Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος

Translate English Version

Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος

Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος εορτάζει στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονος. Η Μονή που βλέπουμε στις μέρες μας και η οποία χτίστηκε το 1765, δεν είναι η αρχική που βρίσκεται μισής ώρας δρόμο από την σημερινή Μονή και είναι γνωστή ως Παλαιομονάστηρο. Η παλιά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος που ήταν επίσης γνωστή ως ‘Θεσσαλονικέως’ ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, αλλά ερημώθηκε μετά από μερικές δεκαετίες. Ως Παντελεήμονα ονόμασαν οι σύγχρονοί του ένα γιατρό που το αληθινό του όνομα ήταν Πανταλέων. Οι συνάδελφοι του κατέδωσαν στον Μαξιμιανό τον χριστιανό γιατρό που εργαζόταν στην αυλή της Νικομήδειας. Ο Μαξιμιανός διέταξε αμέσως το βασανισμό και τον αποκεφαλισμό του. Η Μονή βρίσκεται στη ΝΔ παραλία του Άθω κοντά στη θάλασσα και σε απόσταση μίας ώρα από την Δάφνη και τη Μονή Ξενοφώντος. Η Μονή κατέχει την 19η θέση στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. 

Γύρω στα 1030 μία ομάδα Ρώσων μοναχών μαζί με τον ηγούμενο τους Λαυρέντιο εγκαταστάθηκαν στη μικρή Μονή Ξυλουργού. Καθώς μεγάλωσε η μοναστική κοινότητα της παραχωρήθηκε το 1118 η ιδιοκτησία της διοίκησης της κατεστραμμένης Μονής του Αγίου Παντελεήμονος από τον Πρώτο και την Ιερά Σύναξη του Αγίου Όρους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πληροφορίες για την Μονή τον 12 και 13ο αιώνα γιατί μία τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε όλα τα ιστορικά στοιχεία της. Η πρώτη επιβεβαιωμένη μαρτυρία ύπαρξης της Μονής που έχουμε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι από ένα χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου. Μέχρι το 1497 η πλειοψηφία της μοναστικής κοινότητας εκείνης της εποχής ήταν Έλληνες μοναχοί. 

Η ανάπτυξη της Μονής συνεχίστηκε μέχρι τον 15ο αιώνα από δωρεές αυτοκρατόρων και Σέρβων ηγεμόνων. Οι Ταταρικές επιδρομές στη Ρωσία το 1237 είχε ως αποτέλεσμα την μείωση εισροής Ρώσων μοναχών αλλά μετά την απελευθέρωση της Ρωσίας , άρχισε νέα κάθοδος Ρώσων μοναχών και οι δωρεές των τσάρων στα πρώτα χρόνια του 16ου αιώνα έφεραν ξανά την ευημερία στη Μονή. Μερικές δεκαετίες αργότερα ξέσπασε οικονομική κρίση και το 1626 η κεντρική διοίκηση του Αγίου Όρους ανέλαβε τη διαχείριση της Μονής. 

Το 1735 η διοίκηση της Παντελεήμονος πέρασε σε ελληνικά χέρια και ο Έλληνας ηγούμενος αποφάσισε να αναγείρει μία νέα Μονή σε άλλη τοποθεσία. Έτσι το 1765, Έλληνες και Ρώσοι μοναχοί άρχισαν την οικοδόμηση της στη ακτή εκεί που υπήρχε από το 1676 ένα μικρό μοναστήρι, το οποίο είχε ιδρυθεί από τον επίσκοπο Ιερισσού Χριστόφορο. Η επιγραφή πάνω από την είσοδο του ναού ‘η επιλεγόμενη Ρωσική’ χρονολογείται από αυτή την περίοδο. Το 1806 ο πατριάρχης Καλλίνικος Ε’ εξέδωσε σιγγίλιο στο οποίο αναφέρεται ότι στο εξής η Μονή θα ονομάζεται ‘αυθεντικόν κοινόβιον των Καλλιμάχηδων’. Το 1839 υπάρχει συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Ρώσων μοναχών με αποτέλεσμα την εκλογή Ρώσου ηγουμένου για πρώτη φορά το 1875. Από το 1869 που ο ηγούμενος της Μονής είναι Ρώσος η λειτουργία ψάλλεται και στις δυο γλώσσες. Οι τσάροι έδωσαν τεράστια χρηματικά ποσά για την επέκταση της Μονής και στις Σκήτες του Αγίου Όρους που κατοικούσαν Ρώσοι μοναχοί.

Το παλιό Καθολικό οικοδομήθηκε στα 1811-1821 και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα που τιμάται στις 27 Ιουλίου. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό είναι ρώσικης τεχνοτροπίας. Η Τράπεζα κτίστηκε το 1892 και τοιχογραφήθηκε το 1897. Πάνω από την Τράπεζα υψώνεται το κωδωνοστάσιο με τις καμπάνες, μεταξύ των οποίων η μεγάλη καμπάνα του τσάρου. Η Μονή έχει 25 παρεκκλήσια , 2 από τα 5 Κελιά της βρίσκονται στις Καρυές και 2 Σκήτες.

Η βιβλιοθήκη έχει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων στις γλώσσες των σλαβικών και των ελληνικών, 2.500 έντυπα βιβλία, 1.920 χειρόγραφα, ένας κώδικας αρ. 6 ένα εικονογραφημένο κήρυγμα του Γρηγορίου, ο κώδικας αρ. 2 Ευαγγελιστάριο βυζαντινής προέλευσης.

Κειμήλια, άμφια, ιερά λείψανα και θησαυροί καθώς και αρκετές φορητές εικόνες είναι δώρα των τσάρων και άλλων μελών της ρωσικής αυτοκρατορίας. Επίσης φυλάσσονται ένα τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου, πολλοί σταυροί, λειψανοθήκες και εικόνες, όπως οι εικόνες της Παναγίας από την Ιερουσαλήμ και του Ιωάννη του Βαπτιστή. Αυτή που τιμάται όμως περισσότερο είναι η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο νέο ναό της Μονής. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα προέρχεται από το μικρό μοναστικό οικισμό του Ξυλουργού, που ιδρύθηκε το 1030.

 

Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400