
Αρχαία Κάμειρος (Κάμιρος)
Η Κάμιρος ήταν μία από τρεις πόλεις κράτη (οι άλλες δύο πόλεις ήταν η Λίνδος και η Ιαλυσός) που ίδρυσαν οι Δωριείς, όταν εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο στις αρχές της πρώτης χιλιετίας. Οι τρεις πόλεις μετά από μακρόχρονη ειρηνική συνύπαρξη ενώθηκαν το 411 π.Χ. σε ενιαίο κράτος και ιδρύθηκε νέα πρωτεύουσα στη θέση της σημερινής πόλης της Ρόδου. ΟΙ παλιές πόλεις συνέχισαν να κατοικούνται έως την ύστερη αρχαιότητα. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται ερείπια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης που ήρθαν στο φως από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα (1859 – 1864) και κυρίως την περίοδο της Ιταλοκρατίας, από το 1928 έως το 1942. Τα ευρήματα από τη πρώτη περίοδο των ανασκαφών βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου και σε άλλα ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ αυτά από τη δεύτερη φάση των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.
Η πολεοδομική οργάνωση της πόλης
Η αρχαία Κάμιρος οικοδομήθηκε σύμφωνα με τις αρχές της ελληνιστική πολεοδομίας και ήταν αρμονικά ενταγμένη στο φυσικό τοπίο. Εκτεινόταν στο εσωτερικό μιας φυσικής κοιλάδας με τα οιδοδομήματα να είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές. Πυρήνες της ήταν δύο θρησκευτικά και ταυτόχρονα δημόσια κέντρα, η αγορά στο χαμηλότερο επίπεδο και η ακρόπολη στη κορυφή της κοιλάδας, εκεί όπου βρισκόταν και το ιερό της θεάς Αθηνάς. Ενδιάμεσα εκτεινόταν η ζώνη με τις οικίες, την οποία διέσχιζε η κεντρική οδός που συνέδεε την αγορά με την ακρόπολη.
Η αρχαία Κάμιρος απέκτησε αυτή τη μορφή μετά το μεγάλο σεισμό του 227 π.Χ., όταν ανοικοδομήθηκε σε ευρεία κλίμακα. Εκτεταμένες επισκευές έγιναν και μετά από ένα δεύτερο σεισμό στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Η ελληνιστική πολεοδομική οργάνωση της πόλης αλλοιώθηκε κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, όταν ιδιωτικές κατοικίες οικοδομήθηκαν στα άλλοτε θρησκευτικά κέντρα.
Η Αγορά
Η αγορά εκτείνεται σε τεχνητό πλάτωμα που διαμορφώθηκε με ισοπέδωση της φυσικής πλαγιάς. Στο δυτικό τμήμα του πλατώματος βρίσκεται ναός δωρικού ρυθμού, αφιερωμένος στο ίσως στο θεό Απόλλωνα. Στον σηκό σώζονται η βάση του λατρευτικού αγάλματος και θησαυροφυλάκιο σε μορφή λάκκου, στον οποίο έριχναν τα αφιερώματα.
Η Ακρόπολη
Στη κορυφή του λόφου ήταν η Ακρόπολη, η οποία περιλάμβανε το ναό της Αθηνάς από τον 9ο αιώνα και τη Στοά. Περιλαμβάνει επίσης μία δεξαμενή νερού 600 κυβικών, που μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 400 οικογενειών. Αργότερα, πάνω από το ταμιευτήρα χτίστηκε η στοά που αποτελούνταν από δύο σειρές δωρικών κιόνων με χώρους για καταστήματα η καταλύματα στο πίσω μέρος. Στο ιερό πραγματοποιήθηκαν οικοδομικές εργασίες μεγάλης κλίμακας κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, πιθανότατα μετά το σεισμό του 227 π.Χ. Η στοά δωρικού ρυθμού με μήκος 204 μέτρα ήταν μία από τις μεγαλύτερες του αρχαίου κόσμου.
Που βρίσκεται η Κάμιρος – Πως πάω στη Κάμιρο
Η Κάμιρος Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου, τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Καλαβάρδα. Απέχει 31,6 χιλιόμετρα (45 λεπτά) από τη πόλη της Ρόδου και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Ο αρχαιολογικός χώρος εξυπηρετείται από λεωφορεία της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ» (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22410 26300 – 22410 24129). Συμβουλές: Η επίσκεψη στην Αρχαία Κάμιρο μπορεί να συνδυαστεί με μία βόλτα στο γραφικό χωριό Φάνες που βρίσκεται στο δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο καθώς και με μία εκδρομή στη Φάρμα Ζώων Ρόδου και την Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού