Γύθειο

Translate English Version

Γύθειο

Χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο (Ακούμαρος) με θέα τον Λακωνικό Κόλπο, το Γύθειο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της νότιας Πελοποννήσου μετά το λιμάνι της Καλαμάτας. Είναι μία πανέμορφη, παραθαλάσσια πόλη με νησιωτικό χρώμα και νεοκλασικά σπίτια που σκαρφαλώνουν την πλαγιά του βουνού κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Φιδωτά λιθόστρωτα δρομάκια ανηφορίζουν την πλαγιά και οδηγούν σε όμορφες γειτονιές της πόλης με παραδοσιακά σπίτια και αυλές στολισμένες με πολύχρωμα λουλούδια. Οι εικόνες εναλλάσσονται όπως και το αρχιτεκτονικό στυλ των κατοικιών. Όλα όμως έχουν το δικό τους ενδιαφέρουν και αποτελούν μέρος ενός παζλ που συνθέτει την εικόνα της αρχοντικής αυτής κωμόπολης.

Μπροστά απλώνεται ο Λακωνικός Κόλπος και στη νότια άκρη της πόλης, η νησίδα Κρανάη ή Μαραθoνήσι όπου πάνω της βρίσκεται ο ομώνυμος φάρος και ο πύργος Τζανετάκη. Η νησίδα ενώνεται μέσω μιας προβλήτας με τη πόλη και σύμφωνα με τον Παυσανία στη μικρή αυτή νησίδα πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρης και η Ωραία Ελένη. Φεύγοντας για την Τροία, ο Πάρης ξέχασε το κράνος του και έτσι η νησίδα πήρε το όνομά της. Ένας απογευματινός περίπατος στη νησίδα σίγουρα αξίζει τον κόπο αφού η θέα από εκεί προς την πόλη του Γυθείου είναι εντυπωσιακή.

Γύθειο Αξιοθέατα

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Γυθείου, είναι το Παρθεναγωγείο που χτίστηκε το 1886 και είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλλερ, το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Δημαρχείο, το Αρχαίο Θέατρο στο βόρειο άκρο της πόλης και φυσικά η νησίδα Κρανάη. Στη κορυφή του όρους Ακούμαρος, βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων με πανοραμική θέα προς τη πόλη και όλο τον Λακωνικό Κόλπο. Ένας περίπατος κατά μήκους του παραλιακού μετώπου προσφέρει όμορφες εικόνες με πολύχρωμα ψαροκάικα να λικνίζονται στα καταγάλανα νερά και χταπόδια να κρέμονται από σύρματα για να στεγνώσουν. Το λιμάνι του Γυθείου εκτός από εμπορικά πλοία, επισκέπτονται και αρκετά τουριστικά σκάφη αλλά και κρουαζιερόπλοια με εκατοντάδες  τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το Γύθειο περιβάλλεται από πολλές όμορφες παραλίες όπως η Σελίνιτσα, το Μαυροβούνι όπου βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα, το Βαλτάκι που είναι γνωστό για το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος», η παραλία Βαθιού – Αγερανού, η Αγία Βαρβάρα και οι παραλίες γύρω από το Σκουτάρι.

Γύθειο Ιστορία

Ως τοπωνύμιο το Γύθειο εμφανίζεται στην ιστορία για πρώτη φορά τον 5ο αιώνα π.Χ. από τον Θουκυδίδη, ενώ ρητές αναφορές υπάρχουν από τον Πολύβιο, τον Στράβων, τον Παυσανία αλλά και πολλούς ακόμη περιηγητές και ιστορικούς. Κατά τον Παυσανία το όνομα Γύθειο σήμαινε «Γη των θεών» από την ομηρική λέξη «Γύον» (Γη) + θεός.  Σύμφωνα με έναν αρχαίο θρύλο, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλων. Ο Ηρακλής έχοντας κλέψει τον μαντικό τρίποδα από το μαντείο των Δελφών, ήρθε σε σύγκρουση με το θεό Απόλλωνα, η οποία όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Έτσι προς τιμήν και των δύο θεών, στη πόλη δόθηκε η ονομασία Γύθειο, δηλαδή Γη των θεών.

Η ιστορία της πόλης ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια όπως μαρτυρούν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο βόρειο άκρο της πόλης και στην ακρόπολη, δυτικά του αρχαίου θεάτρου. Κατά την αρχαιότητα υπήρξε το επίνειο και ο ναύσταθμος της αρχαίας Σπάρτης, ενώ κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής εποχής και της Φραγκοκρατίας, σημαντικό εμπορικό λιμάνι για το εμπόριο μαρμάρου και πορφύρας. Αρκετά μνημεία της ρωμαϊκής εποχής διασώζονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από τα αρχαία χρόνια διασώζεται το παλιό θέατρο και στο λόφο πίσω από τη πόλη το ιερό του Διονύσου. Το 375 π.Χ., η πόλη καταποντίστηκε από μεγάλο παλιρροϊκό κύμα που προκλήθηκε από σεισμό. Ένα τμήμα της παλιάς πόλης διασώζεται στα βορειοανατολικά της πόλης και είναι γνωστό ως «Παλαιόπολη», ενώ στο παρακείμενο βυθό υπάρχουν ακόμη απομεινάρια της αρχαίας πόλης, όπως ψηφιδωτά, τμήματα αγαλμάτων και θεμέλια οικοδομών.

Πρόσβαση - Διαμονή

Το Γύθειο απέχει 42 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και 27 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη. Διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή και δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρους κατασκήνωσης (κάμπινγκ). Γύρω από το γραφικό λιμάνι του, υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Είναι μία ζωντανή πόλη που ζωντανεύει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού του τιμίου Σταυρού, στο Γύθειο διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι με προσέλευση κόσμου από όλα τα σημεία της Μάνης. Το Γύθειο ποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για εκδρομές και εξερεύνηση της Ανατολικής Μάνης, όπως και για ημερήσια εκδρομή προς την ιστορική πόλη της Σπάρτης και την καστροπολιτεία του Μυστρά. Είναι ένας τόπος που σίγουρα αξίζει να γνωρίσετε και μη παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, κρασιά από τα τοπικά οινοποιεία, τοπικές μπύρες και να πάρετε μαζί σας εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως μέλι, γλυκά του κουταλιού, παστέλια, ελιές, λαλάγγια και χειροποίητα ζυμαρικά.  

Δείτε