Ι. Μ. Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου

Translate English Version

Ι. Μ. Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου

 Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρίσκεται στη περιοχή των Κήπων, νοτιοδυτικά της Χώρας της Πάτμου. Είναι μία γυναικεία κοινοβιακή Μονή που χτίστηκε στο σημείο όπου το 1613, ο μοναχός Νικηφόρος Χαρτοφύλαξ, ηγούμενος της Ι. Μ. του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, έχτισε ένα ερημητήριο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ερημητήριο, ο μοναχός ασθένησε βαριά αλλά χωρίς να χάσει τη πίστη του προσευχήθηκε στον Απόστολο Λουκά, τον ευαγγελιστή και γιατρό και ως εκ θαύματος θεραπεύτηκε. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, έχτισε μία εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά, η οποία τώρα βρίσκεται στο περίβολο της Μονής. Από τότε έως το 1937 αδιαλείπτως κάποιος ασκητής ζούσε στο κάθισμα της Ευαγγελίστριας.

Μερικούς αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα το 1613,  ο Αμφιλόχιος Μακρής, πρώην ηγούμενος της Ι. Μ. του Αγίου Ιωάννου αφού πρώτε έχτισε νέα κτίρια μετέτρεψε το ερημητήριο σε Μονή που την αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό τη Θεοτόκου, Μητρός Ηγαπημένου. Κατά τη διάρκεια της Ιταλική κατοχής, η Μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο καθώς οι μοναχές ασχολήθηκαν με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά του νησιού, ενώ μερικά χρόνια αργότερα η ιεραποστολική δράση της αδελφότητας επεκτείνεται αναλαμβάνοντας το ορφανοτροφείο της Ρόδου το οποίο είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει οι Ιταλίδες μοναχές. Σήμερα οι κύριες ασχολίες τους είναι η αγιογραφία, συγγραφή βιβλίων, το κέντημα με την περιβόητη Πατινιώτικη (παραδοσιακή πυκνή βυζαντινή) βελονιά, η κηπουρική, και η μελισσοκομία, ενώ η Μονή αναπτύσσει και μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Η Μονή διαθέτει μία αξιόλογη συλλογή από εικόνες και τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 17ο αιώνα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και μερικές εικόνες, αγιογραφημένες από την μακαριστή αδελφή Ολυμπιάδα, η οποία μαθήτευσε δίπλα στο φημισμένο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου.

Η Ιερά Μονή μοιάζει με σύγχρονο βυζαντινό κάστρο. Έχει πέτρινο περίβολο με πρεβάζια στολισμένα με όμορφα λουλούδια και θέα το Ικάριο Πέλαγος. Λόγου του γεωγραφικού της προσανατολισμού προσφέρει καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα. Είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 09:00 έως τις 11:00 εκτός Παρασκευής.