Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Translate English Version

Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Το σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στο νησί της Πάτμου, στα μέσα περίπου της διαδρομής μεταξύ της Χώρας και του παραθαλάσσιου οικισμού της Σκάλας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κοιλότητα μέσα στη γη, όπου πιστεύεται ότι ο Απόστολος Ιωάννης είχε θεϊκά οράματα τα οποία τα κατέγραψε στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Μέσα στο σπήλαιο ο Ιωάννης είδε μία σειρά από διαδοχικά  οράματα, επτά σφραγίδες, επτά φιάλες και επτά σάλπιγγες. Όλα τα οράματα ανοίγανε μπροστά στα μάτια του διαδοχικά αποκαλύπτοντας του σταδιακά τα έσχατα, για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το κείμενο της Αποκάλυψης είναι το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης και ένα από τα σημαντικότερα προφητικά και εσχατολογικά κείμενα της θεολογικής λογοτεχνίας.

Ο Ιωάννης ο Θεολόγος που υπήρξε αγαπημένος μαθητής του Ιησού ήρθε στο νησί ως εξόριστος μαζί με τον μαθητή του Πρόχωρο όπου και παρέμειναν εδώ για 18 μήνες. Συνήθιζε να προσεύχεται μέσα στο σπήλαιο όταν μία ημέρα άκουσε την φωνή του Θεού να του λέει: «Εγώ είμαι το Α και το Ω η αρχή και το τέλος», ότι ακούσεις γράψτο σε βιβλίο και εκείνη την ώρα ο βράχος σκίστηκε και ράγισε σε τρία σημεία, συμβολίζοντας την Αγία Τριάδα: Πατήρ, Υιός και Άγιο πνεύμα. Έτσι ο Ιωάννης άρχισε να υπαγορεύει τα λόγια του Θεού και ο Πρόχωρος να γράφει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αποκάλυψη έχει γραφτεί στα ελληνικά. Ακόμη και στις μεταφράσεις το Α και το Ω αναφέρονται με ελληνικούς χαρακτήρες. Το σπήλαιο διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει την ρωγμή απ’ όπου ακούστηκε η φωνή του Θεού, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί, ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί,καθώς και το λογίο το σημείο όπου γράφτηκε η Αποκάλυψη.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι εικόνες εντός του σπηλαίου με πολλές από αυτές να χρονολογούνται πριν από 400 περίπου χρόνια. Ιστορικής αξίας είναι η εικόνα του αγιογράφου Θωμά Βαθά που χρονολογείται από το 1596 μ.Χ. η οποία απεικονίζει το πρώτο όραμα της αποκαλύψεως όπως αυτό περιγράφεται από τον Ιωάννη στο πρώτο κεφάλαιο της Αποκάλυψης. Ο Ιωάννης είδε τον Χριστό μέσα στο σπήλαιο με μακρύ χιτώνα, με μία χρυσή ζώνη στη μέση ανάμεσα σε εφτά χρυσές λυχνίες. Τρόμαξε και έπεσε στα πόδια του. Ο Χριστός κατάλαβε ότι ο Ιωάννης φοβήθηκε και τον ακούμπησε με το χέρι του στο κεφάλι.

Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.