Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου ιδρύθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο είναι υπεύθυνο και για τη λειτουργία του. Στο μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η έκθεση δίνει έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο που υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο μαρμαροτεχνίας στη νεότερη Ελλάδα. Το Μουσείο στεγάζεται σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, εναρμονισμένες με το χαρακτηριστικό τηνιακό τοπίο.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αυθεντικά αντικείμενα όπως κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια, οικόσημα, πήλινα προπλάσματα, εργαλεία, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό και τη μεγαλύτερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής-τοποθέτησης δεσποτικού θρόνου. Μέσω οπτικοακουστικού υλικού, παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη. Επίσης, παρουσιάζεται η κοινωνική και οικονομική πλευρά της τέχνης, η πορεία της μαρμαρογλυπτικής στο νησί και η συμβολή των Τηνιακών μαρμαράδων στην οικοδόμηση της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων κατά τον 19ο αιώνα. Στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου εκτίθενται μαρμάρινα έργα και μηχανολογικός εξοπλισμός όπως ανυψωτικές μηχανές και βαγονέτα, που διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά από το Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.
Οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν όγκους μαρμάρου, να παρατηρήσουν με μεγεθυντικό φακό το χρώμα των κρυστάλλων και να γνωρίσουν την πορεία του υλικού, από την εξόρυξη και την επεξεργασία έως το τελικό στάδιο που είναι η μορφοποίηση, η διακόσμηση και η τοποθέτηση των μαρμάρινων κατασκευών.