Ι.Μ. Κουτλουμουσίου

Translate English Version

Ι.Μ. Κουτλουμουσίου

Η Ιερά Μονή Κουλτουμουσίου εορτάζει την Μεταμόρφωση της Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Κουλτουμούση κατά τα τέλη του 13ου αιώνα. Η Μονή βρίσκεται νοτιοδυτικά των Καρυών σε απόσταση 500μ. Πρώτος κοσμήτορας της Μονής υπήρξε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός. Η πρώτη ιστορικά αποδεδειγμένη ένδειξη σχετική με την ύπαρξη της Μονής χρονολογείται το 1169 και προέρχεται από τον Ησαΐα, τον ηγούμενο της Μονής Κουλτουμουσίου. 

Το 1334 για να αυξηθούν τα έσοδα της Μονής προσαρτήθηκαν σ’ αυτήν η Μονή Φιλαδέλφου και το 1428 η Μονή Αλυπιού από τον πρωτεπιστάτη Ισαάκ. Το 1766 μόνασε στην Κουλτουμουσίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Ματθαίος που την ανακαίνισε και της αφιέρωσε την περιουσία του. Η Μονή δέχθηκε πολλές επιθέσεις από ληστές και πειρατές τον 12ο και 13ο αιώνα και από Καταλανούς μισθοφόρους τον 14ο αιώνα. Το 1497 λόγω πυρκαγιάς υπήρξαν σοβαρές καταστροφές που όμως χάρη τη βοήθεια του ηγεμόνα της Βλαχίας Ραδούλ το Μέγα, ο οποίος πρόσφερε πόρους για την ανοικοδόμηση των κτιρίων και την ανέγερση του μεγάλου πύργου το 1508. Βοήθεια ήρθε και από τον βοεβόδα Νεάγκου για την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης. Το 1767 πάλι λόγω πυρκαγιάς καταστράφηκε η ανατολική πτέρυγα της Μονής. Οι ζημιές επισκευάστηκαν με τη βοήθεια του Πατριάρχη της Αλεξανδρείας Ματθαίου Γ’. Το 1857 και το 1870 επιβίωσε από τις πυρκαγιές χάρις τη βοήθεια Ελλήνων επισκόπων. Η τελευταία καταστροφή αυτού του είδους συνέβη το 1980 με την καταστροφή της ανατολικής πτέρυγας η οποία τυλίχτηκε στις φλόγες.

Η Μονή άκμασε στα τέλη του 14ου αιώνα όταν έγινε ηγούμενος ο Χαρίτων, ο οποίος ζήτησε την οικονομική υποστήριξη των ηγεμόνων της Σερβίας και της Βουλγαρίας. Ένας από τους γενναιόδωρους ευεργέτες της Μονής Κουλτουμουσίου υπήρξε ο πρίγκιπας Ιωάννης Βλαδισλάβος καθώς ανέλαβε σχεδόν όλες τις δαπάνες της ανοικοδόμησης. Ο πατριάρχης Αντώνιος όταν η Μονή άρχισε να αποκτά φήμη, την ανακήρυξε "πατριαρχική" και "στραυροπηγιακή". Οικονομική υποστήριξη δόθηκε και από ηγεμόνες Ρουμάνους και συνεχίστηκε μέχρι το 1861. Στη δικαιοδοσία της Μονής Κουλτουμουσίου είναι 18 Κελιά και 3 Ερημητήρια, στην οποία ανήκει και η κοντινή Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονα.

Το Καθολικόν χρονολογείται από το 1540 και τιμάται στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αύγουστου). Οι τοιχογραφίες, έργα ζωγράφων της Κρητικής Σχολής, χρονολογούνται την ίδια περίοδο. Αριστερά της Λιτής έχει προσαρτημένο το παρεκκλήσι της Θεοτόκου.

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν πάνω από 3.500 έντυπα βιβλία, πάνω από 350 χειρόγραφα και 100 εικονογραφημένοι πάπυροι και ο κώδικας απ.60 του 1711. Η Τράπεζα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ η Φιάλη και το κωδωνοστάσιο, ανεξάρτητο από το Καθολικό, είναι του 19ου αιώνα.

Στο σκευοφυλάκιο διατηρούνται πολύτιμα άμφια και αντικείμενα μεγάλης αξίας, λείψανα αγίων όπως αυτά του Αγίου Γεράσιμου (+1812) που διασώθηκαν μετά από όλες τις πυρκαγιές, μέρος των λειψάνων του Αγίου Παντελεήμονος, το αριστερό πόδι της Θεομήτορος Άννης, το αριστερό χέρι του Γρηγορίου του Θεολόγου και το σαγόνι του Αγίου Χαραλάμπους. Υπάρχουν 100 φορητές εικόνες, μία εικόνα της Θεοτόκου που μεταφέρθηκε εδώ και 200 χρόνια στο παρεκκλήσι του Καθολικού Ακάθιστου και η οποία είχε παραμείνει ανέπαφη κατά την πυρκαγιά του Μετοχίου της Μονής στην Κρήτη. Όμοια εικόνα, δώρο του Αλέξιου του Κομνηνού, βρίσκεται στο Ιερό Βήμα και βγαίνει για κοινή προσκύνηση στις 6 Αυγούστου, μέρος της πανηγύρεως. Από τις πιο πολύτιμες εικόνες όμως της Μονής Κουλτουμουσίου είναι η θαυματουργή εικόνα της "Φοβέρας Προστασίας" που θεωρείται ακατάλυτη από φλόγες καθώς έχει επιβιώσει μετά από τόσες πυρκαγιές.

Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400