Ι.Μ. Σταυρονικήτα

Translate English Version

Ι.Μ. Σταυρονικήτα

Η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου του Άγιου Νικολάου. Για την ίδρυση της Μονής υπάρχουν πολλές εκδοχές, λογικότερη όμως πιθανή θεωρείται αυτή κατά την οποία η ονομασία της οφείλεται στους μοναχούς Σταύρο και Νικήτα. Η Μονή βρίσκεται σ’ ένα βράχο 50μ. πάνω από τις ανατολικές ακτές του Άθω και απέχει μία ώρα από τις Μονές Ιβήρων και Παντοκράτορος. Κατέχει την 15η θέση στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. 

Ένα έγγραφο του Πρώτου Νικηφόρου το 1012, επιβεβαιώνει την ύπαρξη της Μονής ως Κελιού το 10ο αιώνα. Ένα άλλο έγγραφο του 1153 αναφέρει το Κελί Σταυρονικήτα. Η ιστορία της Μονής είναι άγνωστη για τους επόμενους αιώνες. Το 1533 η Μονή ανήκε αρχικά στη Κουλτουμουσίου και μετά στη Φιλοθέου αλλά δέχτηκε επιθέσεις και λεηλασίες από σταυροφόρους. Το 1533 την αγόρασε ο Γρηγόριος Γηρομεριάτης που έγινε πρώτος ηγεμόνας της Μονής, την οχύρωσε με τείχη και άρχισε να χτίζει. Το έργο του ολοκλήρωσε ο πατριάρχης Ιερεμίας Α΄ και ανακήρυξε τη Μονή πατριαρχική και σταυροπηγιακή. Οι μοναχοί τον τιμούν σήμερα, μαζί με το Γρηγόριο, ως δεύτερο κτήτορα της Μονής. Το 1607 κάηκε για πρώτη φορά και ανοικοδομήθηκε από την αρχή.

Το Καθολικό κτίστηκε το 1456 από τον πατριάρχη Ιερεμία και ολοκληρώθηκε το 1546. Την ίδια χρονολογία τοιχογραφήθηκε και το εσωτερικό του ναού από τον ζωγράφο της Κρητικής Σχολής Θεοφάνη. Το σπουδαιότερο έργο τέχνης στο ναό είναι η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου του Στρειδά, του 14ου αιώνα. Η Τράπεζα ανακαινίστηκε το 1780 και σ’ αυτή βρίσκονται πολλές τοιχογραφίες που αποδίδονται επίσης στη Κρητική Σχολή. Η Μονή έχει 6 παρεκκλήσια, 4 Κελιά στις Καρυές και 44 Καλύβες στην περιοχή της Καψάλας.

Η βιβλιοθήκη περιέχει 58 περγαμηνές με πιο πολύτιμη τη χειρόγραφη περγαμηνή το Ευαγγελιστάριον αρ.46, 2 βομβύκινους μεταξωτούς, 3 περγαμηνά ειλητάρια και αρκετά έντυπα.

Στο σκευοφυλάκιο βρίσκονται λείψανα, πολύτιμα λειτουργικά σκεύη, άμφια, η χρυσοκέντητη εικόνα του Αγίου Νικολάου, αρκετές φορητές εικόνες με σπουδαιότερη αυτή του Αγίου Νικολάου του Στρειδά.Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400