Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

Translate English Version

Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω θεωρείται ένα από τη σημαντικότερα δημόσια κτήρια της αρχαίας πόλης. Βρίσκεται νότια του δυτικού αρχαιολογικού χώρου και έχει αναστηλωθεί. Κατασκευάστηκε τον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ. στη θέση που προγενέστερα υπήρχε άλλο δημόσιο κτήριο που πιθανολογείται ότι χρησίμευε ως το βουλευτήριο της πόλης. Το ωδείο φιλοξενούσε μουσικούς αγώνες αλλά λειτούργησε και ως έδρα της Γερουσίας του δημόσιου σώματος της Κω σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες. Σταδιακά εγκαταλείφθηκε και κρύφτηκε κάτω από επιχώσεις μέχρι τον 19ο αιώνα.

Η πρώτη ανασκαφή του χώρου πραγματοποιήθηκε το 1929 από τον Ιταλό αρχαιολόγο L. Laurenzi, ενώ οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν αμέσως από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή. Την περίοδο 1994-1999 πραγματοποιήθηκαν νέες εργασίες αναστήλωσης από την KB΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Το οικοδόμημα αρχικά ήταν στεγασμένο και η χωρητικότητά του ήταν περίπου 750 θεατές. Στηριζόταν σε θολωτές κατασκευές και διέθετε δεκατέσσερις σειρές μαρμάρινων ειδωλίων από τις οποίες έχουν αναστηλωθεί οι εννέα. Χωρίζονταν με ένα διάδρομο σε δύο διαζώματα από τα οποία το κατώτερο χωριζόταν σε κερκίδες με τέσσερις κλίμακες. Κάτω από το κοίλο υπήρχαν δύο ημικυκλικές στοές και μία σειρά δωματίων  που πιθανόν να χρησίμευαν ως καταστήματα ή εργαστήρια. Περίοπτη θέση στο Ωδείο είχε η σκηνή που είχε μορφή πενταγώνου και αποτελούνταν από το προσκήνιο και το παρασκήνιο τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τρεις εισόδους. Η ορχήστρα ήταν κυκλική με δάπεδο διακοσμημένο από μαρμάρινες ψηφίδες ενώ δύο ακόμη ψηφιδωτά δάπεδα κοσμούσαν τις παρόδους. Στις εσωτερικές στοές του ωδείου βρέθηκαν μαρμάρινα αγάλματα που ήταν τοποθετημένα σε κόγχες, μεταξύ των οποίων και ένα που απεικονίζει τον Ιπποκράτη και που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω.

Το ωδείο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξενεί επιλεγμένες ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν τοπικοί φορείς ενώ στους εσωτερικούς χώρους φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας που τελεί υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγιακών Σπουδών.