Ι.Μ. Αγίου Παύλου

Translate English Version

Ι.Μ. Αγίου Παύλου

Η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου την Υπαπαντή του Χριστού. Κατά την παράδοση την Μονή ίδρυσε ο Άγιος Παύλος ο Ξηροποταμίτης, κτήτορας της Ξηροποτάμου, στα τέλη του 10 ου αιώνα. Αρχικά είχε ιδρυθεί ως Κελί της Ξηροποτάμου αλλά ως Μονή αναφέρθηκε σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου το 1259. Η Μονή Αγίου Παύλου βρίσκεται σε υψόμετρο 140μ., σε απόσταση 20΄από την θάλασσα και κατέχει την 14η θέση στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. 

Στα τέλη του 14 ου αιώνα η Μονή περιήλθε στη δικαιοδοσία δυο Σέρβων μοναχών της Ξηροποτάμου, τον Γεράσιμο Ραδώνιο και τον Αντώνιο Παγάση που ξανάχτισαν την Μονή αφού είχε καταστραφεί από τις λεηλασίες Καταλανών και πέτυχαν να αναγνωριστεί πάλι ως Μονή η οποία αναφέρεται στο τρίτο Τυπικό του 1394 στη δέκατη όγδοη, τότε, θέση της αγιορείτικης ιεραρχίας. Ως ανεξάρτητη Μονή αναφέρεται για πρώτη φορά από την Ξηροποτάμου στο επίσημο έγγραφο του πατριάρχη Ματθαίου το 1401. 

Οι πρώτοι και σημαντικότεροι ευεργέτες ήταν οι οικογένεια Βράνκοβιτς, δεσπότες της Σερβίας, όπου ανέλαβαν την κατασκευή του Καθολικού. Η κόρη της οικογένειας Μάρα σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β΄ βοήθησε την ευημερία της Μονής με τις προσφορές της. Καθώς έστειλε ‘Τα Δώρα των Τριών Μάγων’ που είχαν πέσει στα χέρια των Τούρκων. Η ευημερία της Μονής Αγίου Παύλου κράτησε μέχρι το 16ο αιώνα με την προστασία και τη βοήθεια των ηγεμόνων της Μολδαβίας και της Βλαχίας. Σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση βρέθηκε το 18ο αιώνα και βγήκε από τη δύσκολη θέση στα τέλη του αιώνα χάρη στο σκευοφύλακα της Γρηγόριο. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Άνθιμος Κομνηνός από την Σερβία ανέλαβε την ανακαίνιση των πτερύγων και του Καθολικού και δώρισε πολλά κτήματα. Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης η Μονή καταστράφηκε και παρέμεινε χωρίς μοναχούς. Αργότερα χάρη στις δωρεές των τσάρων Αλεξάνδρου Α΄ και Νικολάου Α΄ πραγματοποιήθηκε η ανοικοδόμηση των κτιρίων και επέστρεψαν πάλι οι μοναχοί. Το 1902 ένα μεγάλο μέρος της Μονής καταστράφηκε από πυρκαγιά ενώ το 1911 καταστράφηκε από πλημμύρα χειμάρρων.

Το Καθολικό τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου στην Υπαπαντή του Κυρίου. Εγκαινιάστηκε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και κτίστηκε στα 1817-1845. Η Τράπεζα χτίστηκε στα 1902-1903 χωρίς να τοιχογραφηθεί. Η Μονή έχει γύρω στα 10 παρεκκλήσια, μεταξύ των οπίων το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Επίσης έχει 3 Κελιά στις Καρυές, 2 Σκήτες, την Ρουμανική Σκήτη του Λάκκου αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο που αποτελείται από 2 Καλύβες και τη Νέα Σκήτη.

Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει μόνο 500 χειρόγραφα και 10.000 έντυπα βιβλία πρόσφατης εποχής.

Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται τα Δώρα των Μάγων, δυο κομμάτια του Τίμιου Ξύλου καθώς επίσης ένα δίπτυχο από σμάλτο με την εικόνα του Παντοκράτορα το οποίο προέρχεται από τη σχολή Μαάς και κατασκευάστηκε το 1200. Εξαιρετικά πολύτιμος είναι ένα ποιμενικός σταυρός με μαργαριτάρια και 40 μικρογραφίες. Στις πολύτιμες εικόνες ανήκουν αυτή του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας της Μυροβλήτισσας.

Η θαυματουργή αυτή εικόνα της Θεοτόκου βρισκόταν σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι της Κων/πολης που λεγόταν του Μυρελαίου. Από εκεί την έφερε στο Άγιο Όρος ο Άγιος Παύλος ο Ξηροποταμηνός και την αφιέρωσε στην δεύτερη Μονή την οποία ίδρυσε και που έλαβε το όνομά του. Η αγία αυτή εικόνα άρχισε κάποτε να αναβλύζει μύρο και γι’ αυτό από τότε ονομάζεται Μυροβλήτισσα.Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400