
Παραλία Μπάλος
Στη πραγματικότητα πρόκειται για μία λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας με τον ορεινό όγκο του Γεροσκίνου και τη βραχώδη χερσόνησο Τηγάνι. Χαρακτηρίζεται από αβαθή νερά και λευκή άμμο, η οποία κατά σημεία είναι ροζ λόγω των θρυμματισμένων οστράκων και κοραλλιών. Η λιμνοθάλασσα είναι ανοικτή στη νοτιοδυτική της πλευρά. Σχηματίζει φυσικό λιμάνι, το οποίο προστατεύεται από την Ήμερα Γραμβούσα.
Πρόκειται σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη λιμνοθάλασσα της Κρήτης και όλης της Ελλάδας. Τα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά με την άγρια ομορφιά του τοπίου συνθέτουν ένα εξωτικό τοπίο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Εχει ρηχή αμμουδιά, η θάλασσα είναι ζεστή με έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά και το εκπληκτικό χρώμα στην άμμο σε πολλά της σημεία μοιάζει με αυτό της παραλίας στο Ελαφονήσι. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες παραλίες παγκοσμίως.
Είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά γιατί η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή. Πέρα από τα βράχια, τα νερά είναι πιο βαθιά και κρύα, ιδανικά για καταδύσεις και ψαροντούφεκο. Η παραλία δεν προσβάλλεται από τα μελτέμια, καθώς η νησίδα της Γραμβούσας στο στόμιο του κόλπου την προστατεύει αρκετά.
Στη βόρεια πλευρά του ακρωτηρίου Τηγάνι υπάρχει το σπηλαιόβαθρο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πολλά γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει για να κρυφτούν από τους Οθωμανούς που το 1825 είχαν αρχίσει σφαγές στην περιοχή και όταν οι Οθωμανοί ανακάλυψαν την κρυψώνα τυχαία, κατέσφαξαν όλους τους Χριστιανούς. Επίσης, βόρεια από το Μπάλο, στο ακρωτήρι Κώρυκον, υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Σήμερα εκεί υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη. Στη νησίδα Γραμβούσα υπάρχει και ένα βενετσάνικο κάστρο που άρχισε να χτιζεται το 1584 και χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους Ενετούς όσο και από τους ντόπιους αργότερα κατά τη διάρκεια της επανάστασης εναντίον των Τούρκων. Από το κάστρο η θέα είναι εντυπωσιακή και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.
Η πρόσβαση στο Μπάλο γίνεται μέσω θαλάσσης με καραβάκι που ξεκινάει από τον Κίσαμο. Μπορείτε να έρθετε και οδικώς από τον χωματόδρομο που ξεκινάει από την Καλυβιανή, κατά μήκος της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Ο δρόμος τερματίζει στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη παραλία. Το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο και η πεζοπορία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Να σημειωθεί ότι η παραλία απέχει από τα Χανιά περίπου 53 χιλιόμετρα. Τέλος ο πιο δύσκολος τρόπος για να φτάσει κάποιος στη παραλία αλλά και ο πιο εντυπωσιακός είναι η πεζοπορική διαδρομή διάρκειας τριών ωρών περίπου από την Καλυβιανή.
GPS Συντεταγμένες 35.57926, 23.58872