Πυθαγόρειο

Translate English Version

Πυθαγόρειο

Το Πυθαγόρειο είναι ένα γραφικό, κοσμοπολίτικο χωριό της Σάμου, χτισμένο στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια από το Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού, σε μία από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Το αρχικό όνομα του οικισμού ήταν Τηγάνι αλλά το 1955 μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειο από την Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα, που καταγόταν από τη Σάμο.

Πρόκειται για έναν αρχαιότατο οικισμό, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας αφού ανασκαφές στο Κάστρο του Πυθαγορείου αποδεικνύουν κατοίκηση της περιοχής από τη νεολιθική, τουλάχιστον, περίοδο. Το λιμάνι του σημερινού οικισμού ταυτίζεται με το λιμάνι της αρχαίας πόλης της Σάμου, το οποίο ο Ηρόδοτος το περιγράφει ως ένα από τα θαυμαστά έργα του νησιού και θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου. Η αρχαία πόλη του 5ου αιώνα π.Χ. υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού και μία από τις πιο γνωστές αρχαίες πόλεις. Στην δυτική πλευρά του οικισμού δεσπόζει το παλιό βυζαντινό κάστρο, ο πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη χτισμένος το 1824 και δίπλα του ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα του 1831. Στο λιμάνι ξεχωρίζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, ένα σύγχρονο γλυπτό που απεικονίζει τον Πυθαγόρα με το περίφημο θεώρημα του.

Το λιμάνι του Πυθαγορείου δέχεται πολλά τουριστικά σκάφη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η σύγχρονη μαρίνα του νησιού. Ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Γύρω από τον οικισμό υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά μνημεία όπως το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το Ηραίον με τον περίφημο ναό της θεάς Ήρας, ένα από τα 18 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το αρχαίο μαρμάρινο θέατρο του 4ου αιώνα π.Χ. και η Μονή της Παναγίας Σπηλιανής πάνω από το αρχαίο θέατρο. Στο Πυθαγόρειο βρίσκεται και ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο.

Κατά μήκος της προβλήτας υπάρχουν ταβερνάκια όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές νοστιμιές με θέα το γραφικό λιμάνι, ενώ αξίζει να περιπλανηθείτε και στα δρομάκια του χωριού με τα παλιά αρχοντικά με τις όμορφες αυλές. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν αρκετές όμορφες παραλίες με καταγάλανα νερά. 

 

Δείτε