Αρχαία Κόρινθος

Translate English Version

Αρχαία Κόρινθος

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Ακροκορίνθου. Εκτεταμένες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς, κρήνες, στοές, λουτρικές εγκαταστάσεις και ποικίλα άλλα μνημεία.Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου περιλαμβάνει τα ακόλουθα μνημεία:

 • Δίολκος Ισθμού Κορίνθου
 • Ναός του Απόλλωνα
 • Πειρήνη Κρήνη
 • Ασκληπιείο και κρήνη Λέρνα
 • Ωδείο
 • Αμφιθέατρο
 • Ναός Δήμητρας και Κόρης
 • Θέατρο
 • Γλαύκης Κρήνη
 • Ναός Ε’ (Οκταβίας)
 • Βήμα Αποστόλου Παύλου

 

Ναός του Απόλλωνα

Ο Ναός του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο είναι δωρικού ρυθμού και ανεγέρθηκε στη θέση προγενέστερου αχαϊκού ναού γύρω στα 530 π.Χ. Ο ναός ήταν προσανατολισμένος στον άξονα Α-Δ και είχε αρχικά 6 κίονες στη στενή πλευρά και 15 στη μακριά, από τους οποίους σήμερα σώζονται μόνο 7 όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αρχαίας αγοράς. Το ύψος τους είναι περίπου τέσσερα μέτρα και ο καθένας φέρει 20 ραβδώσεις. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η καμπύλωση του στυλοβάτη που τη συναντάμε για πρώτη φορά στην ελληνική αρχιτεκτονική, στοιχείο που θα συναντήσουμε σε πολύ πιο εξελιγμένη μορφή και στον Παρθενώνα.

Οι διαστάσεις του ναού στον στυλοβάτη είναι 53,82 χ 21,48 μέτρα και χωρίζεται σε πρόναο, οπισθόδομο και σηκό με δύο διαμερίσματα, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από εγκάρσιο συμπαγή τοίχο με πιθανό ενδιάμεσο άνοιγμα. Ο ναός ήταν πώρινος και καλυπτόταν από επίχρισμα (σοβά) μαρμαρόσκονης. Το δυτικό δωμάτιο ταυτίζεται με θησαυροφυλάκιο. Ο πρόναος και ο οπισθόδομος είχαν στην πρόσοψη δύο κίονες ανάμεσα σε παραστάδες. Για να στηριχθεί η οροφή υπήρχαν και εσωτερικοί κίονες κατά μήκος του αρκετά μεγάλου σε μέγεθος σηκού. Οι κίονες φαίνεται να απομακρύνθηκαν στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν ανακαινίστηκε ριζικά ο ναός. Τμήμα του ανατολικού πτερού καταστράφηκε λόγω της ανέγερσης της κατοικίας του Οθωμανού μπέη της Κορίνθου.

 

Πειρήνη Κρήνη

Η Πειρήνη Κρήνη οφείλει το όνομά της σύμφωνα με το μύθο στη νύφη Πειρήνη. Η νύφη ήταν κόρη του Ασωπού και έκανε δύο παιδιά με το Ποσειδώνα, τον Λέχη και τον Κεγχρία, που έδωσαν τα ονόματά τους στους δύο λιμένες της Αρχαίας Κορίνθου. Η θεά Άρτεμις άθελά της σκότωσε τον Κεχρία μία μέρα που κυνηγούσε και από το κλάμα της Πειρήνης για το χαμό του γιού της δημιουργήθηκε η κρήνη. Σύμφωνα με κάποιον άλλο μύθο η κρήνη δημιουργήθηκε από τον Πήγασο μ΄ ένα δυνατό κτύπημα της οπλής του.

Υπάρχουν ενδείξεις χρήσης της κρήνης από τη νεολιθική εποχή, ενώ οι πρώτες διαμορφώσεις χρονολογούνται στους γεωμετρικούς και τους αρχαϊκούς χρόνους. Τον 2ο αιώνα π.Χ. περιλάμβανε έξι θαλάμους που παρείχαν πρόσβαση σε τρεις λεκάνες άντλησης, οι οποίες τροφοδοτούνταν από τέσσερις τεράστιες δεξαμενές. Η πρόσοψη με τους δωρικούς ημικίονες που πλαισίωναν τα τοξωτά ανοίγματα κατασκευάστηκε την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Αργότερα κατασκευάστηκα οι ψηλοί τοίχοι που περιέβαλαν την ορθογώνια αυλή στην βόρεια πλευρά της κρήνης, στο κέντρο της οποίας διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο η Ύπαιθρος Κρήνη,  που τροφοδοτούνταν από μεγάλους αγωγούς κάτω από το δάπεδο της αυλής. Στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. κατασκευάστηκε το τρίκογχο κτίσμα της αυλής και αργότερα προστέθηκαν μαρμάρινοι κίονες και διακοσμητικά επιστύλια μπροστά από την πρόσοψη.  Ο μικρός ναός στη νοτιοδυτική γωνία της αυλής χτίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυλή σταδιακά επιχώθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής

Τριγύρω από τη κρήνη καθόντουσαν άνθρωποι και συζητούσαν, ενώ πιστεύεται ότι στη κρήνη αυτή κατάφερε ο Βελλεροφόντης να πιάσει τον Πήγασο, την ώρα που έπινε νερό (Στρ. 8.6.21. Παυσ. 2.4.1 και 5.1. Πίνδ., Ολ. ΧΙΙΙ, 62 κ.ε.).  Την πηγή αυτή χάρισε ο Ασωπός στον Σίσυφο ως αντάλλαγμα για να του αποκαλύψει τον τόπο διαμονής της κόρης του Αίγινας ύστερα από την απαγωγή της από τον Δία (Παυσ. 2.5.1).