Λίμνη Κουρνά

Translate English Version

Λίμνη Κουρνά

Η λίμνη Κουρνά που στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Κορησία, είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού στην Κρήτη. Η λίμνη βρίσκεται στα όρια του δήμου Αποκορώνου στα ανατολικά του νομού Χανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου και σε απόσταση 2.5 χλμ. από την θάλασσα. Απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από τη Γεωργιούπολη και 2,5 χιλιόμετρα από τον ομώνυμο οικισμό Κουρνάς.

Έχει κυκλικό σχήμα, μέγιστο μήκος 1087 μέτρα, μέγιστο πλάτος 880 μέτρα και καλύπτει έκταση 579 στρεμμάτων, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι 22.5 μέτρα. Η επιφάνεια της βρίσκεται σε υψόμετρο 20 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής και σημαντικό σταθμό για αποδημητικά πουλιά. Για τον λόγο έχει χαρακτηρισθεί προστατευόμενη περιοχή και έχει ενταχθεί στη πρόγραμμα Natura 2000.

Η λίμνη είναι τοποθετημένη σε ένα κοίλωμα που δημιουργήθηκε από καρστικό βύθισμα. Η λίμνη τροφοδοτείται από δύο υπόγειες πηγές και την επιφανειακή απορροή, ενώ η πηγή Μάτι ή Αμάτι είναι ορατή στην υποχώρηση των υδάτων που παρατηρείται στην λίμνη τους καλοκαιρινούς μήνες.  Τα νερά της καταλήγουν στο Κρητικό Πέλαγος, μέσω του ποταμού Δέλφινα ή Αλμυρός με μήκος 5 χλμ.

Την λίμνη Κουρνά την συνοδεύουν δύο θρύλοι. Ο πρώτος μιλάει για μια ξανθιά κοπέλα η οποία πριν από αρκετά χρόνια επιδίωκε να σωθεί από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της ο οποίος είχε μαγευτεί από την ομορφιά της. Τότε η κοπέλα ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη λέγοντας τα εξής λόγια: "Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα". Έτσι πραγματοποιήθηκε η ευχή της καθώς σείστηκε το έδαφος και βούλιαξε και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη. Ο δεύτερος θρύλος μιλάει για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι συμπεριφέρονταν σαν να μην βρίσκονταν στον δρόμο του Θεού και τότε Εκείνος θύμωσε και τους τιμώρησε ρίχνοντας βροχές οι οποίες κράτησαν αρκετές μέρες, πνίγοντας το χωριό και δημιουργώντας μια λίμνη. Ακόμη λέγεται ότι η μόνη που σώθηκε από αυτόν τον κατακλυσμό ήταν η κόρη του παπά η οποία εμφανίζεται ως οπτασία να κάθεται σε ένα βράχο στη λίμνη και να χτενίζει τα μαλλιά της. 

Υπάρχει επίσης μια τοπική δοξασία ότι η λίμνη είναι "άπατη" και "αματάτη", δηλαδή δεν έχει πυθμένα, λόγω του χρωματισμού της λίμνης με γαλάζιους διαδοχικούς κύκλους. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει. Τέλος υποστηρίζεται ότι στη λίμνη υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία για αυτό και κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται αναστάτωση μπαίνοντας σε αυτήν ενώ κάποιοι άλλοι αποκτούν μία πολύ θετική ενέργεια.

Φιλοξενεί νερόκοτες, πάπιες, χέλια, νερόφιδα και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας, που έχει βούλες στο καβούκι της, η επιστημονική ονομασία της οποίας είναι εμύδη (τερραπίνη, Malaclemys terrapin), ενώ υπάρχουν πρόσφατες αναφορές για μεγάλα χρυσόψαρα που έκαναν την εμφάνισή τους στην λίμνη. Η εμφάνιση αποδίδεται σε ανθρώπινη επέμβαση μεταβάλλοντας την οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος.

Η λίμνη γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη ως προορισμό εκδρομής ή περιπάτου. Αποτελεί ιδανική επιλογή για μία μέρα στην φύση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που την επισκέπτονται για να κάνουν ποδήλατο, να περπατήσουν ή να κολυμπήσουν στα γαλαζοπράσινα νερά της. Ωραία είναι και η βόλτα με υδροποδήλατα μέσα στην λίμνη. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η στάθμη μειώνεται που έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να περπατήσει γύρω από τη λίμνη κατά μήκος της όχθης της.

Γύρω από την λίμνη υπάρχουν καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες με θέα το όμορφο τοπίο της λίμνης. Οι ταβέρνες σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης όπως απάκι (καπνιστό χοιρινό κρέας) ή κατσικίσιο κρέας που είναι φημισμένο στην περιοχή. Κατά την διάρκεια της παραμονής σας στην περιοχή αξίζει να επισκεφθείτε και το γραφικό χωριό Κουρνάς που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ανάμεσα στην λίμνη και στο χωριό υπάρχει ένα όμορφο σπήλαιο με εντυπωσιακή θέα προς την λίμνη.

Η κατάσταση της λίμνης απειλείται με υποβάθμιση της περιβαλλοντικής αξίας  λόγω της συσσώρευση τουριστικών και οικιστικών δραστηριοτήτων γύρω από την λίμνη. Η άντληση των νερών για λόγους άρδευσης των χωραφιών καθώς και τις = ανάγκες ύδρευσης των οικισμών καθώς και οι αποθέσεις έχουν μεταβάλλει σημαντικά τα ποσοτικά και βαθυμετρικά χαρακτηριστικά της λίμνης.