Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών

Translate English Version

Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών

Η πόλη της Βεργίνας 75χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης και μόλις 12 χλμ μακριά από την Βέροια φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του Ελληνικού χώρου με ξεχωριστή ιστορία και πλούσια κληρονομιά. Η σκοτεινή, επιβλητική του ατμόσφαιρα εντυπωσιάζει ευχάριστα τους περισσότερους επισκέπτες.
 
Κάποια από τα πιο ξεχωριστά και εντυπωσιακά ευρήματα από την περίοδο της Μακεδονικής Ηγεμονίας που χαρακτηρίζει την Ελληνική ιστορία εκτίθενται με πολύ έξυπνο τρόπο στο σημείο που έλαβαν μέρος οι αρχικές ανασκαφές. Το μουσείο κατασκευάστηκε το 1993, περίπου 16 χρόνια μετά την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές.
 
Δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο και μέριμνα ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες με ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για όλα τα πολύτιμα ευρήματα προκειμένου να διατηρηθούν κατάλληλα και να προφυλαχθούν. Εντός του μουσείου βρίσκονται τέσσερις τάφοι και το «Ηρώον», ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Βασιλιά Φίλιππο Β’ των Μακεδόνων.
 
Στο μουσείο εκτίθενται εκατοντάδες μοναδικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν περίτεχνες χρυσές δημιουργίες, πολυτελή κοσμηματοποιία, πολύχρωμες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά αλλά και εκατοντάδες άλλα αρχαία αντικείμενα, όπως ένα εξαιρετικά πλούσια σκαλισμένο κρεβάτι ταφικού χαρακτήρα τα οποία χρησιμοποιούνταν από την Βασιλική οικογένεια.
 
Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα τα οποία σίγουρα ξεχωρίζουν είναι η ασπίδα και πανοπλία του Φιλίππου Β΄ και η φημισμένη χρυσή λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του. Πλούσια διακοσμημένη με λουλούδια, τα πέταλα των οποίων γεμίζουν με γαλάζιο γυαλί και φυτικά κοσμήματα που διακρίνονται έντονα εξαιτίας της χρυσής επιφάνειας, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της ένα μεγάλο δεκαεξάκτινο αστέρι αναπτυσσόμενο στην επιφάνεια της. Ένα εντυπωσιακότατο χρυσό στεφάνι το οποίο αποτελείται από 313 χρυσά φύλλα και μαγεύει με την εκπληκτική του λεπτομέρεια βρέθηκε εντός της Λάρνακας.
 
Ένα ακόμα έκθεμα το οποίο προκαλεί τον θαυμασμό ακόμα και σήμερα λόγω του μεγέθους του είναι οι μικρογραφικές προσεκτικά σκαλισμένες φιγούρες διαφόρων προσώπων από ελεφαντόδοντο. Πέρα από την απίστευτη λεπτομέρεια που τις διακρίνει, η προθήκη φύλλων χρυσού σε πολλές από αυτές βελτιώνει κατακόρυφα την αισθητική τους. Το τμήμα είναι αφιερωμένο εις μνήμην του καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικου, του ανθρώπου που έφερε στο φως όλους αυτούς τους θησαυρούς ενώ προσέφερε σημαντική βοήθεια στην αναγνώριση, συντήρηση και αποκατάσταση τους.