Ι.Μ. Φιλοθέου

Translate English Version

Ι.Μ. Φιλοθέου

Η Ιερά Μονή Φιλοθέου εορτάζει στις 25 Μαρτίου τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε το 10ο αιώνα, είναι άγνωστο όμως συστήθηκε, από τρεις μοναχούς, σύγχρονοι του Αθανάσιου του Αθωνίτη, τον Αρσένιο, τον Διονύσιο και τον Φιλόθεο από τον οποίο ονομάστηκε η Μονή. Η Μονή Φιλοθέου βρίσκεται μισή ώρα από τη Μονή Καρακάλλου σε υψόμετρο 300-330μ.. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές του Πρωτεπιστάση Νικηφόρου του 1015 αναφέρεται και το όνομα Γεώργιος ηγούμενος Φιλοθέου. Στο δεύτερο Τυπικό του Όρους Άθω, το 1046, επίσης αναφέρεται ο Λουκάς, ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου, 12ης στην ιεραρχία μέχρι σήμερα. 

Ευεργέτες της Μονής θεωρούνται ο Νικηφόρος Γ΄ Βυτανειάτης ο οποίος τιμάται και ως ο δεύτερος ιδρυτής, οπού εκτός από τους οικονομικούς πόρους πρόσφερε αρκετά ιερά λείψανα αγίων και μαρτύρων. Οι Παλαιολόγοι αυτοκράτορες Ανδρόνικος Β’, Ανδρόνικος Γ’ και Ιωάννης Ε’ όπου πρόσφεραν χρήματα για την συντήρηση της Μονής. Μετά τους αυτοκράτορες την οικονομική υποστήριξη ανέλαβαν Ρουμάνοι ηγεμόνες. Ένα έγγραφο του 1483 υπογράφεται από τον ηγούμενο στα σλάβικα και αυτό μας δείχνει ότι στη Μονή υπήρχαν και Σλάβοι. Εκείνη την εποχή ο Σέρβος βασιλιάς Στέφανος Δουσάν απέστειλε μεγάλα χρηματικά ποσά. Το 1492 αναφέρεται ότι ανακαίνισαν την Μονή οι ηγεμόνες της Ιβηρίας Λεόντιος και Αλέξανδρος. Το 1537 η Φιλοθέου πούλησε στον επίσκοπο Γρηγόριο Γηρομέριο την έρημη τότε Μόνη του Στραυρονικήτα. Το 1871 κάηκε σχεδόν ολόκληρο το συγκρότημα εκτός από το Καθολικό και τη βιβλιοθήκη αλλά η ανοικοδόμηση της ολοκληρώθηκε σιγά-σιγά.

Το Καθολικό κτίστηκε το 1746 στη θέση του παλαιότερου ναού και αγιογραφήθηκε το 1752 ενώ το 1765 αγιογραφήθηκαν ο εσωνάρθηκας και εξωνάρθηκας. Το μαρμάρινο δάπεδο και τέμπλο ολοκληρώθηκαν το 1853 και 1848 αντίστοιχα. Το κωδωνοστάσιο ενσωματωμένο στο Καθολικό φέρει την ημερομηνία 1746. Οι τοιχογραφίες της Τράπεζας αποδίδονται στην Κρητική Σχολή. Η Φιάλη μπροστά από το ναό αποτελείται από λαξευμένο άσπρο μάρμαρο. Η κατασκευή όλων αυτών των οικοδομών οφείλεται στα μεγάλα χρηματικά ποσά που πρόσφεραν οι ηγεμόνες της Ρουμανίας Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος και Γρηγόριος Γκίνας. Στο εσωτερικό της Μονής βρίσκονται 6 παρεκκλήσια. Έξω από τα τείχη υπάρχουν 3 παρεκκλήσια, στο νεκροταφείο, στα περιβόλια και σ’ ένα Κάθισμα. Επίσης υπάγονται 12 Κελιά με 2 να είναι στις Καρυές.

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ειδικό διαμέρισμα της ανατολικής πτέρυγας. Περιέχει 250 χειρόγραφους κώδικες από τους οποίους 54 σε περγαμηνή, 2 περγαμηνά ειλητάρια που περιέχουν τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και πολλά έντυπα. Ο εικονογραφημένος κώδικας αρ. 33 της Φιλοθέου και το Τετραευαγγέλιο του 10ου αιώνα.

Στο σκευοφυλάκιο υπάρχει ένα κομμάτι του Τίμιου Ξύλου, δώρο του αυτοκράτορα Νικηφόρου Γ’ Βοτανειάτη. Επίσης φυλάσσονται αρκετά λείψανα, σταυροί, άμφια, λειτουργικά σκεύη αλλά κυρίως φορητές εικόνες από τις οποίες αυτή που θεωρείται πιο πολύτιμη είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας "Γλυκοφιλούσας". Στη Μονή φυλάσσεται επίσης μία άλλη σημαντική εικόνα αυτή της Παναγίας της "Γερόντισσας".

Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400