράγμα Κρεμαστών είναι ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης και οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1966 με τη λειτουργία του σταθμού. Στη βάση τους φράγματος είναι ο Υδροηλεκτρικό Σταθμός Κρεμαστών, από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της χώρας, που εξασφαλίζει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Τα νερά της λίμνης οδηγούνται μέσω τεσσάρων αγωγών στους τέσσερις υδροστροβίλους του σταθμού και έτσι παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια. Το φράγμα, κατασκευάστηκε σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου, στο σημείο όπου η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι ο θρυλικός Κατσαντώνης πήδησε από τη μια όχθη στην άλλη, καθώς τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι και γι’ αυτό η θέση λέγεται «ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ».
Η δημιουργία της λίμνης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, επειδή διαθέτει μεγάλη και ενίοτε σπάνια βιοποικιλότητα ψαριών, ερπετών, πουλιών αλλά και θηλαστικών. Την περιοχή επισκέπτονται συχνά μεγάλα αρπακτικά, όπως γερακίνες, φιδαετοί, πετρίτες, ξεφτέρια, σαΐνια, χρυσογέρακα, βραχοκιρκίνεζα, μπούφοι, κουκουβάγιες και γκιώνηδες. Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει διάφορα είδη των μεγάλων ποταμών που εκβάλλουν σε αυτήν. Από αυτά ξεχωρίζουν τα χέλια (Anguilla anguilla), οι πεταλούδες (Carassius gibelio), οι κυπρίνοι (Cyprinus carpio), οι πελοποννησιακές μπριάνες (Barbus peloponnesius), οι χορτοφάγοι κυπρίνοι (Ctenopharyngodon idella), οι ασημοκυπρίνοι (Hypophthalmichthys molitrix). Γύρω της τα κυρίαρχα είδη της χλωριδας είναι: το πουρνάρι, το φιλλύκι, η κουμαριά και η κουτσουπιά, ενώ από τα μεγάλα δέντρα συναντάει κανείς διάφορες βελανιδιές, λίγες καστανιές, σφενδάμια και πλατάνια.