Φάρος Μαλέας

Φωτο: © Βελανίδια Blog

Translate English Version

Φάρος Μαλέας

Το ακρωτήρι του Κάβο Μαλέα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. Εκεί στέκει αγέρωχος από το 1883 ένας σημαντικός φάρος για την ασφάλεια των διερχόμενων πλοίων, καθώς πολλά πλοία ναυάγησαν στην προσπάθειά τους να περάσουν το επικίνδυνο ακρωτήριο με κατεύθυνση από ή προς το Μυρτώο Πέλαγος. Η επικινδυνότητα του σημείου είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Μάλιστα ο αρχαίος συγγραφέας Στράβων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έτσι και περάσεις τον Μαλέα, λησμόνα τους δικούς σου».

Ο φάρος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1883 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό λευκό και φωτοβολία 15 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός λόγω φθορών που υπέστη από τα στρατεύματα κατοχής και επαναλειτούργησε το 1945 στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου. Το 1983 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και ο φάρος άρχισε να λειτουργεί ως αυτόματος ηλιακός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα και φωτοβολία 17 ναυτικά μίλια.

Αποτελείται από μία ισόγειο οικία όπου διέμενε ο φαροφύλακας και τον λιθόκτιστο πύργο ύψους 16 μέτρων. Η οικία συνολικής επιφάνειας 100μ², διαθέτει 4 υπνοδωμάτια, κουζίνα, χολ (διαδρόμου) και αποθήκη. Ο πύργος είναι λιθόκτιστος (πέτρα αρμολογημένη) εξωτερικά τετράγωνος αλλά εσωτερικά κυκλικός. Βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι 40 μέτρα από την ανατολική ακτή και σε εστιακό ύψος 40 μέτρων. Ο τελευταίος φαροφύλακας Βαγγέλης Κυνηγηλάκης άναψε το φάρο για τελευταία φορά το 1983, ύστερα από 23 χρόνια θητείας στο Κάβο Μαλιά. Με τη πάροδο του χρόνου το κτίσμα υπέστη φθορές, έτσι κρίθηκε αναγκαία η συντήρηση και προστασία του. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2006, ο φάρος χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο κα το 2009 ολοκληρώθηκε η ανακαίνισή του  με δαπάνη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται μέσω μονοπατιού μήκους 7,8 χιλιομέτρων που ξεκινά από το χωριό Βελανίδια. Είναι μία από τις πλέον εντυπωσιακές διαδρομές που μπορεί να καλυφθεί σε περίπου 2.5 ώρες.

Φωτογραφία: Βελανίδια Blog

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.