Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου

Translate English Version

Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου

Το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την προβολή της ναυτικής παράδοσης του νησιού, την ιστορία και τις μεθόδους σπογγαλιείας καθώς και την ζωή των σπογγαλιέων και των οικογενειών τους. Άλλωστε η Κάλυμνος είναι γνωστή για την σπογγαλιευτική δραστηριότητα των κατοίκων της που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το μουσείο βρίσκετε επί της παραλιακής ζώνης στην Πόθια και στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Βουβάλειας Τεχνικής Σχολής, δίπλα από το Δημαρχείο.

Μέσα από εκθέματα και παραστάσεις παρουσιάζονται οι τεχνικές κατάδυσης και ο εξοπλισμός των σφουγγαράδων από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και σήμερα. Μεταξύ των εκθεμάτων συγκαταλέγονται σκανταλόπετρες (πέτρες για την βύθιση των δυτών), ναυτιλιακά όργανα, σκάφανδρα, άγκυρες, ναυτικά φανάρια, εργαλεία επεξεργασίας σφουγγαριών, αντλίες αέρα, σφουγγάρια όλων των τύπων καθώς και αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων.

Μέσω της πλούσιας συλλογής φωτογραφιών αποτυπώνονται εικόνες της πόλης και των εκδηλώσεων κατά την αναχώρηση των σφουγγαράδων.