Διοικητήριο Κω

Translate English Version

Διοικητήριο Κω

Ένα από τα σημαντικότερα και χαρακτηριστικότερα κτήρια του κέντρου της πόλης της Κω είναι το Διοικητήριο. Σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς και κτίσθηκε το 1930 πάνω σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Fiorestano di Fausto, που σχεδίασε και το Διοικητήριο της Ρόδου. Ήταν μέρος ενός νέου πολεοδομικού σχεδίου που εκπονήθηκε μετά τον σεισμό του 1933 που κατέστρεψε πολλά από τα παραδοσιακά κτήρια της πόλης. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές, τριώροφο κτήριο που δεσπόζει με την επιβλητική παρουσία του στην περιοχή. Το κτήριο είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα Ιταλικού εκλεκτικισμού, προερχόμενου από την αρχιτεκτονική της Βόρειας Ιταλίας.

Η κεντρική του είσοδο που βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου, Ακτής Μιαούλη, εκτός από το υπέροχο βοτσαλωτό στα σκαλιά, υπάρχει κι ένα πολύ όμορφο μαρμάρινο γλυπτό μιας αρχαϊκής σφίγγας, έργο και δωρεά του Αντωνίου Ν. Χατζημιχαήλ προς το Επαρχείο Κω. Το 1942 ο άκομψος αρχικός κωνικός θόλος αντικαταστάθηκε με τον πολυγωνικό πύργο και το ρολόι. Στο τοίχο που βρίσκεται από την πλευρά του Πλατεία Πλατάνου. υπάρχει η ενεπίγραφη λατινική φράση "Legum omnes servi sumus" η οποία σημαίνει "Όλοι είμαστε υπηρέτες του νόμου" και ανήκει στον Κικέρωνα. Δεξιά κι αριστερά της φράσης υπάρχουν οικόσημα με σταυρό.

Κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας (1929-1943) υπήρξε έδρα της ιταλικής διοίκησης, της αστυνομίας και των δικαστηρίων ενώ κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής (1943-1945) στεγάστηκαν οι ναζιστικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Από το 1945-1947 υπήρξε έδρα της Αγγλικής Διοίκησης, ενώ στις 31-3-1947 πέρασε στα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα, είναι έδρα του Επαρχείου Κω, των Δικαστηρίων και της Ελληνικής Αστυνομίας.