Παλαιόκαστρο

Φωτο: © ΥΠ.ΠΟ.Α. Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Translate English Version

Παλαιόκαστρο

Η ακρόπολη του Παλαιόκαστρου, χτισμένη στη κορυφή του λόφου Βίγλα νοτιοδυτικά του σημερινού οικισμού, αποτελούσε τη μεγαλύτερη οχυρωμένη εγκατάσταση του νησιού. Είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας δωρικής ακρόπολης που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Αποτελείται από τον εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους, εσωτερικό πύργο και πλήθος δεξαμενών για τη συλλογή νερού.

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε αδιαλείπτως από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή της Ιταλοκρατίας με τις οικίες και τις εκκλησίες στο εσωτερικό να χρονολογούνται τον 19ο αιώνα. Περί τον 14ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε από τους Ιωννίτες Ιππότες οι οποίοι όμως δεν προέβησαν σε καμία επέμβαση. Αντίθετα οι Ιταλοί τα νεώτερα χρόνια και ειδικά κατά τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολένου, έχτισαν παρατηρητήρια και πολυβολεία. Από το σύνολο των κατασκευών, έχουν διασωθεί τμήματα των κτισμάτων και των δεξαμενών, μέρος του τείχους και οι εκκλησίες της Παναγίας του Κάστρου και του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες συνδέονται με βοτσαλωτό δάπεδο του 1858. Στη περιοχή του Παλαιόκαστρου, στη θέση Λιμενάρι, σώζονται απομεινάρια των Κυκλώπειων τειχών και στη δωρική ακρόπολη του 3ου π.Χ. αιώνα, υπάρχει επιγραφή, όπου αναγράφεται η λέξη Μεγίστη.

Λόγω προβλημάτων στατικότητας του εξωτερικού  περιβόλου, εκπονήθηκαν μελέτες και πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών. Επίσης εκπονήθηκε μελέτη για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου και διαμορφώθηκαν δύο κύριες λιθόστρωτες διαδρομές για τη διευκόλυνση των επισκεπτών στο εσωτερικό του κάστρου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε τμήμα του αρχαίου τείχους στην αρχική του θέση.

 

Πηγή: Ελένη Παπαβασιλείου, αρχαιολόγος - Υπουργείο Πολιτισμού | Καστρολόγος

Φωτογραφία: ΥΠ.ΠΟ.Α. Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου