Λαογραφικό Μουσείο Εμμ. Λιγνού

Translate English Version

Λαογραφικό Μουσείο Εμμ. Λιγνού

Το Λαογραφικό Μουσείο Λιγνού στεγάζεται σε υπόσκαφο σπίτι του 1861, στο Κοντοχώρι Φηρών. Το Μουσείο ιδρύθηκε από τον Εμμανουήλ Α. Λιγνό, δικηγόρο, δημοσιογράφο και διευθυντή της μηνιαίας εφημερίδας “Θηραϊκά Νέα” με σκοπό να προβάλει τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Σαντορίνης πριν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Το υπόσκαφο σπίτι είναι διακοσμημένο όπως ήταν ένα παραδοσιακό σπίτι σε κάποιο από τα χωριά της Σαντορίνης. Αντικείμενα οικιακής χρήσης καθώς και της κοινωνικής ζωής μιας οικογένειας αποτελούν μερικά από τα εκθέματα. Στο χώρο γίνεται μία προσπάθεια αναπαράστασης επαγγελμάτων που ανθούσαν στο νησί όπως είναι αυτό του ξυλουργού, του βαρελοποιού, του τσαγκάρη και του κονσερβοποιού, ενώ υπάρχει μία πινακοθήκη με έργα γνωστών ζωγράφων εμπνευσμένα από την Σαντορίνη καθώς και ένα ιστορικό αρχείο με λιθογραφίες, χειρόγραφα και βιβλία, σχετικά με την Σαντορίνη. Ξεχωρίζει η Σπηλιά – Κάνναβα που είναι μια παραδοσιακή οικιακή Σαντορινιά Κάνναβα,  μία υπόσκαφη οιναποθήκη με πατητήρι, λινό, βαρέλια, μάγγανο και παλιά σκεύη, όπου γίνονταν η οινοποίηση του Σαντορινιού σταφυλιού.

Το σπίτι παρέμεινε ανέπαφο από το μεγάλο σεισμό του 1956, ενώ ανακαινίστηκε το 1973 για να καλύψει τις ανάγκες του μουσείου. Το 1993 οικοδομήθηκαν συμπληρωματικά κτίρια για τις καινούργιες πτέρυγες του μουσείου. Στον εξωτερικό χώρο χτίστηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο εις μνήμην του πρώην ιδιοκτήτη του κτήματος Κωνσταντή Λιγνού. Είναι ένα μουσείο που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, τότε που η ζωή στο νησί ήταν ακόμη ανεπηρέαστη από τον τουρισμό.