Βουραικός (Ζαχλωρού - Διακοπτό)

Translate English Version

Βουραικός (Ζαχλωρού - Διακοπτό)

Η διάσχιση του φαραγγιού του Βουραικού είναι μία ξεχωριστή εμπειρία. Αν και η πεζοπορία μπορεί να ξεκινήσει από τα Καλάβρυτα, το πιο όμορφο τμήμα είναι μεταξύ Κάτω Ζαχλωρούς και Διακοπτού, μία διαδρομή 13 περίπου χιλιομέτρων. Η διαδρομή είναι μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε4, και καθ' όλη την πορεία, η διαδρομή ακολουθεί τις ράγες του οδοντωτού ενώ η πεζοπορία γίνεται πάνω στα χαλίκια. Έχει χαμηλό βαθμό δυσκολία και η κατάβαση είναι ομαλή. Διασχίζει πανέμορφα τοπία, καταρράκτες, σήραγγες, εγκαταλειμμένα σπίτια που γυρίζουν το πεζοπόρο πίσω στο χρόνο, εναέριες γέφυρες και πανέμορφους βραχώδης σχηματισμούς, σμιλεμένους από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δρομολόγια των τρένων γιατί είναι πολύ πιθανό να διασταυρωθείτε. Στα περισσότερα σημεία υπάρχει χώρος αλλά υπάρχουν και σημεία που είναι οριακά, όπως σήραγγες και στενά περάσματα. Το τρένο κινείται αργά και οι μηχανοδηγοί είναι αρκετά προσεκτικοί. Η καλύτερη εποχή για τη διάσχιση του φαραγγιού είναι η άνοιξη, που το τοπίο είναι πράσινο και το ποτάμι έχει νερό. Συνίσταται να είστε εφοδιασμένοι με νερό, σνακ και να φοράτε παπούτσια πεζοπορίας με χοντρές σόλες ώστε να μην σας πονέσουν τα πέλματα.

Το ιδανικό είναι να πάρετε το τρένο από το Διακοπτό για Καλάβρυτα και να αποβιβαστείτε στο σταθμό του Μέγα Σπηλαίου, στη Κάτω Ζαχλωρού, το σημείο δηλαδή που ξεκινάει και η πεζοπορία. Καλό θα ήταν να έχετε μεριμνήσει νωρίς για την έκδοση των εισιτηρίων, αφού η διαδρομή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και τα εισιτήρια εξαντλούνται γρήγορα.