Βιβλιοθήκη Αδριανού

Translate English Version

Βιβλιοθήκη Αδριανού

Η βιβλιοθήκη Αδριανού κτίσθηκε γύρω στο 132 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό. Ήταν ένα ορθογώνιο κτήριο με κορινθιακό πρόπυλο δυτικά, εσωτερική αυλή διαμορφωμένη σε κήπο με στοές στις τέσσερις πλευρές, βιβλιοθήκη, αναγνωστήρια και αίθουσες διαλέξεων. Στο ανατολικό μέρος ήταν οι αίθουσες όπου στεγάζονταν οι πάπυροι με τα κείμενα. 

Το 267 μ.Χ, η βιβλιοθήκη καταστράφηκε από τους Ερούλους και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο υστερορρωμαϊκό τείχος. Το 412 μ.Χ. επισκευάσθηκε από τον Ρωμαίο έπαρχο Ερκούλιο. Κατά την διάρκεια των Χριστιανικών χρόνων στο μέσον της αυλής χτίστηκαν διαδοχικά τρεις εκκλησίες. Τον 5ο αιώνα μ.Χ. κτίσθηκε το τετράκογχο κτήριο παλαιοχριστιανικής εκκλησίας και αφού αυτό καταστράφηκε στη συνέχεια κτίσθηκε μια τρίκλιτη βασιλική, η Μεγάλη Παναγιά τον 7ο αιώνα μ.Χ. και μια μονόκλιτη με ένα παρεκκλήσιο προς Βορρά τον 11ο αιώνα. Επί Τουρκοκρατίας υπήρξε έδρα του Τούρκου Βοεβόδα. Το 1835 κτίσθηκε Οθωνικός Στρατώνας στο χώρο όπου στεγαζόταν το Βοεβοδαλίκι. Το 1885 μετά από μεγάλη πυρκαγιά κάηκαν και καταστράφηκαν πολλά κτίσματα τη περιοχής. Μαζί και η Μεγάλη Παναγιά, η παλαιότερη εκκλησία της Αθήνας.

Το γεγονός ότι η περιοχή της βιβλιοθήκης δεν είχε πλέον κτίσματα έδωσε την ευκαιρία ώστε να ξεκινήσουν αρχαιολογικές έρευνες από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία στη περιοχή. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τη περίοδο 1885-1886, υπό την επίβλεψη των Στέφανου Κουμανούδη και Βίλελμ Ντέρπφελντ και το 1950 συνεχίστηκαν από τον Ιωάννη Τραυλό. Σήμερα σώζεται η δυτική άποψη του πρόπυλου με κίονες κορινθιακού ρυθμού. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο Μοναστηράκι στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Αδριανός υπήρξε ένθερμος φιλέλληνας και επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα κατά την διάρκεια της εξουσία του από το 117 έως το 138. Εκτός από την βιβλιοθήκη ίδρυσε πολλά ακόμη δημόσια κτίρια, διεύρυνε τη Ρωμαϊκή Αγορά και αποπεράτωσε τον Ναό του Ολυμπίου Διός.