Χώρα Σαμοθράκης

Translate English Version

Χώρα Σαμοθράκης

H Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού της Σαμοθράκης είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Σάος, ανάμεσα σε δύο οχυρά, τον Βρυχό, την προϊστορική ακρόπολη δυτικά και το κάστρο των Gatteluzi (1300 – 1400) ανατολικά.

Είναι ένα παραδοσιακός οικισμός με πανέμορφη θέα προς τη θάλασσα, που απλώνεται κάτω από το κάστρο το οποίο το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα. Ο οικισμός αποτελείται από παραδοσιακά πετρόκτιστα διώροφα σπίτια με κεραμοσκεπές και λιθόστρωτα σοκάκια ενώ πολλές ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία και μαγαζιά λαϊκής τέχνης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τα προϊόντα τους στους επισκέπτες. Στο λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε διώροφο αρχοντικό του 20ου αιώνα μπορεί ο επισκέπτης να δει καθημερινά αντικείμενα ενός νοικοκυριού, μία αναπαράσταση παλιού σαμοθρακιώτικου σπιτιού, στολές και χειροτεχνήματα. Από τις εκκλησίες, ξεχωρίζει αυτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα επιβλητικό κτίσμα του 1857, όπου φυλάσσονται οι Κάρες των Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης.

Έχοντας διατηρήσει το αρχιτεκτονικό της χρώμα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός από το 1979.  Απέχει 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας και αποτελεί ιδανική βάση για περιηγήσεις σε όλο το νησί.