Ι.Μ. Διονυσίου

Translate English Version

Ι.Μ. Διονυσίου

Η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εορτάζει την γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου. Ιδρύθηκε το 1389 από τον Άγιο Διονύσιο τον Κορυτσά. Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 80 μέτρων πάνω σε βράχο, και ανατολικά του χείμαρρου Αεροπόταμου. Είναι 5η στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. Ένας από τους ευεργέτες της Μονής Αγίου Διονυσίου ήταν ο αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ Κομνηνός ο οποίος εκτός το ότι αναγνώρισε την ίδρυση της Μονής επικύρωσε και την καταβολή ενός ποσού για την οικοδόμηση της, όπως επίσης όρισε σημαντική ετήσια επιχορήγηση για τη μετονομασία της Μονής σε Μονή του Μεγάλου Κομνηνού. 

Στους μεγαλύτερους ευεργέτες της Μονής ανήκουν επίσης οι Παλαιολόγοι αυτοκράτορες Ιωάννης και Κωνσταντίνος όπου μετά την Άλωση της Κων/πολης οι επιχορηγήσεις σταμάτησαν απότομα παραχωρώντας όμως την θέση τους στους ηγεμόνες της Βλαχίας και Μολδαβίας των Παδούλ και Νεαγκού (1512-1521) οι οποίοι προμήθευσαν τους αναγκαίους πόρους για την κατασκευή του οχυρωματικού πύργου και του υδραγωγείου. Τον Οκτώβριο του 1535 κάηκε σχεδόν όλη η Μονή εκτός του πύργου και ανεγέρθηκε το 1547. Στην ανέργεση βοήθησαν αρκετοί ηγεμόνες και μη, όπως οι ηγεμόνες της Βλαχίας και της Μολδαβίας (ανακατασκευή της ανατολικής πτέρυγας του μοναστηριού),, ο Μεγάλος Δούκας Πέτρος Δ’ (θεμέλια Καθολικού), ο Δούκας Αλέξανδρος Δ’ (ανακατασκευή Τράπεζας 1568), οι αδελφοί Λάζαρος και Μπόρις από την Πιάβιτσα (το συγκρότημα που επεκτείνεται προς τους κήπους). Στη Μονή ανήκουν 7 παρεκκλήσια εντός και 8 εκτός.

Το Καθολικόν φέρει τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τον ζωγράφο Τζώρτζη της Κρητικής Σχολής και είναι αφιερωμένο στην Γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου (24 Ιουνίου). Μετά την πυρκαγιά του 1535, κτίστηκε το 1537-1547. Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα είναι μεταγενέστερες και εκτελέστηκαν από έναν Ρουμάνο αγιογράφο. Το τέμπλο είναι καλυμμένο ολόκληρο με φύλλα καθαρού χρυσού όπου πάνω του είναι τοποθετημένες οι σημαντικότερες εικόνες της Μονής, μεταξύ τους και πέντε της Μεγάλης Δεήσεως, έργα του διάσημου Κρητικού αγιογράφου Ευφρόσυνου (1542). Μεταξύ του Καθολικού και της Τράπεζας σχηματίζεται μία στοά με τοιχογραφίες οι οποίες παριστάνουν σκηνές από την Αποκάλυψη. Μία πύλη με ανάγλυφες αναπαραστάσεις μυθικών ζώων οδηγεί στην Τράπεζα.

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 1100περίπου χειρόγραφα, 27-30 ειλητάρια, 126 χειρόγραφοι κώδικες σε περγαμηνή, 11 χειρόγραφοι κώδικες βομβύκινοι (μεταξωτοί), 661 χειρόγραφοι κώδικες χάρτινοι,45 αρχέτυπα και παλαιότυπα, 5.000έντυπα και αρκετά λεξικά του 16ου αιώνα. Ακόμα υπάρχει το εξαίρετο μικρογραφημένο χρυσόβουλο του Αλέξιου το οποίο επικυρώνει την ίδρυση της Μονής, το Τετραευαγγέλιο του 13ου αιώνα ντυμένο με ξυλόγλυπτα εξώφυλλα.

Στα κειμήλια της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου ανήκουν η αργυρόχρυση θήκη λειψάνων του Πατριάρχη Νήφωνα του Πελοποννήσιου, το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, του Ευαγγελιστή Λουκά κ.α. Μεταξύ των ιερών κειμηλίων βρίσκεται ένα κομμάτι από την σιδερένια αλυσίδα που είχαν δέσει τον Απόστολο Πέτρο όταν ήταν φυλακισμένος στη Ρώμη. Η σπουδαιότερη εικόνα της Μονής είναι η Παναγία του Ακάθιστου που βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Ακάθιστου και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.

Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400