Ι.Μ. Κωνσταμονίτου

Translate English Version

Ι.Μ. Κωνσταμονίτου

Η Ιερά Μονή Κασταμονίτου εορτάζει την μνήμη του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου. Για την ίδρυση της Μονής δεν υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη μαρτυρία καθώς όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν καταστραφεί. Ως κτήτορας πάντως μέσω εγγράφου του 11ου αιώνα αναφέρεται ο Ιλαρίων Κασταμονίτης. 

Η μονή βρίσκεται κοντά στη Μονή Ζωγράφου σε απόσταση 50’ από τη παραλία, σε υψόμετρο 200μ. σύμφωνα με τις ιστορίες ίδρυσης της υπάρχουν οι εξής εκδοχές, η πρώτη αφηγείται την ανέργεση ενός ναού από τον αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο και τον γιό του Κωνστάντιο τον 4ο αιώνα. Άλλες πηγές συνδέουν την ίδρυση της με κάποιο μοναχό από την Κασταμονή της Μικράς Ασίας , για τον οποίο λέγεται ότι έκτισε τη Μονή στο σημείο που ίσως υπήρχε η αρχαία πόλη Θύσσος. Η πρώτη επιβεβαιωμένη μαρτυρία για την ύπαρξη της Μονής χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα και βρίσκεται σε ένα έγγραφο του 1097 το οποίο αναφέρει τον ηγούμενο Ιλαρίων Κασταμονίτη (πιθανόν κτήτορα της Μονής).

Ως Μονή Κασταμονίτου αναφέρεται σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ιωάννη Α΄ του Παλαιολόγου και σε χρυσόβουλο του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου όπως επίσης αναφέρεται και στο Γ’ Τυπικό (1393). Βρίσκεται στην 20η θέση των αγιορείτικων μονών. Το 1288 μετά τις καταστροφές που δέχτηκε από Καταλανούς μισθοφόρους μεγάλη οικονομική βοήθεια πρόσφερε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος. Μεγάλη ήταν επίσης η οικονομική ενίσχυση της πριγκίπισσας Άννας της Φιλανθρωπινής καθώς και του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και του Σέρβου ηγεμόνα Γεώργιο Βράνκοβιτς. Ο Σέρβος στρατηγός Ράντιτς επίσης δώρισε σημαντικά ποσά στη Μονή. Μετά τον 16ο αιώνα Η Μονή βρέθηκε σε οικονομική δυσπραγία εξαιτίας πάλι κάποιας πυρκαγιάς που κατέστρεψε τιε εγκαταστάσεις της και η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, όπου αρχίζει νέα περίοδος ακμής. Το 1799 παρουσιάστηκε οικονομική βοήθεια όταν ο πατριάρχης Νεόφυτος την μετέτρεψε σε κοινοβιακή Μονή. Στα επόμενα χρόνια εμφανίστηκαν νέοι ευεργέτες όπως η Βασιλική του Αλή Πασά. Ένα από τα πολύτιμα δώρα που έκανε ήταν Ευαγγελιστάριο που διατηρείται στο ιερό του ναού. Από το 1835 η οικονομική κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται χάρη στις πρωτοβουλίες του Συμεών από τα Στάγειρα. Η Μονή διαθέτει 4 παρεκκλήσια εντός και 4 εκτός, 1 Κάθισμα και 1 Κελί στις Καρυές.

Το Καθολικό οικοδομήθηκε στα 1860-1867 πάνω στα ερείπια του παλιού ναού και δεν έχει τοιχογραφηθεί. Η Τράπεζα χωρίς τοιχογραφίες και αυτή βρίσκεται στη δυτική πτέρυγα.

Η βιβλιοθήκη περιέχει 110 χειρόγραφα, 14 περγαμηνές και πάνω από 1.000 παλαιότυπα.

Στο σκευοφυλάκιο βρίσκονται επίσημα έγγραφα, χρυσές και αργυρές σφραγίδες, ένα κομμάτι Τίμιου Ξύλου, ξυλόγλυπτοι σταυροί, λειτουργικά σκεύη, ιερά λείψανα και ιερά άμφια. Στις εικόνες που βρίσκονται εκεί υπάρχουν τρεις θαυματουργές που είναι η εικόνα του Αγίου Στεφάνου (8ος αιώνας), η εικόνα της Παναγίας της Αντιφωνήτριας και η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας δώρο της πριγκίπισσας Άννας της Φιλανθρωπινής.Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400