Ενυδρείο Ρόδου

Translate English Version

Ενυδρείο Ρόδου

Το Ενυδρείο της Ρόδου, βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της πόλης, λίγα μόλις βήματα από το κέντρο της πόλης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θαλασσίων ερευνών στην Ελλάδα και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο που χρονολογείται από το 1935. Είναι ένα δημόσιο ενυδρείο που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το οποίο συνδυάζει την έρευνα, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Το Ινστιτούτο ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του το 1936 και τα αντικείμενα μελέτης του ήταν γενικά θέματα βιολογίας και υδρολογίας του Αιγαίου, καθώς και πρακτικά προβλήματα της σπογγαλιείας, της αλιείας και της γεωπονικής εντομολογίας.

Στον υπόγειο χώρο του ενυδρείου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τα χαρακτηριστικότερα θαλάσσια είδη του Αιγαίου. Το ενυδρείο διατηρεί τον αυθεντικό αρχικό του διάκοσμο με τα πορώδη βράχια, τα κογχύλια, το βοτσαλωτό δάπεδο και τον χαμηλό φωτισμό, στοιχεία που δημιουργούν την αίσθηση μιας θαλάσσιας υπόγειας σπηλιάς. Στις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές που είναι γεμάτες με θαλασσινό νερό και οι οποίες έχουν άριστη σήμανση, μπορεί να δει κανείς μαλάκια, γαστερόποδα, καβούρια, αχινούς, κεφαλόποδα καθώς και θαλάσσιες χελώνες.

Το ενυδρείο λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδος (εκτός από την Πρωτοχρονιά, την Κυριακή του Πάσχα και την ημέρα των Χριστουγέννων). Από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου λειτουργεί από τις 9:00 έως 20:30 και από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου: 09:00 - 16:30. Για την είσοδο καταβάλλεται αντίτιμο, ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι εισιτηρίων ανάλογα την ηλικιακή ομάδα των επισκεπτών και αν αυτοί ανήκουν σε κάποια ειδική ομάδα. Η πρόσβαση στο ενυδρείο της Ρόδου είναι εύκολη αφού είναι κοντά στο κέντρο της πόλης. Μπορείτε να φτάσετε έως εκεί περπατώντας κατά μήκος του παραθαλάσσιου δρόμου της πόλης ή με ποδήλατο.