Ι.Μ. Παντοκράτορος

Translate English Version

Ι.Μ. Παντοκράτορος

Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος εορτάζει στις 6 Αυγούστου την Μεταμόρφωση της Σωτήρος. Ιδρύθηκε από τον μέγα στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον αδερφό του Ιωάννη τον μεγάλο Πριμικήριο. Την ίδρυση της Μονής επιβεβαιώνει και ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολής Κάλλιστο το 1357. Η Μονή Παντοκράτορος βρίσκεται πάνω σε βράχο σε υψόμετρο 40-50μ. στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου του Άθω. Απέχει 3,5 ώρες με τα πόδια από τις Καρυές και είναι έβδομη στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. 

Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Δ’ Παλαιολόγος χορήγησε σημαντικά ποσά στους ιδρυτές της Μονής. Υπάρχει μία επιγραφή η οποία αναφέρει την περίπτωση τρίτου κτήτορα πριν από το 1536, το Μεγάλο Λογοθέτη της Ουγγαρίας-Βλαχίας Στάνλον, αφαιρέθηκε όμως το 1847 από το νάρθηκα του Καθολικού όταν το κτίριο υπέστη μετατροπές. Η Μονή το 1390 καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξανακτίστηκε με τη βοήθεια των κτητόρων, του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και του πατριάρχη Αντωνίου Δ’. Την ίδια εποχή στη δικαιοδοσία της Μονής Παντοκράτορος πέρασαν οι μικρότερες Μονές του Φακίνου, Φαλακρού, Σωρήτη και Αγίου Δημητρίου. Ήκμασε κατά τον 16ο αιώνα καθώς είχε την άμεση υποστήριξη των ηγεμόνων της Βλαχίας. Από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες της Μονής υπήρξε ο φαναριώτης Έλληνας Ιωάννης Μαυροκορδάτος το 18ο αιώνα. Η Μονή καταστράφηκε λόγω πυρκαγιάς το 1773, ανοικοδομήθηκε όμως με τη βοήθεια του μοναχού Κύριλλου και άλλη μία μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους όπου τα κτίρια τα οποία κάηκαν ανοικοδομήθηκαν από την Υπηρεσία Αναστηλώσεων.

Το Καθολικόν της Μονής τιμάται στο όνομα της Μεταμορφώσεως της Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Τοιχογραφήθηκε το 1538 από τον Ματθαίο Ιωάννη από την Νάουσα. Υπάρχουν βέβαια και κομμάτια παλαιότερων τοιχογραφιών που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα. Εκτός από τους τάφους των κτητόρων της Μονής στο Καθολικό υπάρχει και ένα τέμπλο που χρονολογείται στη περίοδο 1622-1640. Η Τράπεζα απέναντι από το Καθολικό είναι κτισμένη το 1741 και είναι ενσωματωμένη στη πτέρυγα μετά τα κελιά των μοναχών και τοιχογραφήθηκε το 1749. Το κτίριο επεκτάθηκε το 1866. Η Μονή έχει 16 Κελιά και 30 Καλύβες.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 3.500 έντυπα έργα, 2 ειλητάρια, 317 χειρόγραφα από τα οποία 68 είναι κώδικες περγαμηνοί 11ου και 14ου αιώνα και σχεδόν 350 κώδικες.

Στο σκευοφυλάκιο βρίσκονται κομμάτια της ασπίδας του Αγίου Μερκούριου, θαυματουργές εικόνες, κομμάτια του Τίμιου Ξύλου, χρυσοκέντητα πέπλα, ιερά λείψανα όπως το δεξί πόδι του Αγίου Ανδρέα και τα λείψανα των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού. Η εικόνα που τιμάται περισσότερο είναι της Παναγίας της Γερόντισσας.Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400