Κιόνι

Translate English Version

Κιόνι

Το Κιόνι είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Ιθάκης, 24 περίπου χιλιόμετρα από το Βαθύ και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού. Είναι  αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά μέσα σε ένα βαθύ κόλπο. Το χωριό ξεκινά από τη περιοχή Ράχη που είναι και η είσοδος του οικισμού και κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Όμορφα σπίτια με κεραμοσκεπές, στενά πλακόστρωτα δρομάκια και σκαλοπατάκια που οδηγούν στην ακτή συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Στην είσοδο του κόλπου υπάρχουν τρεις ερειπωμένοι ανεμόμυλοι. Το χωριό χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, όταν εγκατάστηθαν στη περιοχή κάτοικοι των  γύρω ορεινών περιοχών. 

Πολύ εντυπωσιακά είναι τα καλά διατηρημένα παλιά σπίτια, τα περισσότερα εκ των οποίων, χτίστηκαν τον 16ο αιώνα.  Τα περισσότερα εξ' αυτών έχουν αντέξει όλα αυτά τα χρόνια τους καταστροφικούς σεισμούς που συγκλόνισαν τα Ιόνια νησιά. Κάποιες παραδοσιακές οικίες μαρτυρούν την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική επιρροή τόσο των Ενετών όσο και των Άγγλων.  Λόγω της ύπαρξης αυτών των κατοικιών το χωριό έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

Το χωριό διαθέτει επίσης θρησκευτικό ενδιαφέρον αφού εκεί βρίσκονται τρεις ιστορικοί ναοί. Αξίζει μία επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μαυρωνά, στο ναό της Ευαγγελίστριας, και στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Λομπαρδιάρη. Οι δύο τελευταίες διαθέτουν εξαιρετική αγιογράφηση. Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας βρίσκεται στη περιοχή Ράχη και είναι χτισμένη στα τέλη του περασμένου αιώνα.

Επίσης αξίζει μία βόλτα προς τον «Αργαλειό» και την περιοχή της Λόντζας όπου εκεί υπάρχουν τα ερείπια του σπιτιού του ήρωα του 1821, Καραϊσκάκη καθώς και βοτσαλωτές παραλίες με πεντακάθαρα νερά όπως οι παραλίες Κατσικούλι, Σαρακινάρι, Πλακούτσες και Φιλιατρό.

Το χωριό γιορτάζει στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία. Διοργανώνεται πανηγύρι στη παραλία του χωριού μέχρι τις πρωϊνές ώρες. Νωρίτερα οι κάτοικοι με ψαρόβαρκες μεταφέρονται στο ομώνυμο μικρό ξωκλήσι που βρίσκεται λίγο έξω από το λιμάνι για τη λειτουργία.

Στη παραλία υπάρχουν καφετέριες, ταβέρνες, ουζερί και εστιατόραι. Το απάνεμο λιμανάκι του χωριού είναι ιδανικό για ιστιοφόρα.