Κουτουλουφάρι

Translate English Version

Κουτουλουφάρι

Το Κουτκουλουφάρι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, στους βόρειους πρόποδες του υψώματος Πυργιά, 28,9 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Στον κατάλογο με τα χωριά της Κρήτης του Fr. Barozzi του 1577 αναφέρεται με το όνομα Catafari metochio και στον κατάλογο του Basilicata ως Cutrufari. Ο όμορφος οικισμός με τους πλακόστρωτους στενούς δρόμους και τα παλιά Κρητικά σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα, έχει υπέροχη θέα στον κόλπο της Χερσονήσου. Γραφικές γωνιές, καμάρες και όμορφες εσωτερικές αυλές που τις σκεπάζει η κρεβατίνα προσφέροντας σκιά και σταφύλια το καλοκαίρι αποτελούν εξαιρετικό δείγμα της Κρητικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού ο ναός του Αγίου Βασιλείου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, χτισμένος στα ερείπια ενός μονόχωρου ναού του 14ου αιώνα. Στα παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί την Κρητική κουζίνα και να χαλαρώσει πίνοντας μία κρητική ρακί. 

Το Κουτκουλουφάρι  είναι κοντά σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Κνωσού και στα Μάλια. Το όμορφο χωριό με τους φιλόξενους κατοίκους έχει εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό μαγεύοντας με την απλότητά του, τους επισκέπτες. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται από τους τοπικούς φορείς κρητικές βραδιές και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσελκύοντας πλήθος τουριστών.Δείτε